Prijava

Vaša prijava

FOTOREPORTAŽA Rotary klub Velika Gorica organizirao TurTuf 2022: Lovili tartufe, šetali šumom, zabavili se i prikupili novac za pomoć judo klubu osoba s invaliditetom Fuji

[]

lov na tartufe

Rotary klub Velika Gorica organizirao treći, sada već tradicionalni, lov na tartufe u Turopoljskom lugu. Manifestacija pod nazivom “TurTuf 2022“ okupila je rotarijance iz više klubova i njihove prijatelje koji su proveli čitavu subotu uživajući u šetnji turopoljskim šumama i zabavljajući se u izletištu Odranski ribič.

Kao i većina rotarijanskih manifestacija i ova je bila humanitarnog karaktera.

– Turtuf 2022, kao i ostale ovogodišnje manifestacije našeg kluba, imat će za cilj prikupljanje sredstava za Judo klub osoba s invaliditetom “Fuji“ koji također djeluje u Velikoj Gorici. Taj je klub jedinstven i prvi je takav u Hrvatskoj, a u njemu djeluje 40-ak djece i mladih s cerebralnom paralizom, Downovim sindormom, motoričkim teškoćama… Naš klub prepoznao je njihov rad i s radošću ćemo im pomoći – naglasio je Ivan Bekavac, predsjednik Rotary kluba Velika Gorica.

Okupljeni su se prije odlaska u šumu okrijepili pravim turopoljskim doručkom u Odranskom ribiču. Na trpezi je bilo nezaobilaznog sira s vrhnjem, slasna tlačenica i kajgana s turopoljskim tartufima kojoj nitko nije mogao odoljeti.

S turističkim potencijalom turopoljskih tartufa, ali i čitavog našeg kraja okupljenje je upoznala direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović, koja je i članica RC Velika Gorica.

Nakon doručka uslijedio je gotovo dvosatni lov na tartufe u šumi. Dobro istrenirani psi tragači i njihovi vlasnici poveli su dvije grupe na različite strane i potraga je mogla početi. Psima koji čim osjete intenzivan miris tartufa počnu brzo kopati najviše su se veselila djeca. A tek kada bi se u iskopanoj jami pronašao mali crni grumen – tartuf veselju nije bilo kraja.

Tartufari su objasnili kako tartufi postižu sve višu cijenu budući ih je ovogodišnja suša učinila još rjeđim i skupocjenijim. Turoposljske hrastove šume dom su prvenstveno crnim tartufima iako su se znali pronalaziti i oni puno skuplji bijeli.

Nakon potrage u košaricama se skupilo nešto tartufa, a društvo se vratilo u Odranski ribič. Tamo ih je čekao pravi zimski ručak – kobasice, buncek, zelje i krumpir, dok je za djecu gorička keramičarka Marita Burić Teskera organizirala radionicu oblikovanja gline i izrade božićnih ukrasa.

Treći TurTuf bio je potpuni uspjeh. Sudionici su se dobro zabavili, proveli nekoliko sati šećući na friškom zraku, nešto fino pojeli i, a to je najvažnije, skupili novac koji će pomoći u radu jedinstvenom judo klubu Fuji u kojem veselje pronalaze djeca s teškoćama.

Pogledajte galeriju fotografija s TurTufa 2022:

Objava FOTOREPORTAŽA Rotary klub Velika Gorica organizirao TurTuf 2022: Lovili tartufe, šetali šumom, zabavili se i prikupili novac za pomoć judo klubu osoba s invaliditetom Fuji pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Utvrđen uzrok požara kuće u Buševcu