Prijava

Vaša prijava

Velika Gorica danas slavi Dan grada: Sretan ti rođendan, najdraži grade! A što biste vi poželjeli Gorici za rođendan?

[]

dan grada

Danas je blagdan svete Lucije, 13. prosinca, dan kada i Velika Gorica slavi Dan grada. Velika Gorica službeno je postala grad prije nešto više od 27 godina, točnije 29. studenoga 1995. godine kada je konstituirano prvo Gradsko vijeće Velike Gorice.

Većine tih prvih velikogoričkih gradskih vijećnika, koje možemo vidjeti na fotografiji iz arhive jednog od velikogoričkih gradonačelnika Milana Krilića (koji je tada i sam bio vijećnik), nema u aktivnom političkom životu, većina je u mirovini, a nekih, na žalost, više nema među nama.

Gradsko vijeće će i danas svečanom sjednicom obilježiti Dan grada, naši zaslužni sugrađani primit će nagrade, a Velikogoričani i njihovi gosti uživat će u bogatom programu. Bit će tu, među ostalim, besplatnog kupanja u gradskom bazenu, besplatnog klizanja, besplatnog parkiranja, a sve će završiti koncetrom Petra Graše na Radićevom trgu i zajedničkim gledanjem polufinala Svjetskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Argentine.

Prvi saziv Gradskog vijeća Velike Gorice iz 1995. godine / Foto: Arhiva Milana Krilića

Evo nekoliko zanimljivih podataka uz koje će Velika Gorica proslaviti ovogodišnji Dan grada:

– Velika Gorica šesti je grad po veličini u Hrvatskoj sa 61.075 stanovnika (prema popisu 2021.), što je oko 2400 stanovnika manje nego u popisu stanovništva 2011. godine.
– U našem gradu živi više žena (31.628), nego muškaraca (29.447).
– Svaki četvrti Velikogoričan mlađi je od 25 godina, točnije u našem gradu živi 15.999 djece i mladih do 25 godina.
– Svaki 12. stavnovnik Velike Gorice stariji je od 75 godina (ukupno ih ima 4934).
– Prema popisu iz 2021. u našem gradu živjelo je 33 ljudi starijih od 95 godina.
– Nešto manje od polovice ukupnog stanovništva živi u naselju Velika Gorica (30.086 stanovnika u 11.108. kućanstava), a slijede Velika Mlaka s 3.387 stanovnika, a Gradići (1878 stanovnika), Donja Lomnica (1.597), Kuče (1.353), Lukavec (1.268), Mičevec (1258), Novo Čiče (1.144), Mraclin (1.026), Buševec (1023)…
– Najmanje naselje na području grada je Cvetković Brdo sa samo 24 stanovnika, slijedi Prvonožina (28 stanovnika), potom Lazi Turopoljski (30), Jerebić (38)… Ukupno je na goričkom području 11 naselja s manje od stotinu stanovnika.
– Naš grad najveći je u Zagrebačkoj županiji i najveće je gospodarsko središte zagrebačkog prstena.
– U Gorici djeluje 1916 poduzetnika, a najjači je Lidl Hrvatska (ima sjedište u našem gradu). Lani je prihod Lidla bio 6,6 milijardi kuna.
– Velika Gorica nalazi se među deset hrvatskih gradova s najvećom neto dobiti koju su ostvarili poduzetnici.
– Jedna od hrvatskih tvrtki s najvišim plaćama također je iz Velike Gorice. Radi se o Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe čiji kontrolori imaju u prosjeku gotovo 40.000 kuna neto mjesečne plaće.
– Velika Gorica jedan je od rijetkih gradova koji ima prvoligaše u tri najpopularnija hrvatska sporta – nogometu, košarci i rukometu, a na području grada djeluje više od 50 sportskih klubova.
– Naš grad proglašen je Europskim gradom sporta za 2023. godinu…

I mogli bismo nizati zanimljive brojke u nedogled. Gorica sustavno raste, razvija se. I to je dobro.

No, Velikogoričani već godinama žele bolju zdravstvenu skrb na području grada, bolji javni gradski prijevoz, uređenije ulice i ostale prometnice… Prostora za napredak ne nedostaje.

Objava Velika Gorica danas slavi Dan grada: Sretan ti rođendan, najdraži grade! A što biste vi poželjeli Gorici za rođendan? pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.