Prijava

Vaša prijava

Od utorka morate na autima imati zimske gume: Gorički vulkanizer Brdek objašnjava što sve svaki vozač treba znati o gumama

[]

vulkanizer

U našem gradu već 51 godinu posluje Vulkanizacija i autoservis Brdek koja se bavi automehanikom, brzim servisima, geometrijom kotača, a ono što je posljednjih dana najtraženije usluga je promjene ljetnih guma zimskima.

Naravno, to i ne čudi obzirom da je u Hrvatskoj od 15. studenog zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta, a obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Hrvatske.

Bez obzira što piše u propisima, postoje puno važniji razlozi zašto ljetne gume treba pospremiti, a na svoja vozila staviti one zimske.

– Zimska guma ima drugačiju smjesu i prilagodljiva je niskim temperaturama. Svoja najbolja svojstva ima nakon pada temperature ispod +7°C i najbolje prianja uz podlogu dok ljetna guma nema takvu elastičnost i rađena je za visoke temperature. Druga važna stvar je da zimska guma ima ripne i lamelu koje mogu kupiti, čistiti i izbacivati snijeg – pojasnio je vlasnik radione Boris Brdek.

vulkanizer

Bez obzira na visoke dnevne temperature, jutra su hladna i opasna

Logično se nametnulo pitanje s obzirom da je posljednjih dana vrlo promjenjivo vrijeme i daleko je od nekih zimskih uvjeta, nije li unatoč zakonskoj regulativi rano mijenjati gume jer se temepratura tijekom dana ne spušta ispod 7°C.

– Istina, sredina je studenog preko dana je poprilično toplo, ali važno je naglasiti da temperature dosta padnu preko noći. Krenule su turopoljske magle i samim time su ujutro niske temperature i zbog toga je jako dobro, radi vlastite sigurnosti, bez obzira na zakonski rok već sad staviti zimske gume – savjetuje Brdek.

U valu poskupljenja koji nikako da stane, kupovina novih guma jedan je od većih izdataka i mnogi vlasnici vozila gledaju kako još jednu sezonu iskoristiti „stare“ gume pa smo provjerili koliko dugo se mogu čuvati gume, ali i koliko stare mogu biti one koje kupujemo.

– Nikako iznad deset godina maksimalno.  Ali opet ovisi o kojem autu je riječ, koliko je vožen…A sama nova guma koja stoji na skladištu ne bi smjela biti starija od 3-4 godine kad je kupujete. Nije točna informacija da guma mora biti ovogodišnja proizvodnja – pojašnjava Brdek.

Za koga su cjelogodišnje gume?

Možda niste znali, ali osim ljetnih i zimskih guma postoje i one – cjelogodišnje! A jesu li one dobre i za zimske uvjete na našem području?

– To su gume za sva četiri godišnja doba koje se koriste u južnijim krajevima s blagim zimama, i one zapravo nisu loša varijanta za ljude koji godišnje rade malo kilometara. Kod nas su posljednjih godina dobile na popularnosti jer su zime blaže nego prije, ali ako se puno vozite, pogotovo zimi ta guma nikad na, recimo snijegu, neće biti dobra kao zimska.

Na kraju, podsjetnik kako je važno jednom godišnje napraviti geometriju kotača, odnosno kako volimo reći špur zbog ravnomjernog trošenja gume, a također uz pritisak treba provjeriti i balans kotača te kod montaže stavljati nove ventile što mnogi baš nemaju naviku.

Vulkanizeri su ovih dana među najtraženijima u državi, velike su gužve na sve strane, no kod Brdeka dobra organizacija čuda čini, pa ćete čekati oko pola sata da dođete na red.

I zato ne odgađajte promjenu ljetnih guma u zimske jer kazna iznosi nemalih 1000,00 kuna ako vam prometna policija zatekne vozilo bez zimske opreme na cesti u vrijeme kada je zimska oprema obvezna.

 

 

Objava Od utorka morate na autima imati zimske gume: Gorički vulkanizer Brdek objašnjava što sve svaki vozač treba znati o gumama pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.