Prijava

Vaša prijava

Počinje tjedan pojačanih kontrola u autobusima: U ZET-u se odlučili žešće obračunati s putnicima bez karte na linijama za Veliku Goricu

[]

poskupljenje karata

ZET se ovaj tjedan odlučio žestoko obračunati s putnicima koji se na linijama između Zagreba i Velike Gorice (268, 290 i 330) te na svim lokalnim linijama na širem velikogoričkom području, voze bez karata, odnosno onima koji se švercaju. Službena obavijest o tome navodno je i osvanula na oglasnoj ploči u prostorijama ZET-a u našem gradu.

Konkretnije, tijekom čitavog dana i na svim autobusnim stanicama vozači ZET-a dužni su, navodi se u službenoj obavijesti, puštati putnike u autobus samo na prva vrata, kontrolirati karte i prodavati ih onima koji ih nemaju. Tu kontrolu vozači neće obavljati na onim stajalištima na kojima će to činiti kontrolori karata.

Tjedan ZET-ova obračuna sa švercerima u autobusima na goričkom području trajat će od ponedjeljka, 7. studenoga, do nedjelje, 13. studenoga, stoji u obavijesti.

Naravno da je pravo ZET-a da onemogući švercere da se voze njihovim autobusima i tramvajima na svim linijama u Zagrebu i čitavoj okolici. Nije, doduše, jasno je li ova drastična mjera uvedena samo na velikogoričkom području ili će se primjenjivati i na svim ostalim linijama.

Što će to, međutim, donijeti putnicima. Prema svakodnevnim iskustvima redovnih korisnika ZET-ovih linija izmađu Zagreba i Velike Gorice tijekom dana postoje svojevrsne crne rupe u kojima nema polazaka koji su navedeni u voznom redu. Na takve primjedbe iz ZET-a imaju čitav niz opravdanja, ali ona su sve manje uvjerljiva poput onog popularnog među duhovitim učenicima, korisnicima zagrebačkog javnog gradskog prijevoza, prije tridesetak-četrdesetak godina:

Zakasnio sam u školu jer je pukla guma na tramvaju…

Šalu na stranu, ali ovaj tjedan obračuna sa švercerima treba biti spreman na dodatna kašnjenja budući će putnici moći ulaziti samo na prva vrata u autobuse. Za sustavne kontrole trebat će dodatno vrijeme, pa treba računati da će putovanje duže trajati.

ZET ne zanimaju lokalne linije na goričkom području

Sve se to događa, ne treba ni na to zaboraviti, u nejasnim odnosima između zagrebačke i velikogoričke gradske uprave oko financiranja javnog autobusnog prijevoza. Iz Zagreba tvrde da neće oni sufinancirati jeftiniji prijevoz Velikogoričanima, dok iz Velike Gorice podsjećaju da cijena prijevoza kojeg im naplaćuje ZET nezaustavljivo raste.

Do prije tri godine Velika Gorica subvencionirala je javni prijevoz ZET-a s 800.000 kuna na mjesec, a danas je taj iznos narastao na vrtoglavih 3,6 milijuna kuna. Nedavno se spominjao i iznos od 3,9 milijuna kuna, ali je to povećanje odgođeno. Velika Gorica i Zagreb ugovor o prijevozu pod ovim uvjetima imaju samo do kraja godine.

ZET želi i dalje držati profitabilne linije između Zagreba i Velike Gorice. No, sve ostale linije ih ne zanimaju. Sve to stavlja pritisak na goričku gradsku upravu koja pod hitno treba pronaći nove prijevoznike ili mogu očekivati novo poskupljenje koje će na njihovu adresu stići iz metropole…

 

Objava Počinje tjedan pojačanih kontrola u autobusima: U ZET-u se odlučili žešće obračunati s putnicima bez karte na linijama za Veliku Goricu pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.