Prijava

Vaša prijava

Na velikogoričkom području više od 6.000 osoba boluje od dijabetesa: Udruga VG Dijabetičar besplatno mjeri šećer i tlak dva puta tjedno

[]

Stručnjaci smatraju kako svijetom vlada prava epidemija šećerne bolesti. Više je razloga zašto se to događa, a najznačajniji je promjena načina života koju obilježava veći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnost.

Prema podacima CroDiab Registra u Hrvatskoje je prošle godine bilo 327.785 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 % oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000. Šećerna bolest je treći vodeći uzrok smrti sa udjelom od 8,2 % u 2020. godini, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ništa bolja situacija nije ni na velikogoričkom području. Na području našeg grada i susjednih općina ima oko šest tisuća dijabetičara, kaže nam Marica Varjačić, predsjednica udruge VG dijabetičar.

šećer
Marica Varjačić udrugu VG Dijabetičar vodi od 2013. godine / Foto Gorica.infa

Udruga je osnovana 2010. godine i od tada redovito provodi različite zdravstveno-edukativne akcije kojima promiče svijest o važnosti liječenja i ranog otkrivanja šećerne bolesti.

U tome im pomaže Zagrebačka županija i Grad Velika Gorica koji financiraju aktivnosti ove udruge. Ksenija Čuljak, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje ističe kako županija izdvaja sredstva za preventivne programe koje provode zdravstvene ustanove Zagrebačke županije, ali i programe koje provode udruge koje djeluju na području županije ili za korisnike s područja županije.

– Zagrebačka županija sufinancira programe javnozdravstvenih prioriteta i prevencije bolesti koje provode zdravstvene ustanove kroz program zaštite mentalnog zdravlja, prevencije pušenja, promicanje tjelesne aktivnosti i prevencije pretilosti, programe ranog otkrivanja šećerne bolesti, prevencije spolno prenosivih bolesti, prevencije bolesti zubi kod djece predškolskog uzrasta, programe za zaštitu i promicanje dojenja, prevencije kardiovaskularnih bolesti, prevencije raka dojke, prevencije melanoma kože – kaže pročelnica Čuljak.

šećer

Zbog korone primjećujemo da manje građana dolazi kontrolirati šećer

VG Dijabetičar trenutačno ima 80 članova s kojima se redovito sastaje. Pandemija covida utjecala je na rad udruge i onemogućila redovita tjedna druženja.

– Do početka pandemije udruga je svaki petak mjerila šećer i tlak u našim prostorijama na adresi Trg kralja Tomislava 2 u Velikoj Gorici, a jednom mjesečno organizirali smo stručno predavanje liječnika iz zagrebački bolnica – priča nam Marica Varjačić.

šećer
Udruga akcije mjerenja šećera organizira i na frekventnim mjestima u Velikoj Gorici

Ali kad je krenula korona nismo mogli raditi, jedino što sam tada mogla napraviti je bilo preporučiti dijabetičarima da se za pomoć jave na info telefon klinike Vuk Vrhovac Zagreb gdje su dobili sve potrebne informacije o svom zdravlju, kaže nam Varjačić. Marica je i sama dijabetičarka i zna koliko su važne redovite kontrole i potpora dijabetičarima.

Istraživanja pokazuju da osobe koje boluju od šećerne bolesti imaju povećani rizik razvijanja teških oblika covida, kažu u HZJZ-u. Dijabetičari imaju i veći rizik od smrti zbog covida. Svjetski podaci tako navode i do 2,4 puta veći rizik od teške infekcije i do 3 puta veći rizik od smrti u osoba s dijabetesom.

šećer
Trakice za mjerenje šećera udruzi doniraju sponzori

Tijekom pandemije pacijenti pa tako i dijabetičari imali su otežan pristup liječnicima, što je dovelo do smanjene kvalitete zdravstvene zaštite. Prema podacima HZJZ, zbog toga se u budućnosti mogu očekivati još učestalije kronične komplikacije ove bolesti. I zato je važno da postoje udruge koje mogu pomoći savjetom.

Dijabetičari se najčešće u goričku udrugu javljaju s pitanjima veznima uz terapiju i prehranu.

– Sad kad smo se vratili u kakvu takvu normalu ponovno radimo svaki utorak i petak od 10 do 12 u našoj udruzi gdje odgovaramo na sva pitanja i nudimo pomoć svima kojima je potrebna – kaže Marica.

Kako prepoznati šećernu bolest

Simptomi i znakovi koji mogu upućivati da netko boluje od šećerne bolesti su pojačano žeđanje, učestalo mokrenje, pojačana glad, umor, zamućen vid, usporeno cijeljenje rana i smanjenje osjeta i trnci u šakama i stopalima.

U liječenju šećerne bolesti je, osim bolesnika, potrebno uključiti i njegovu obitelj. Članovi obitelji trebaju znati što činiti u slučaju izrazito niskih ili visokih vrijednosti šećera u krvi. Također, osim terapije lijekovima, potrebne su promjene životnih navika, pa podrška obitelji i kvalitetna komunikacija među njenim članovima značajno doprinosi kvaliteti liječenja i smanjenu rizika od pojave komplikacija. Simptomi snižene razine šećera u krvi (hipoglikemije) su pojačano znojenje, mučnina, razdražljivost, lupanje srca, drhtanje, dvoslike, otežan govor i gubitak svijesti.

Međunarodna dijabetička federacija preporučuje bavljenje tjelesnom aktivnošću u trajanju od minimalno 30 do 45 minuta najmanje tri puta tjedno. Na to upozorava i Ksenija Čuljak iz Zagrebačke županije.

– Smatramo da zbog načina života, nepravilne prehrane, tjelesne neaktivnosti trebamo raditi na promicanju zdravlja i zdravog načina života osobito kod školske djece koja su sve više pretila. Šećernu bolest treba shvatiti ozbiljno, a edukacija na tom planu kroz zdravstvenu pismenost kod mlađih generacija će stvoriti zalog za zdravu budućnost – poručuje Ksenija Čuljak.

VG Dijabetičar i ove godine za Svjetski dan dijabetesa, koji se obilježava 14. studenog, organizira niz akcija i stručna predavanja kako bi upozorili na ovu bolest koju mnogi zovu i tihi ubojica.

I zato pazite na svoje zdravlje, svratite do udruge i provjerite svoj šećer i to besplatno.

 

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

Objava Na velikogoričkom području više od 6.000 osoba boluje od dijabetesa: Udruga VG Dijabetičar besplatno mjeri šećer i tlak dva puta tjedno pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Modelarska liga Zagrebačke županije