Prijava

Vaša prijava

JESTE LI ZNALI U Velikoj Gorici lani je rođeno najviše djece u Zagrebačkoj županiji

[]

rođeno

Prošle godine u Hrvatskoj je rođeno 36.508 djece, a u Zagrebačkoj županiji 2830. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, najlošije stanje bilo je u općini Žumberak u kojoj su lani rođene samo dvije bebe.

Od devet gradova Zagrebačke županije najviše djece rođeno je u Velikoj Gorici, 587, u Samoboru 363, a u Zaprešiću 212. Općine na goričkom području imaju dosta nizak prirodni prirast. U prošloj godini u Orlama je rođeno 23 djece, u Kravarskom 21, a u Pokupskom 19.

Kako bi pomogla roditeljima, županija je u proračunu osigurala sredstva za isplatu novčane naknade za novorođenčad. Roditelji imaju pravo dobiti jednokratnu pomoć u iznosu od 1000 kuna za svako novorođeno dijete. Zahtjev za ostvarenje prava podnosi se u roku od četiri mjeseca od dana rođenja djeteta.

Pravo na jednokratnu novčanu pomoć za novorođeno dijete može ostvariti jedan od roditelja koji ima hrvatsko državljanstvo i živi najmanje godinu dana na području županije.

Zahtjev je moguće podnijeti preko nadležnog matičnog ureda ili kroz sustava e-Građani (uslugu e-Novorođenče) uz svega nekoliko klikova.

U 2021. godini Zagrebačka županija isplatila je 2.850 jednokratnih novčanih pomoći u iznosu od  2.850.000 kuna.

U prvih 10 mjeseci ove godine po tisuću kuna isplaćeno je za 2063 novorođene djece, navode iz županije.

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

 

 

 

Objava JESTE LI ZNALI U Velikoj Gorici lani je rođeno najviše djece u Zagrebačkoj županiji pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.