Prijava

Vaša prijava

Građani koji se griju preko Toplane u prosincu će morati platiti dva računa za grijanje

[]

Toplane

I dok Velikogoričani koji se griju preko Toplane još uvijek čekaju račune za listopad, iz HEP Toplinarstva stižu najave koje im se neće svidjeti.

Svi oni koji toplinsku energiju primaju od Toplane u prosincu će od HEP Toplinarstva dobiti dva računa koje će morati platiti do kraja mjeseca.

Tako će u istom mjesecu morati platiti račune za 10. i 11. mjesec. Prvo će stići račun za listopad, koji će trebati platiti do 15. prosinca, a potom račun za studeni, koji će trebati platiti krajem prosinca, doznaje Jutarnji list.

Tako će biti zato što je Ministarstvo gospodarstva tek 25. studenog donijelo Uputu o postupanju energetskim subjektima u vezi s izdavanjem računa za isporučenu toplinsku energiju u centralnim i zatvorenim toplinskim sustavima. Bez te Upute isporučitelji toplinske energije korisnicima nisu mogli izdati račune listopad, tvrde iz HEP Toplinarstva.

Prema Uredbi Vlade o otklanjanju poremećaja na tržištu energenata, opskrbljivači toplinskom energijom dužni su krajnjim kupcima toplinske energije za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. na mjesečnoj razini ispostavljati račune za isporučenu toplinsku energiju, i to tako da na računima iskažu razliku u cijeni koja se kupcima subvencionira na temelju Uredbe Vlade RH.

Uredba je donijeta početkom rujna, a Ministarstvu je bilo potrebno više od dva mjeseca da izradi tekst Upute, čime su građane doveli u situaciju da u jednom mjesecu moraju platiti dva računa, a HEP Toplinarstvo istovremeno, prema vlastitom priznanju, trpi gubitke.

U HEP-u naglašavaju kako će nakon ovog poremećaja s izdavanjem računa “računi za toplinsku energiju za sljedeća obračunska razdoblja bit će ispostavljena u uobičajenim rokovima”.

 

 

Objava Građani koji se griju preko Toplane u prosincu će morati platiti dva računa za grijanje pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Gorica prosula +10 u završnici

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike