Prijava

Vaša prijava

Ako se vozite romobilom, pripazite: Policija kreće u pojačanu kontrolu nošenja kacige i korištenja slušalica

[]

romobilom

Policija je najavila kako će na području Velike Gorice u utorak, 4. listopada pojačano kontrolirati vozače romobila ili kako ih policija službeno zove, osobnih prijevoznih sredstava.

Od 13 do 21 sat na području Policijske uprave zagrebačke provest će se akcija, a pojačano će se nadzirati promet osobnih prijevoznih sredstava, korištenje zaštitne kacige, prijevoz osoba vozilima i slušalice u vožnji.

Iz PUZ-a podsjećaju kako je 30. srpnja 2022. godine stupio na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojim su uvedene novine u zakonsku regulativu na području sigurnosti cestovnog prometa.

Jedna od novosti je i uvođenje nove kategorije vozila – osobno prijevozno sredstvo te su prilagođene odredbe Zakona koje se odnose na njihovo sigurno sudjelovanje u prometu. Propisanim obvezama i sankcijama oblikovan je zakonski okvir za vozače ove kategorije vozila kojeg se moraju pridržavati kao sudionici u prometu.

– Prema definiciji ‘osobno prijevozno sredstvo’ je vozilo koje nije razvrstano niti u jednu kategoriju vozila sukladno posebnim propisima, bez sjedećeg mjesta, čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm³ ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koja na ravnoj cesti ne mogu razviti brzinu veću od 25 km/h, odnosno čija najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h (vozilo koje se može samo uravnotežiti, monocikl s motornim ili električnim pogonom, romobil s motornim ili električnim pogonom i sl.) Zbog definiranja nove kategorije vozila u Zakonu je propisan kako način tako i korištenje prometni površina po kojima se mogu kretati te uvjeti koje moraju ispunjavati navedena vozila i vozači kada sudjeluju u prometu – upozoravaju sve vozače iz zagrebačke policije.

 

 

 

Objava Ako se vozite romobilom, pripazite: Policija kreće u pojačanu kontrolu nošenja kacige i korištenja slušalica pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.