Prijava

Vaša prijava

Predavanje Katje Matković Mikulčić: Čitanje u Turopolju ima dugu tradiciju, prva čitaonica otvorena je 1886. godine

[]

čitanje

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske u knjižnici Galežnica u četvrtak navečer održano je zanimljivo predavanje na temu Povijest čitanja u Turopolju. Predavanje je održala Katja Matković Mikulčić, upraviteljica Zavoda za znanstveno-istraživački i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Velikoj Gorici.

Osvrnula se i na povijest čitanja u Turopolju te povukla paralelu s današnjim stanjem kako na lokalnoj razini tako i šire, a sve uoči Dana hrvatskih knjižnica koji se obilježava 11. studenog. Tada je 1960. godine Hrvatski sabor donio prvi hrvatski zakon o knjižnicama, čime su se stekli preduvjeti za sustavni razvoj hrvatskih knjižnica i nacionalne knjižničarske mreže.

Posebnu zahvalu iskazala je Matici hrvatskoj koja se od svojeg utemeljenja, 1842. godine, iznimno skrbila za to da se u Hrvatskoj održe jezik i pismenost, kultura i obrazovanje, informiranje i izdavaštvo… te da se ne smije smetnuti s uma da je Matica hrvatska jedan od najvećih izdavača knjiga u Hrvatskoj.

Zanimljiv je podatak i da je prva čitaonica u Velikoj Gorici zaživjela već 1886. i da je to, poslije Matice hrvatske, prva takva ustanova osnovana u Velikoj Gorici, što je bilo i preduvjet da se na ovim prostorima stvori jedan intelektualni sloj koji je smatrao da bez obrazovanja i pismenosti nema ni ekonomskog ni kulturnog napretka.

– Uloga knjižnica trebala bi biti ustrajnost, popularizacija knjige i čitanja te misija zapisana u statutu i strategiji razvoja čitanja u Hrvatskoj. Trebala bi težiti jednom modernom centru znanja u kojem se mogu dobiti sve moguće informacije kako za mlađu tako i za stariju populaciju – istaknula je Katja Matković Mikulčić.

– Najveći problem sveobuhvatnog i modernog knjižničarstva nedostatak je prostornih, kadrovskih i financijskih preduvjeta za koje se zalagao još Nikola Škrlec Lomnički, zbog čega su naše knjižnice i danas ispod svih standarda za narodne knjižnice – rekla je u svom izlaganju Katja Matković Mikulčić.

čitanje

Hrvatskoj trebaju moderne knjižnice

Ukazala je i na prijeku potrebu projektiranja i izgradnje samostalnih, tehnološki opremljenih, suvremenih i reprezentativnih knjižnica s kojima se u Hrvatskoj mogu pohvaliti tek dva do tri grada, među kojima nisu ni Zagreb, a nažalost ni Velika Gorica.

Za sam kraj predavanja, Matković Mikulčić pročitala je posebno zanimljiv, dirljiv te poučan i prigodan Matošev citat, smatrajući ga idealom kojem trebamo težiti:

Mi ništa ne znamo jer ne čitamo. Ne čitamo jer nemamo knjiga. Nemamo knjiga jer nemamo biblioteka. Bilo bi suvišno isticati potrebu javnih biblioteka. Po njima se može suditi o stepenu znanja pa i karaktera narodnog. Biblioteke dopunjavaju državni sistem obrazovanja. Čovjek obrazovan tek školom, bez druge lektire, nije obrazovan čovjek. Kultura jedne zemlje mjeri se brojem njenih biblioteka, knjiga i čitalaca.

Predavanje je zaključeno s još zgodnih citata pa i šaljivih, ali i optimističnom rečenicom da će knjiga živjeti vječno, čemu svatko od nas može doprinijeti, kako čitanjem tako i pisanjem.

čitanje

 

 

Objava Predavanje Katje Matković Mikulčić: Čitanje u Turopolju ima dugu tradiciju, prva čitaonica otvorena je 1886. godine pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.