Prijava

Vaša prijava

Vokalna akademija Vox22 u Velikoj Gorici okupila pjevače amatere i profesionalce: Pobjednici Tercet folk iz Zagreba

[]

vox

Velika Gorica u subotu  je bila domaćin VOX-a. Radi se o vokalnoj akademiji – natjecanju u pjevanju i govorenju, koje se održava od 2017. godine. Natjecanje se održalo u dvorani Galženica, a okupili su se svi oni koji smatraju da imaju talent za pjevanje, govorenje i sviranje nekog instrumenta, a svrha natjecanja je upravo dati priliku sudionicima da to i pokažu.

Glavne kategorije bile su pjevanje, govorenje i sviranje, a podkategorije: ozbiljna, folklorna, popularna i džez glazba, zatim scenski govor, recitiranje, govorništvo, imitacija i naracija.

Natjecanje se odvijalo u dva kruga. U prvom krugu natjecatelji se ne nadmeću međusobno nego ih se ocjenjuje individualno prema apsolutnim umjetničkim mjerilima, zbog čega nagrade i nisu bile ograničene brojem. U drugom krugu natjecatelji koji su u prvom krugu osvojili zlatnu nagradu i najveći broj bodova u pojedinoj kategoriji natječu se međusobno za Veliku nagradu izvodeći prema odluci Ocjenjivačkog odbora cijeli ili djelomični program kojim su se predstavili u tim kategorijama.

Siniša Belošević

Nakana organizatora je pridonijeti njegovanju, unaprjeđenju te širenju kulture lijepoga govorenja, pjevanja i muziciranja, rekao nam je jedan od organizatora Siniša Belošević.

Natjecanje Vox održavamo već šesti put zaredom, čak i za vrijeme korone nismo odustajali i to se isplatilo. Danas imamo 19 natjecatelja iz više županija. Vox znači glas, a to je ono što je ključno za ovo naše natjecanje. Natječu se solisti, do razine tria. Natječu se svi za sebe, jer ovo nije šou. Cilj je predstaviti sebe, svoj glas i taj glas dobije ocjenu, diplomu, ali i uputu kako bi natjecatelj znao što može sa svojim glasom dalje i da zna gdje je. Cilj je naučiti koristiti svoj instrument, a to je glas i cijelo tijelo. Svaki sudionik dobiva diplomu koja mu govori kakva je kvaliteta njegova glasa, a ove godine možemo se pohvaliti sa 7,8 Goričana i 10-tak natjecatelja iz Karlovca, Delnica, Siska i Zagreba – kaže Belošević.

U žiriju sjedili vrsni stručnjaci pjevanja i govorenja

Natjecatelje je ocjenjivao Ocjenjivački odbor koji je bio sastavljen od vrsnih stručnjaka na području pjevanja i govorenja – učitelja pjevanja, dirigenata i dramskih glumaca.

Članovi Ocjenjivačkog odbora bili su: Radmila Bocek, prof. glazbe i solo pjevačica, sopran i voditeljica zbora “Zora” iz Karlovca, Bojan Pogrmilović, prof. glazbe i zborovođa, vodio je pjevački Lado, prof. Branko Starc, predsjednik stručnog odbora, prof. glazbe, pjevač, pijanista, kompozitor cijenjen u cijelom svijetu, fonopedagog, što znači da poznaje glas i može dati izvrsne savjete. Tu je i Tomislav Čekolj, zborovođa i dirigent i ja na kraju, s osmijehom i skromno kaže S. Belošević, predsjednik Odbora za organizaciju i član žirija.

Natjecatelji su bili svih dobi, amateri i profesionalci, a mogli ste se natjecati kao pojedinac, duet ili tercet. Sudjelovati se moglo u jednoj ili više kategorija, a nastup je mogao trajati od 8 do 10 minuta.

Najmlađa natjecateljica Nika Pejčinović

Jedna od najmlađih natjecateljica bila je Nika Pejčinović iz Karlovca. Nika ima 11 godina, a nastupila je s dvije pjesme: Tiha noć i Meni trebaš ti.

– Prvi puta sam ovdje. Zadovoljna sam što sam na ovom natjecanju, jer ovo shvaćam kao veliki izazov i sretna sam što imam priliku ovo iskusiti – kazala je Nika.

Nevenka Lang, predsjednica velikogoričke Udruge umjetnika “Spark”, prijateljske Udruge ansamblu Zlatne godine, pohvalila je svoje članove koji su već treću godinu podrška Vox-u.

– Ove godine nastupilo je nekoliko naših članova čitanjem pjesama i priča, a imali smo i iznenađenje s predstavljanjem narodne nošnje Turopolja i Posavine koju je predstavila Nadica Kološa – rekla je Lang.

Nakon nastupa svih sudionika Ocjenjivački odbor doista nije imao nimalo lak zadatak, ali nagrade i priznanja otišla su u ruke najboljima. Dodijeljene su brončane, srebrne i zlatne nagrade, a natjecateljima, koji nisu osvojili bodove dodijeljena su priznanje za sudjelovanje.

Tercet folk grupa iz Zagreba

Žiri je dodijelio tri zlatne nagrade. Dobitnici su Valentina Duka, Margareta Sačer i Tercet folk, a glavna Grand prix nagrada i pehar zasluženo su otišli u ruke članica ženske Tercet folk grupe iz Zagreba.

– Sastale smo se samo za ovu priliku Vox natjecanja, a inače smo zaposlene svaka u svojoj struci i članice smo drugih pjevačkih društava – izjavile su ponosno slavljenice ovogodišnjeg natjecanja VOX 2022. Kristina Tomurad, Martina Perković i Pavla Maslać.

Organizatori natjecanja su: HUZ – Vokalna akademija, Pučko otvoreno učilište i naš poznati Ansambl Zlatne Godine, čiji je osnivač i voditelj Siniša Belošević. Pokrovitelji natjecanja su Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija. Treba naglasiti da Pučko otvoreno učilište Velika Gorica sudjeluje kao partner svojim doprinosom u tehničkoj podršci i ustupanjem dvorane.

Narodnu nošnju Turopolja i Posavine nosila je Nadica Kološa     

vox
 
vox

Objava Vokalna akademija Vox22 u Velikoj Gorici okupila pjevače amatere i profesionalce: Pobjednici Tercet folk iz Zagreba pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.