Prijava

Vaša prijava

Projekt KardioPRotect: U petak besplatni pregledi na Sajmištu. Možete provjeriti tlak, šećer ili indeks tjelesne mase

[]

sajmištu

Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije u petak, 7. listopada u Velikoj Gorici na Sajmištu organizira akciju besplatnog mjerenja krvnoga tlaka, razine šećera u krvi i zasićenosti krvi kisikom, kao i utvrđivanje indeksa tjelesne mase. Akcija će se održavati od 7.30 do 13 sati.

Dio je to projekta KardioPRotect – “Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području Zagrebačke županije” koji zajednički provode Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Dom zdravlja i Ljekarne Zagrebačke županije.

U devet gradova Zagrebačke županije bit će organizirani preventivni pregledi na kojima će građani moći dobiti niz savjeta o prevenciji bolesti srca i krvožilnog sustava. Također, projekt obuhvaća intenzivnu kampanju na društvenim mrežama i u programima lokalnih radio postaja, kao i izradu edukativnih materijala.

Očekuje se da će projektom – kroz stručne, informativno-promotivne i edukacijske aktivnosti te preventivne preglede – biti obuhvaćeno 65.000 osoba.

 

Bolesti srca i krvožilnog sustava vodeći su uzrok smrti diljem svijeta. U Europskoj uniji godišnje od kardiovaskularnih bolesti umire oko 4 milijuna ljudi. Procjenjuje se da se 80% smrti uzrokovanih srčano-žilnim bolestima može spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika, poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti.

U Hrvatskoj su kardiovaskularne bolesti također na vrhu ljestvice smrtnosti, a od njih je 2019. godine umrlo 22.020 osobe, odnosno 42,5% ukupno umrlih. Analiza po spolu pokazuje da su uzrok smrti 47,9% umrlih žena (12 673)  36,9% umrlih muškaraca (9 347).

Najvažniji čimbenici rizika na koje se može utjecati su povišeni krvni tlak, pušenje, povišena razina kolesterola i triglicerida u krvi, povećana tjelesna težina, nedovoljna, odnosno neredovita tjelesna aktivnost, izloženost prekomjernom stresu i dijabetes.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 335.746 kuna od čega je 85 % iznosa osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a preostalih 25% iz proračuna RH, izvijestili su iz županije.

 

Objava Projekt KardioPRotect: U petak besplatni pregledi na Sajmištu. Možete provjeriti tlak, šećer ili indeks tjelesne mase pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.