Prijava

Vaša prijava

Počinju geotermalna istraživanja na području Velike Gorice: Vlasnici zemljišta dobit će odštetu za štetu na zemljištu

[]

geotermalna

Na području Velike Gorice u listopadu počinju geotermalna istraživanja koja će provoditi Agencija za ugljikovodike.

– Predloženi preliminarni istražni prostor “Velika Gorica”, ukupne površine 264,55 km2, najvećim dijelom svoje površine obuhvaća područje grada Velike Gorice te manjim dijelom područja općina Rugvica i Orle u Zagrebačkoj županiji i manji dio područja grada Zagreba u Gradu Zagrebu – priopćili su iz goričke gradske uprave.

Snimanje na našem području trajat će maksimalno 3 tjedna i to unutar vremenskog okvira u razdoblju od listopada 2022. do ožujka 2023. godine. Agencija će u ime Republike Hrvatske vlasnicima zemljišta nadoknaditi svu eventualnu štetu nastalu zbog prolaska radnih vozila, odnosno izgubljenu dobit na poljoprivrednoj kulturi.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja donijelo je Odluku o provedbi naftno-rudarskih radova u svrhu ispitivanja geotermalnog potencijala na preliminarnom istražnom prostoru „Velika Gorica“, pri čemu je Agencija za ugljikovodike ovlaštena za provedbu.

Nacionalnim planom oporavka i otpornosti predviđeno je, kao posebna investicija Poticanje energetske učinkovitosti, toplinarstva i obnovljivih izvora energije za dekarbonizaciju energetskog sektora“. Time se planira poticati energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije u industriji te modernizacija sustava toplinarstva, a na karti istraživanja našla se i Velika Gorica.

Za sve dodatne informacije građani se mogu javiti Agencija za ugljikovodike na broj 01 6431 921.

 

 

 

 

Objava Počinju geotermalna istraživanja na području Velike Gorice: Vlasnici zemljišta dobit će odštetu za štetu na zemljištu pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.