Prijava

Vaša prijava

Pred Gradsko vijeće Velike Gorice dolazi proračun za 2023.: Težak je 93 milijuna eura, rastu izdaci za zaposlene, najveće ulaganje za javnu rasvjetu

[]

proračun

Gradski proračun Velike Gorice za 2023. godinu bit će prvi koji je iskazan u eurima, a ukupno će biti težak 93 milijuna eura. Ovaj proračun, koji uključuje sve prihode i primitke, rashode i izdatke Grada Velike Gorice i dvadeset proračunskih korisnika, naći će se na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

U proračun najviše novca dolazi od poreza

Glavni izvor prihoda u našem gradu su porezi i oni bi sljedeće godine trebali napuniti gradsku blagajnu s više od 39 milijuna eura. Sljedeći najvažniji prihodovni izvor su, kako se to službeno klasificira, prihodi od pomoći iz inozemstva i subjekata unutar općeg proračuna, a oni bi trebali donijeti u proračun 28,8 milijuna kuna. Nešto više od polovice toga dolazi iz Državne riznice i odnosi se na rashode za zaposlene u osnovnim školama na području našeg grada.

Proračun 2023. / Izvor: Grad Velika Gorica

Treći najizdašniji prihodovni izvor su prihodi od administrativnih pristojbi i pristojbi po posebnim propisima i naknada koji su za 2023. planirani u iznosu od 16,4 milijuna eura. Najvažniji dio tih prihoda su komunalne naknade i komunalni doprinosi koji dosežu gotovo do 13 milijuna eura sljedeće godine.

Sljedeće godine rashodi goričkog gradskog proračuna rastu deset milijuna eura u odnosu na ovu godinu. Rashodi za zaposlene doseći će sljedeće godine 30 milijuna eura što je za 2,3 milijuna više nego što se iz proračuna za tu svrhu izdvajalo ove godine.

Rashodi za zaposlene u Gradskoj upravi iznosit će 3,35 milijuna eura, dok će za ostale proračunske korisnike biti izdvojeno 26,63 milijuna eura.

Najvažniji gradski projekti

Gotovo 11 posto u odnosu na ovu godinu bit će veći i materijalni rashodi koji će dosegnuti 28,5 milijuna eura. Najznačajniji rashodi su javna rasvjeta (1,6 mil. eura), održavanje nerazvrstanih cesta (3,1 mil), održavanje javnih zelenih porvršina (2,4 mil). Tu je i prijevoz putnika u javnom prijevozu za koji se planira izdvojiti 6,1 mlijun eura. Hoće li to biti dovoljno za postizanje sporazuma sa ZET-om ili nalaženje nekog drugog rješenja vidjet će se vrlo brzo.

Sljedeće godine trebalo bi se, među ostalim, uložiti 215.500 eura u poboljšavanje biciklističke infrastrukture, 200.000 eura u gradnju mosta u Čičkoj Poljani, tu su, nadalje, i OŠ u Dubrancu, nathodnik na željezničkom kolodvoru, ali i ulaganja u objekte koji će se graditi u sljedećem razdoblju (dječji vrtići u Kolarevoj i Pokupskoj ulici, autobusni terminal i centar za starije osobe).

Sljedeće godine trebao bi biti izgrađen Poduzetnički inkubator (3,6 milijuna eura), muzejski depo (1 milijun), te turističko edukativni centar Novo Čiče (132.000 eura).

Za projekte zaštite okoliša planira se nešto više od milijun eura. Tu su prvenstvno projekti novog reciklažnog dvorišta u Velikoj Gorici, gradnja postrojenja za korištenje obnovljivih izvora energije, ali i novi projekt Velika Gorica Solarni grad – Odbrojavanje.

No, kapitalni projekti sljedeće godine u našem gradu bit će uređenje prometne infrastrukture (500.000 eura), energetske obnova upravne zgrade na Šetalištu F. Lučića (850.000 eura) i najvredniji od svih – modernizacija javne rasvjete. Za tu modernizaciju predviđa se visokih 6,6 milijuna eura.

Nerasvjetljene okolnosti oko javne rasvjete prije tri-četiri godine

Modernizacija javne rasvjete već je godinama u planu goričke gradske vlasti. Prije četiri godine raspisan je javni natječaj čija je vrijednost tada procijenjena na 33 milijuna kuna bez PDV-a. Upravo je taj natječaj bio u fokusu istražitelja u postupku navodnih namještanja poslova tvrtki Elektrocentar Petek u Velikoj Gorici na čijem je čelu tada bio Dražen Barišić.

Na natječaj su tad pristigle tri ponude, a jedna je odmah odbačena jer nije ispunjavala sve tražene uvjete. Zajednica ponuditelja Resalta iz Ljubljane i Elektrocentar Petek dali su ponudu na 32,9 milijuna kuna bez PDV-a, a HEP ESCO dao je daleko najpovoljniju ponudu na 25,8 milijuna kuna bez PDV-a. Iz tog je razdoblja i znakovita tajno snimljena izjava Kreše Peteka, vlasnika Elektrocentra Petek, koji je kazao da ako neki natječaj nema pod kontrolom – taj se natječaj poništi. Slučajno ili ne, natječaj za javnu rasvjetu u Velikoj Gorici poništen je u srpnju 2019. godine.

U ovoj novoj verziji modernizacije javne rasvjete u proračunu za 2023. planirani su sljedeći izvori financiranja: opći prihodi i primici (115.000,00 EUR), prihodi za posebne namjene (2.500.000,00 EUR) i primici od financijske imovine i zaduživanja (4.000.000,00 EUR).

I za kraj evo najbitnijih projekata iz Programa gradnje komunalne infrastrukture u Velikoj Gorici 2023. godine:

proračun

proračun

proračun

 

 

 

 

 

Objava Pred Gradsko vijeće Velike Gorice dolazi proračun za 2023.: Težak je 93 milijuna eura, rastu izdaci za zaposlene, najveće ulaganje za javnu rasvjetu pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.