Prijava

Vaša prijava

JESTE LI ZNALI Tri grada iz Zagrebačke županije pobjednici su u izboru Najbolji grad

[]

grad

U izboru za Najbolji grad čak tri grada iz Zagrebačke županije ove su godine proglašeni pobjednicima. Među najboljim gradovima za gospodarstvo našao se Samobor, Sveta Nedjelja ponijela je titulu najbolji grad za život dok se Zaprešić okitio titulom u kategoriji Smart city – najpametniji srednji i mali gradovi.

Treba reći da se i ove godine Velika Gorica našla među finalistima i to u kategoriji demografija i mladi. Prošle godine naš je grad proglašen pobjednikom među velikim gradovima upravo u kategoriji demografija, obrazovanje, mladi i socijalna politika.

Treći put zaredom Samobor je osvojio titulu najboljeg grada za gospodarstvo u zemlji i jednog od najboljih gradova za život.

Zaprešić se prošle godine plasirao u finale, a ove godine slavi kao najpametniji srednji grad u Hrvatskoj.

Kandidature gradova ocjenjivane su i rangirane prema pokazateljima za 2021. godinu kojih je, primjerice, u kategoriji kvalitete života čak 27, počev od prosječnog dohotka po stanovniku preko stope prireza i proračunskog izdvajanja grada za obrazovanje do iznosa porodiljnih naknada i gradskih subvencija za prijevoz.

Rangiranje gradova u kategoriji obrazovanje, demografija, socijalna politika i mladi kao i u ‘ekonomskoj’ kategoriji, odvija se tako da se dobiveni pokazatelji indeksiraju prema metodologiji Vladine Uredbe o indeksu razvijenosti kako bi se dobila što objektivnija slika o dostignućima gradova.

Izbor Najbolji grad organizirali su petu godinu zaredom portal gradonačelnik.hr u suradnji s Jutarnjim listom i Agencijom Ipsos.

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

Objava JESTE LI ZNALI Tri grada iz Zagrebačke županije pobjednici su u izboru Najbolji grad pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.