Prijava

Vaša prijava

Veliki interes za ugradnju solarnih elektrana: Goričani napunili Vijećnicu, mnogi su stajali na nogama

[]

elektrana

Gradska vijećnica bila je premala da bi u ponedjeljak primila sve Goričane koji su došli na predavanje o ugradnji solarne elektrane na krov kuće. Interes građana je razumljiv kada se zna da nas čeka neizvjesna energetska jesen i visoke cijene energenata.

Kako je rečeno na predavanju, Fond za zaštitu okoliša sufinancira troškove ugradnje i nabave opreme s 40 do 80 posto, Zagrebačka županija također sufinancira te troškove. Maksimalno se od županije može dobiti 20.000 kuna. Grad Velika Gorica sufinancira troškove izrade glavnog projekta od 50 do 80 posto troškova koji se kreću od 3.000 do 5.000 kuna.

Najveći dio troškova odlazi na troškove opreme i postavljanje na krov. Cijene se kreću od 56.000 do 65.000 kuna. Opremu smiju postavljati isključivo certificirani električari. Za elektranu snage 6000 kW potrebno je otprilike 25 kvadrata krova. Elektrana se može postaviti na krov koji je od crijepa, lima, šindre ili ravni krov, ali ne na krov od azbestnih ploča. Krov ne smije bitii zasjenjen stablima ili drugom zgradom odnosno kućom.

Da biste mogli postaviti solarnu elektranu na krov svoje kuće, potrebno je da vlasnik objekta bude i vlasnik priključka za struju. Kuća mora imati energetski certifikat A, B ili C energetski razred i mora biti legalizirana.

Uz vlastitu solarnu elektranu u kućnom budžetu zadržavamo od 85 posto dotadašnjeg troška električne energije, i to kroz razdoblje od 25 godina, koliko iznosi prosječan životni vijek solarne elektrane. Jedna od ključnih prednosti solarnih elektrana je i energetska neovisnost. Samostalnom proizvodnjom električne energije iz obnovljivog izvora koji nam je dostupan lokalno, zaštićeniji smo od promjena koje donosi aktualna energetska i druge krize u budućnosti, ističu iz Zelene energetske zadruge.

Zadruga inače besplatno savjetuje građane i vodi kroz postupak pripreme projekta za sufinaciranje iz različitih izvora.

 

 

 

Objava Veliki interes za ugradnju solarnih elektrana: Goričani napunili Vijećnicu, mnogi su stajali na nogama pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.