Prijava

Vaša prijava

Sanacija šteta od potresa na našem području: Nova crkva u Kravarskom “raste“ na temeljima one razrušene krajem 2020. godine

[]

sanacija - kravarsko

Fotografija razrušene crkve u Kravarskom jedan je od simbola razornog potresa s kraja 2020. godine. Crkva je zbog teških oštećenja morala biti u potpunosti srušena. Iako bi svi željeli da sanacija šteta ide puno brže, realnost je ipak drugačija.

Međutim, kada je ovih dana načelnik općine Kravarsko Vlado Kolarec objavio “friške“ fotografije s gradilišta crkve bilo je jasno da obnova ipak ide.

– Završeni su konstrukcijski armiračko betonski radovi na tornju i crkvi u Kravarskom. U tijeku su radovi na špici tornja koji će se u potpunosti završiti na zemlji, te dizalicom dići na vrh tornja. Izvođači radova danas montiraju skelu a idući tjedan kreću radovi na fasadi crkve – napisao je Kolarec na svom Facebooku.

Dakle, sanacija šteta od dva razorna potresa 2020. godine, onom zagrebačkom iz ožujka i petrinjskom iz prosinca te godine, i dalje je u tijeku. Na području Zagrebačke županije ukupna je šteta procijenjena na 1,2 milijarde kuna, a župan Stjepan Kožić još je u siječnju 2021. godine proglasio prirodnu nepogodu uzrokovanu potresom za sedam gradova i 20 općina.

Crkva u Kravarskom trebala bi biti dovršena u siječnju 2023. godine, najavljeno je prilikom uručivanja ugovora o obnovi u travnju ove godine / Foto: Zagrebačka županija

Što se tiče tzv. šireg velikogoričkog područja u Kravarskom je procijenjena šteta od 170 milijuna kuna za 500 oštećenih građevina, u Pokupskom 100 milijuna za 600 oštećenih objekata, a u Velikoj Gorici 98 milijuna kuna za 1200 oštećenih objekata.

Od Vlade RH i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Pokupsko i Krvarsko dobili su po 3,65 milijuna kuna interventne pomoći, a Velika Gorica 1,6 milijuna kuna.

Pomoć je, naravno, stigla i iz Zagrebačke županije.

– Kako bi što brže i efikasnije obradila velik broj zahtjeva za obnovom šteta nastalih potresima, Zagrebačka županija ustrojila je poseban Odsjek za obnovu koji je do sada uspješno obradio 51 projekt ukupne vrijednosti 53 milijuna kuna. Radi se o obnovi zgrada javne namjene za što je ove godine osigurano 80 milijuna kuna, a za 2023. i 2024. planirano je po 40.000.000,00 kuna te ćemo s tim iznosima nastaviti sve dok zadnja zgrada javne namjene ne bude obnovljena, sigurna i ponovno stavljena u funkciju – naglasio je Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije.

U travnju ove godine je, pak, raspisan javni poziv za financiranje sanacije štete i obnove zgrada javne namjene na koji je do sada prijavljeno 78 projekata u vrijednosti 98 milijuna kuna. Za 51 projekt već su potpisani ugovori.

– Na taj je Javni poziv Velika Gorica prijavila 21 projekt obnove, Pokupsko i Kravarsko po 6 projekata, dok su vjerske zajednice na velikogoričkom području prijavile 5 projekata. Ukupno je to 38 projekata ukupne vrijednosti više od 32 milijuna kuna. Do današnjeg dana ugovoren je 21 projekt na području Velike Gorice, 1 na području Pokupskog, 2 na području Kravarskog te 2 projekta s vjerskom zajednicom na velikogoričkom području. Ukupno
je ugovoreno 26 projekata ukupne vrijednosti 17,2 milijuna kuna – kažu u Zagrebačkoj županiji i dodaju kako je sredinom kolovoza ove godine raspisan i poziv za financiranje troškova priključaka na vodovod obiteljskih kuća čiji su bunari presušili nakon potresa ili više od tada nisu u funkciji.

Sanacija šteta trajat će, na žalost, još godinama.

Evo popisa projekata za sanaciju s našeg područja

sanacija

sanacija

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

Objava Sanacija šteta od potresa na našem području: Nova crkva u Kravarskom “raste“ na temeljima one razrušene krajem 2020. godine pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.