Prijava

Vaša prijava

Stiže li u naš grad još jedna nagrada: Velika Gorica u finalu izbora za najbolji grad u kategoriji demografije

[]

demografije

Velika Gorica ušla je u finale ovogodišnjeg izbora za najbolji grad u kategoriji demografija. U konkurenciji velikih gradova (više od 35 tisuća stanovnika i županijska središta) za naslov najboljeg u ‘demografskoj’ kategoriji natječu se uz naš grad još Bjelovar, Čakovec, Pazin, i Vukovar.

 U istovrsnom izboru za srednje gradove (više od 10 tisuća, a manje od 35 tisuća stanovnika) najbolji će se tražiti između Labina, Poreča, Rovinja, Umaga i Vrbovca. Buje, Cres, Crikvenica, Komiža i Krk su mali gradovi (do 10 tisuća stanovnika) koji konkuriraju za najbolju sredinu u ovoj kategoriji, piše portal gradonačelnik.hr.

Stručni žiri nagrade je već uvrstio u završnicu izbora 40 gradova u četiri kategorije. U kategoriji obrazovanje, demografija, socijalna politika i mladi u završnicu izbora ušlo je 15 gradova u tri konkurencije – veliki, srednji i mali gradovi.

U zacijelo najprestižnijoj kategoriji ovog izbora, kvaliteti života, žiri je u završnicu konkurencije velikih gradova uvrstio Dubrovnik, Koprivnicu, Pazin, Varaždin i Zagreb. Među srednjim gradovima najbolji u kvaliteti života će se tražiti između Kastva, Opatije, Poreča, Rovinja i Svete Nedelje. Među malim gradovima u ovoj kategoriji završnicu su izborili Biograd na Moru, Hvar, Klanjec, Novalja i Rab.

Među gradovima kandidatima njih 12 konkurira za naslov najboljeg u više kategorija. Poreč i Rovinj apsolutni su rekorderi s čak tri nominacije – kvaliteta života, ‘demografija’ i ekonomija. U završnicu izbora dviju kategorija plasirali su se Bakar, Biograd na Moru, Hvar, Kastav, Koprivnica, Opatija, Pazin, Sveta Nedelja, Varaždin i Zagreb.

Kandidature gradova ocjenjivane su i rangirane prema pokazateljima za 2021. godinu kojih je, primjerice, u kategoriji kvalitete života čak 27, počev od prosječnog dohotka po stanovniku preko stope prireza i proračunskog izdvajanja grada za obrazovanje do iznosa porodiljnih naknada i gradskih subvencija za prijevoz.

Rangiranje gradova u kategoriji obrazovanje, demografija, socijalna politika i mladi kao i u ‘ekonomskoj’ kategoriji, odvija se tako da se dobiveni pokazatelji indeksiraju prema metodologiji Vladine Uredbe o indeksu razvijenosti kako bi se dobila što objektivnija slika o dostignućima gradova.

Petu godinu zaredom Hanza Media i portal Gradonačelnik.hr organiziraju izbor najboljih gradova u pet kategorija i uz dvije posebne nagrade Smart city i Eco city. Titulu najboljeg u ovome izboru ponijet će 12 gradova čijim će predstavnicima priznanja biti dodijeljena na svečanosti proglašenja 1. prosinca u Opatiji.

Objava Stiže li u naš grad još jedna nagrada: Velika Gorica u finalu izbora za najbolji grad u kategoriji demografije pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.