Prijava

Vaša prijava

Jučer Crni petak, a danas Međunarodni dan bez kupnje: Velikogoričani tvrde da ne nasjedaju na trgovačke “navlakuše“

[]

crni petak

Među brojnim obilježavanjima raznih dana kroz godinu, možda niste znali, ali danas je Međunarodni dan bez kupnje. Ovaj dan  se u većini država obilježava posljednje subote u studenom, a u SAD-u na posljednji petak poznat i kao „Crni petak“ – dan najvećih popusta u dućanima.

Obilježavanje ovoga dana počelo je 1992. godine, a ideja je potekla od umjetnika Teda Davea u Vancouveru, u Kanadi. Službena krilatica ovog dana je „Sad je dosta!“, koju je Dave izgovorio na prvom obilježavanju dana, ogorčen stalnim pritiskom medija koji tjeraju na kupovinu. U Hrvatskoj se obilježava od 2018. godine.

Pomislili smo i da su naši sugrađani nakon jučerašnjih ludih popusta koji su dosezali i vrtoglavih 90% rekli da je dosta kupovine i trošenja, ali malo je reći da smo se prevarili. Za parking se tražilo mjesto više, a pojedine trgovine su bile prepune kupaca i police prazne kao da sutra neće doći.

Većina koje smo pitali nisu ni znali za činjenicu da je danas Dan bez kupnje, a kažu, da su i znali, u kupovinu bi svejedno došli.

– I inače kupujemo subotom jer imamo više vremena i tada obavimo tjednu kupovinu, pa smo mirni. Što se tiče Crnog petka on je čista navlakuša i nismo se dali navući, uostalom hrana je toliko skupa da su neke druge stvari postale teški luksuz – rekla nam je gospođa Vesna koju smo zatekli u kupovini u Lidlu.

Novootvoreni Stop shop u Velikoj Gorici jučer je također posjetiteljima ponudio mnogobrojne popuste, ali neki jučer nisu došli – iz inata!

Ne manjka niti kupaca u goričkim trgovinama / Foto: Gorica.info

– Ma kakav Crni petak, kakvi popusti, prvo dignu cijene onda ih spuste! Meni je jučer bio Dan bez kupnje i uvijek taj petak bojkotiram jer nas varaju. Pogledajte kako to vani izgleda, to su popusti, a ne ova prevara ovdje! – poprilično ljutit bio je Lovro koji kako kaže ni danas ne bi išao kupovati da sinčiću nisu trebale čizmice za zimu. 

Ovaj dan osmišljen je kako bismo barem jedan dan u godini bili posvećeni nematerijalnim stvarima i kako se ne bismo opterećivali potrošnjom i novcem.

– Ja vam dođem samo malo prošetati da vidim što ima, a dolaze sveti Nikola i Božić, koliko god mirovina bila jadna, za unuke neka sitnica mora biti pa sam i to došla pogledati. Ništa ja o tim danima koje spominjete ne znam, znam da se teško živi i jedva krpa kraj s krajem, i to kaj vam je ovdje sve puno, pa ljudi se samo sprešetavaju, nitko ništa ne kupuje dajte si pogledajte! I oni kaj kupuju samo peglaju kartice pa ih kao moju djecu poslije boli glava kad to treba platiti! – iskrena je bila baka Danica.

Sudeći prema viđenome danas, očito je da Međunarodni dan bez kupnje među Goričanima nije zaživio, ali svakako bi nas trebao potaknuti na razmišljanje jesmo li nesvjesno postali žrtve konzumerizma kojem se svakako treba oduprijeti, jer…Budite iskreni koliko stvari kupite samo zato jer su na nekoj akciji, jer ste vidjeli reklamu na televiziji ili jer „to“ svi imaju. I uopće vam ne trebaju. Posvetite se danas zato, umjesto šetnji po trgovačkim centrima onima koje volite, otiđite u šetnju prirodom, igrajte kod kuće društvene igre i posvetite se trenucima koje ćete pamtiti cijeli život, jer nematerijalno je ono što ostaje, materijalno je prolazno.



Objava Jučer Crni petak, a danas Međunarodni dan bez kupnje: Velikogoričani tvrde da ne nasjedaju na trgovačke “navlakuše“ pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.