Prijava

Vaša prijava

Ivan Bekavac (Most): Velika Gorica izdvaja 36 milijuna kuna godišnje za ZET, a dobiva lošu uslugu

[]

Gorički Mostovci tvrde da je Velika Gorica godinama suočena s lošim prometnim rješenjem javnog putničkog prijevoza te da za ZET izdvajamo 36 milijuna kuna godišnje, a dobivamo loše usluge. Čulo se to na konferenciji za novinare u petak održanoj na goričkom Željezničkom kolodvoru.

Ivan Bekavac, Mostov vijećnik u Gradskom vijeću kazao je kako je izgubljena godina u provedbi plana organizacije javnog putničkog prijevoza na području našeg grada.

-Velika Gorica godinama je suočena s problemom povezanosti u javnom gradskom prijevozu velikogoričkih naselja s centrom Velike Gorice, kao i povezanosti iz centra grada i okolnih naselja sa Zagrebom.

Gradonačelnik je lani u studenom 2021. tijekom sjednice Gradskog vijeća podnio izvješće o stanju ugovora između  ZET-a i Grada Velike Gorice  te najavio aktivnosti i prijedloge rješavanja jednog od najvažnijih problema za naše građane. Najavljeno je uvođenje nove kružne gradske autobusne linije kojom je trebalo bolje povezati središte grada i željeznički kolodvor, uvođenje nove autobusne linije prema gospodarskoj zoni Meridijan 16, te povećanje broja polazaka postojećih autobusnih linija. Ništa od obećanog nije ostvareno – istaknuo je Bekavac.

Bekavac je podsjetio da je Most lani predložio u suradnji s prometnim stručnjakom prof. Marušićem „niz stručnih i suvremenih rješenja koja treba javnosti istaknuti radi zaštite interesa građana“.

Prema Bekavcu, kratkoročna rješenja su mikroprijevoz, taksi poduzeća, javljanje na natječaj, zajednica ponuditelja. Srednjoročna rješenja su osnivanje vlastite gradske tvrtke za prijevoz putnika, integracija s postojećim željezničkim prometom, osnivanje pravnog subjekta u vlasništvu grada Velika Gorica; raspisivanje pozivnog natječaja za financiranje voznog parka…

Dugoročno rješenje je južna zagrebačka željeznička obilaznica

Podsjetio je kako trenutačno Velika Gorica izdvaja za uslugu prijevoza kroz sufinanciranje neprofitabilnih linija ZET-a 36 milijuna kuna godišnje s tendencijom rasta cijene.

– U realnosti ukoliko ukalkuliramo prihode od prodaje karata, umanjene za 20 % u odnosu na trenutni važeći cjenik ZET-a, ušteda je oko 30 milijuna kuna godišnje – tvrdi Bekavac.

Grad Velika Gorica može 36 milijuna kuna godišnje investirati u neke druge kapitalne investicije, a građani mogu dobiti kvalitetniju i jeftiniju uslugu lokalnog prijevoza te međužupanijskog prijevoza na relaciji VG – ZG.

Kao dugoročno rješenje, Bekavac predlaže izgradnju nove južne zagrebačke željezničke obilaznice koja bi prolazila uz Veliku Goricu, te nastavila putem Radničke ceste u blizini Zračne luke prema novom željezničkom mostu prema istočnom dijelu Zagreba, a jednim krakom ušla u sam grad Veliku Goricu na području četvrti Hrvatski velikani, u blizini Avenije Ivana Pavla II, te tako neposredno približila željeznicu gradu i znatno poboljšala željeznički lokalni i međužupanijski prijevoz između Velike Gorice i Zagreba te tako značajno doprinijela razvoju našeg grada i Turopolja.

 

Objava Ivan Bekavac (Most): Velika Gorica izdvaja 36 milijuna kuna godišnje za ZET, a dobiva lošu uslugu pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.