Prijava

Vaša prijava

Katica Jerleković, predsjednica udruge Uzorne hrvatske seoske žene: Nikad nisam požalila što sam iz Velike Gorice preselila u Kravarsko…

[]

katica jerleković

O važnosti žene u posljednje vrijeme čini se počelo se sve više govoriti, a i nije zalud ona da žena drži tri ćoška kuće. Kada u tu cijelu pričamo dodamo da je riječ o ženi koja brine o seoskom domaćinstvu, ima posao s radnim vremenom i još je na čelu jedne vrlo aktivne udruge onda dolazimo do Katice Jerleković, rođene Kurilovčanke koja je zbog ljubavi otišla malo dalje – u Kravarsko.

– Odrasla sam u vrijednoj i radišnoj obitelji i tu sam se od mladosti upoznala sa radom na poljoprivredi. Udala sam se u Kravarsko, majka sam kćerke i dva sina na koje sam posebno ponosna i koji su moja stijena – priča nam Katica Jerleković te ističe da nije požalila što se udala iz grada na selo.

jerleković

Obožava mjesto u kojem živi

– Ovo je raj gdje živim! Budim se sa cvrkutom ptica i na svježem zraku, radim na poljoprivredi i imam svoj mir. Radim već niz godina u Uniqa osiguranju, ali moja obitelj u Kravarskom bavi se svinjogojstvom i ratarstvom, imam veliki vrt koji mi daje odmor nakon posla. Obožavam svoj trud kroz godinu pretvoriti u hranu za svoju obitelj. Imam veliku okućnicu, park s mnogo cvijeća, grmova i raslinja, a tu su i mnogobrojni kućni ljubimci.

I uz sve navedeno tu je udruga Uzorne hrvatske seoske žene koju Katica vodi besprijekorno i s kojom je nekoliko puta obišla Hrvatsku uzduž i poprijeko, a evo kako je sve zapravo krenulo…

– Te 2011. godine  u Rešetarima na izboru za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu u ime Zagrebačke županije sudjelovala je moja sestra Branka Tretinjak. To je bio moj prvi doticaj s izborom i udrugom. U Suhopolju 2013. godine i sama sam bila predstavnica i kandidatkinja Zagrebačke županije gdje sam osvojila titulu druge pratilje. Od te godine pratila sam Udrugu, ali nisam bila aktivna do 10. veljače 2017. gdje sam izabrana za predsjednicu udruge Uzorne hrvatske seoske žene – kaže K. Jerleković.

Projekt Zagrebačke županije

Udruga Uzorne hrvatske seoske žene postoji već 23 godine i projekt je Zagrebačke županije i kao takva je jedinstvena u Hrvatskoj baš kao i manifestacija Izbor najuzornije seoske žene. Svake godine povodom Svjetskog dana seoskih žena 15. listopada, održava se ova hvale vrijedna manifestacija Izbor za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu.

– Izbor se provodi već 22 godine i svaki puta se održava u županiji od kuda nam je prošlogodišnja pobjednica. Projektom se želi pripomoći promociji, vrijednosti te važnosti žene na selu i gospodarstvu s ciljem podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, sačuvati obitelj i kulturnu baštinu. Na jednom mjestu pokazuje se proizvod sa sela, baština kroz raznoliku etno i gastro ponudu kroz koju su zastupljeni različiti krajevi Hrvatske – objašnjava gospođa Jerleković. 

Samim projektom pomoglo se mnogim ženama tako što su postale uvaženije i prepoznatljive, a samim time  i njihovi proizvodi traženiji. Istaknuta je uloga žene u ostvarivanje njihovih ciljeva, kroz njenu ulogu majke, supruge, članice ili vlasnice OPG-a .

– Želimo prikazati ravnopravnost žene u društvu, njenu ulogu u obitelji, njeno znanje u gospodarstvu i u svim drugim segmentima. Uz sve silne izbore na koje se žene mogu prijaviti sretne smo da imamo ovaj izbor na kojemu žene pokazuju da ne samo što mogu lijepo izgledati, već imaju mnogo, mnogo više toga za ponuditi – dodaje.

Nositelj projekta je Zagrebačka županija i njen pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković, koji, kaže Katica, ima samo riječi pohvale za suradnju posljednjih pet godina. Ali nije to jedina ostvarena suradnja.

– Na Dan žena 2017. godine bila sam pozvana u Hrvatski sabor gdje sam pričala o seoskim ženama i gdje su prepoznali da imamo puno problema. Od  tada imam lijepu suradnju sa Ministarstvom poljoprivrede i mogu reći da smo napokon mi žene i moje članice udruge dobile pravo glasa i izašle su iz čahure – kaže.

jerleković

U Udruzi se volontira

U Udruzi se volontira, a Katica se prijavljuje na natječaje. Kaže da vrlo je sve to teško odraditi, ali nada se boljem. Svake godine početkom travnja  otvara se natječaj za prijavu za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu.

– Žene su samozatajne ne žele se eksponirati u javnosti i teško se odlučuju samostalno na prijavu. Tu mi pomaže Ministarstvo poljoprivrede i njihova Savjetodavna služba koja predlaže kandidatkinje s terena. Obavijest o natječaju ide prema županima, turističkim zajednicama , mnogim portalima…, ali  ne sudjeluju uvijek sve županije. To, valjda, nije svima in. Mnoge žene nemaju ni potporu pa im je i veliki trošak doputovati na izbor – objašnjava K. Jerleković. 

Nakon prijava za Katicu počinje lavovski posao jer mora obići sve kandidatkinje na njihovim gospodarstvima. Tako prikupljaju dio bodova, a drugi dio dobivaju na izboru kada ih ocjenjuje deeteročlani žiri i etnolog. 

jerleković

Višegodišnji obilaskom Hrvatske i kandidatkina, kaže, upoznala je mnoge običaje, razlike u karakteru ljudi…

– Udruga je umrežila veliki broj članica, ali i njihovih obitelji. Kada je i veselje ili tuga svi smo spremni biti od pomoći ili se veseliti. Moj primjer je potres u kojem je stradala i moja obitelj. Tada nije bilo dijela Hrvatske iz kojeg se nisu javile članice udruge i pružile potporu – ističe Katica. 

Seoske žene su prave superžene

Trudi se tako Katica što više javnosti prezentirati naše prekrasne žene i njihove OPG-e, želi ljudima približiti seoske žene, pokazati da su aktivne, da su mnoge od njih profesorice, odgajatelji, vrsni enolozi, da  na svojima imanjima moraju znati informatiku, jezike i osmisliti razne stvari da bi bile pristupačni svojim krajnim kupcima.

– Sve one rade više poslova, nisu napustile Hrvatsku, ali još su daleko od ravnopravnosti s muškarcima. Najbolje su radnice na svojim imanjima, a najmanje plaćene, ne znaju što im vrijeme nosi, kakav će imati plasman svoje robe. Isto tako svaka županija se razlikuje  a toga smo svi svjesni, od mogućnosti zaposlenja, infrastrukture, vrtića itd. i naravno daju li dovoljno daju mogućnosti mladim obiteljima da vide budućnost na selu. Puno je tu posla za nekoga tko radi ovo sa srcem i zato tražim podršku za sve žene sa sela – ističe Katica Jerleković, koja je sada u drugom mandatu na čelu udruge, i zaključuje:

jerleković

– Teško je balansirati obitelj, redovni posao, imanje i udrugu, ali za sada žongliram, slobodnog vremena nema jer sam uvijek u nekakvim novim idejama. Sretna sam i ponosna što su mi članice ukazale povjerenje da budem njihova vodilja.

Katica Jerleković predsjednica je udruge u drugom mandatu / Foto: Privatni album

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

Objava Katica Jerleković, predsjednica udruge Uzorne hrvatske seoske žene: Nikad nisam požalila što sam iz Velike Gorice preselila u Kravarsko… pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.