Prijava

Vaša prijava

Donosimo rezultate projekta KardioProtect: Goričane muči prekomjerna težina, visoki krvni tlak i povišeni šećer

[]

težina

Bolesti srca i krvnih žila odnosno kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u cijelome svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Godišnje u našoj zemlji umre više od 22 tisuće osoba od ovih bolesti.

Većina srčano žilnih bolesti može se spriječiti izbjegavanjem čimbenika rizika, poput pušenja, nepravilne prehrane i nedovoljne tjelesne aktivnosti. Na taj način može se spriječiti čak do 80% prijevremenih smrti. Obiteljska anamneza, etnička pripadnost, spol i dob također mogu utjecati na rizik od kardiovaskularnih bolesti.

– Posljednjih 15-tak godina prisutan je pozitivan trend smanjenja smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti ukupno u Hrvatskoj, što je izraženije za cerebrovaskularne bolesti, nego za ishemijsku bolest – ističu iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Od kardiovaskularnih bolest više umiru ljudi koji žive u kontinentalnom dijelu od onih koji žive priobalnom dijelu.

Iako je po svom zemljopisnom položaju mediteranska zemlja, zbog visoke stope kardiovaskularne smrtnosti Hrvatska se svrstava među zemlje srednje i istočne Europe koje imaju visoki rizik za ove bolesti.

Zato je Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, u partnerstvu s Domom zdravlja i Ljekarnama Zagrebačke županije, pokrenuo projekt „Smanjimo smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kroz prevenciju i edukaciju na području našee županije“ – KardioPRotect.

Projektom KardioPRotect dodatno se želi osvijestiti stanovništvo naše županije o važnosti preventivnih pregleda i potrebi izbjegavanja rizika nastanka bolesti. Rizici na koje čovjek može utjecati su povišeni krvni tlak, pušenje, povišena razina masnoća u krvi, nedovoljna i neredovita tjelesna aktivnost, debljina, dijabetes, izloženost prekomjernom stresu i infekcija SARS-Cov-2 virusom.

Foto: Dražen Kopač

Brojni građani upućeni su na daljnje pretrage i preglede

Do sada su provedene dvije javno-zdravstvene akcije i to u Velikoj Gorici i Samoboru.

– Na goričkom Sajmištu pregledano je 193 osobe. Od toga je 156 osoba pristalo i na savjetovanje s doktorima (72 muškaraca i 84 žena), prosječne dobi 65 godina. Kod dijela građana utvrđen je povišeni krvni tlaka Od njih 30 s povišenim tlakom 17 ih već uzima lijekove za sniženje tlaka, a ostali su poslani na daljnju obradu, kažu nam iz Zavoda za hitnu medicinu.

Povišene vrijednosti šećera u krvi izmjerene su kod 16 ispitanika, a visoka razina šećera u krvi (iznad 7 mmol/L) izmjerena je kod 5 ispitanika. Svi su upućeni na daljnju obradu.

Kod 63 osobe utvrđeno je da imaju višak kilograma što je umjeren i visok rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Povećan rizik za razvoj ovih bolesti prema opsegu struka, (kod muškaraca iznad 94 cm i 80 cm kod žena) zabilježen je kod 141 osobe. Sve osobe su dobile savjete o načinu i vrsti prehrane.

Slični rezultati zabilježeni su i u Samoboru. Zato su svi građani koji nisu na određenim terapijama, upućeni na daljnju obradu kod svojih doktora obiteljske medicine, koji će ih uputiti na pretrage ili na preglede kod specijalista u bolnicu.

Savjeti za zdravo srce

Većina glavnih čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti može se kontrolirati. Donosimo nekoliko savjeta o tome kako možete kontrolirati te čimbenike i zaštititi svoje srce:

Budite aktivni: Samo 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno može pomoći spriječiti srčani i moždani udar.

Prestanite pušiti i zaštitite se od duhanskog dima.

Zdravije se hranite: u prehranu uvedite više povrća i voća, te raznovrsne cjelovite žitarice, nemasno meso, ribu, grašak, grah i leću, te hranu s niskim udjelom zasićenih masnoća.

Održavajte primjerenu tjelesnu težinu.

Redovito uzimajte propisane lijekove.

Kroz projekt KardioProtect, koji će trajati 18 mjeseci, u devet gradova Zagrebačke županije bit će organizirani preventivni pregledi na kojima će građani moći dobiti niz savjeta o prevenciji bolesti srca i krvožilnog sustava. Očekuje se da će projektom – kroz stručne, informativno-promotivne i edukacijske aktivnosti te preventivne preglede – biti obuhvaćeno 65.000 osoba. Ukupna vrijednost projekta iznosi 335.746 kuna od čega je 85 % iznosa osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a preostalih 25% iz državnog proračuna.

Foto: Dražen Kopač

 

 

Objava Donosimo rezultate projekta KardioProtect: Goričane muči prekomjerna težina, visoki krvni tlak i povišeni šećer pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.