Prijava

Vaša prijava

Izložba “Svije(s)t baštine” u Muzeju Turopolja donosi pregled bogate povijesti našeg kraja od davnina do modernog doba

[]

Izložba “Svije(s)t baštine” otvorena je u srijedu u Muzeju Turopolja. Izložba je bila osmišljena i predviđena za 60. godišnjicu osnutka Muzeja Turopolja, ali je zbog pandemijskih mjera i potresa postavljena s odmakom od dvije godine. Autorica izložbe je Tatjana Pintarić, kustos arheolog.

Ravnateljica Muzeja Turopolja Margareta Biškupić Čurla podsjetila je na nastanak i razvoj muzeja te koje sve zasluge pripadaju prvoj ravnateljici Višnji Huzjak, koja je i sama bila na izložbi.

baštine
Kustosica izložbe Tatjana Pintarić i prva ravnateljica Muzeja Turopolja Višnja Huzjak

U nastanku ove izložbe sudjelovali su svi djelatnici muzeja, svatko je doprinio svojom stručnom ekspertizom kazala je ravnateljica Biškupić Čurla te istaknula kako će Muzej Turopolja uskoro dobiti Interpretacijski centar na Šetalištu Franje Lučića,

– Interpretacijski centar je jedinstveni projekt vrijedan ne samo za naš muzej, nego predstavlja izniman iskorak za hrvatsku muzeologiju općenito. Muzej će dobiti prostor za aktivnosti koje nisu vezane isključivo za izložbenu djelatnost, moći ćemo organizirati različite programe i radionice za koje postoji veliki interes. Bit će izgrađen i muzejski depo koji odgovara zahtjevima suvremenog vremena i u njemu će se čuvati predmeti koji u tom trenutku nisu na izložbama – ističe ravnateljica Biškupić Čurla.

Ovu izložbu trebaju pogledati svi Goričani, a posebno djeca

Izaslanica ministrice kulture, Katja Matković Mikulčić poručila je da moramo osvijestiti ulogu kulturne baštine u globaliziranom svijetu gdje se nastoji poništiti ono što su nam naši stari ostavili.

– Mi iz baštine zaista možemo puno naučiti, prenijeti novim generacijama u nekim novim oblicima. To se pokušalo kroz ovu izložbu povezati ono od prije, iz prošlosti s današnjim situacijama, običajima, obredima… Ako izgubimo identitet izgubili smo sebe – istaknula je Katja Matković Mikulčić.

– Ovu izložbu trebaju pogledati svi Goričani, a posebno djeca i to u pratnji vrijednih kustosa koji će im približiti ovu baštinu. Ako ne čuvamo baštinu, izgubili smo korijene. Bez korijena nema budućnosti – kazala je Matković Mikulčić.

Kustosica izložbe Tatjana Pintarić govoreći o tome kako je izložba nastala, istaknula je da se kraćim tematskim tekstovima, kolažima fotografija i izabranim predmetima naglašava cjelina kulturne baštine, kao i povezanost različitih povijesnih razdoblja.

Izloženi su uporabni predmeti, keramičke posude, koje zadržavaju iste forme kroz veoma duga razdoblja – od pretpovijesti, preko antike, do danas. Dio izloženih predmeta starost mjeri u stoljećima i tisućljećima, dok su neki nastali tek koje desetljeće prije današnjeg vremena – rekla je kustostica Pintarić.

Izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Darko Bekić koji je rekao da je ova izložba po svim svojim elementima velikogorička i turopoljska.

– Fascinatan  je vremenski period koji ova izložba pokriva, praktički od prapovijesti pa do današnjih dana. Ovo je zahtjevan projekt i posve je jasno zašto je ova izložba bila namijenjena za 60-godišnjicu našeg muzeja, ali zbog pandemije i potresa otvorena je tek sada – istaknuo je Bekić.

Neke od tema predstavljene na izložbi su: Prostor u vremenu, Sveti krajolik, Drveno doba, Cifranje, U tradiciji zavičaja, Nekad davno…I do nedavno, Vjera i nada, Ispredena sudbina, Istkani svijet, Graditeljska baština, Počeci Muzeja Turopolja, Izazovi budućnosti.

Izložbu možete razgledati do 1. ožujka sljedeće godine.

  

batine

baštine

baštine

 
baštine

baštine

 

Objava Izložba “Svije(s)t baštine” u Muzeju Turopolja donosi pregled bogate povijesti našeg kraja od davnina do modernog doba pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.