Prijava

Vaša prijava

U srijedu nova akcija zaprašivanja komaraca: Donosimo savjete kako se možete zaštiti od ovih napasnika

[]

akcija

Tvrtka Eko deratizacija, koja je zadužena za špricanje komaraca na goričkom području, najavila je novu akciju zaprašivanja za srijedu, 17. kolovoza. Bit će to četvrta ovogodišnja akcija uništavanja na području Velike Gorice, Velike Mlake i Gradića koja će trajati od 8. do 14 sati.

Komarci su pravi napasnici koji kod nekih osoba izazivaju jaki svrbež, crvenilo, češanje i otekline na koži. Od komaraca se možete zaštiti tako da prikladno odjenete, nosite duge rukave i nogavice (pogotovo u sumrak i navečer). Komarci mogu ubosti i kroz tanku tkaninu, pa odjeću treba poprskati sredstvom koje odbija komarce (repelentom).

Nepokrivene dijelove tijela treba namazati repelentnim sredstvom i obnavljati ga nakon 4 do 6 sati. Prije nanošenja zaštitnog sredstva pažljivo pročitajte upute proizvođača i nikako ga nemojte nanositi na lice, te pazite da ne dođe u dodir sa sluznicama.

Pošpricajte sobu u kojoj ćete spavati insekticidnim sredstvom i uključite aparatić s tabletama impregniranim insekticidom, a ako je po noći otvoren prozor, zaštitna mrežica spriječit će ulazak komaraca. U slučaju da spavate u hotelu s klimatizacijom, ne trebate sobu tretirati insekticidom, pod uvjetom da su preko noći zatvoreni prozor i vrata.

I sami možemo poduzeti cijeli niz aktivnosti koje će nam pomoći da nas komarci manje napadaju.

akcija
Foto: Pixabay

Komarci obožavaju vodu i nepokošenu travu

Balkone, terase, vrtove i zelene površine treba održavati čistima i urednima.

Potrebno je redovito kositi travu jer je visoka trava stanište za odrasle jedinke komaraca.

Potrebno je uklanjati vegetaciju koja stvara hlad oko vrtnih jezeraca.

Redovito uklanjajte krupni otpad iz dvorišta (gume, bačve).

Sve ostale materijale (npr. plastične folije, tende, cerade) treba odlagati tako da se izbjegne nakupljanje kišnice.

Spremnike za vodu kao što su kade, bačve i posude za zalijevanje vrtova treba pokriti pokrovima od plastike ili sličnog nepromočivog materijala ili mrežom protiv komaraca.

U vrtovima i dvorištima treba pregledavati mjesta gdje se nakuplja kišnica, a posude u kojima se nakuplja voda kao npr. tanjurići ispod vaza za cvijeće, posude iz kojih životinje (domaći ljubimci) piju vodu i dr. treba periodički prazniti i čistiti svakih sedam dana.

Na terasama, vrtovima treba ukloniti sve predmete koji bi mogli nakupljati vodu za razvoj larvi komaraca, kao npr. kante, kantice, bačve, posude, dječje bazene, itd.

Sve eventualne spremnike vode treba pravilno i čvrsto zatvoriti poklopcem.

Sve posude koje se povremeno koriste za cvijeće i zalijevanje treba odlagati na način da se izbjegne nakupljanje vode u slučaju kiše.

U Hrvatskoj postoji 50 vrsta komaraca, najinvazivniji je azijski tigrasti komarac, koji se udomaćio i na području Zagrebačke županije.

Objava U srijedu nova akcija zaprašivanja komaraca: Donosimo savjete kako se možete zaštiti od ovih napasnika pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike