Prijava

Vaša prijava

Galerija fotografija s proslave Dana grada: Uručene nagrade zaslužnim Goričankama i Goričanima

[]

grada

Svečanom akademijom obilježen je Dan grada, spomendan sv. Lucije – nebeske zaštitnice Velike Gorice i Turopolja. Prilika je to da se već tradicionalno dodijele priznanja pojedincima i kolektivima koji su svojim radom i zalaganjem ostavili trag u društvenom životu našega kraja.

Svečanost je započela prikazom kratkog video-uratka u kojem je prikazano ono što je u posljednjih godinu dana Veliku Goricu učinilo još boljim mjestom za život, a u što su i današnji laureati unijeli dio sebe.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar, ujedno i domaćin ove svečanosti, uvodno je naglasio da je Velika Gorica danas poželjno mjesto za život koje je od jednog satelitskog zagrebačkog naselja izraslo u razvojnog pokretača Turopolja, Zagrebačke županije, a i Hrvatske u cjelini.

– Velika Gorica više nije grad spavaonica, već je grad pun života. Velika Gorica grad je poduzetništva, gospodarstva i tradicije. U ovom je trenutku u našem gradu preko 100 milijuna kuna državnih i europskih investicija. Najavljujem da će se graditi i Centar za starije te poboljšati hitna medicinska skrb i opseg rada Doma zdravlja – poručio je gradonačelnik Ačkar, zahvalivši na kraju vodstvu Zagrebačke županije i Vladi Republike Hrvatske na pomoći u realizaciji svih značajnih projekata za naš grad.

Dan našega grada uveličali su i brojni politički te gospodarski uglednici. Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, akademiji je nazočio kao izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora bio je Dražen Bošnjaković. Akademiji su nazočila i ministrica Nataša Tramišak te zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović posebno je naglasio pozitivan trend doseljavanja mladih obitelji u naš grad.

– U Velikoj Gorici se vidi da postoji ona ključna stavka razvoja društva, a to je briga o djeci. Značajan dio gradskog proračuna odlazi upravo u taj resor i rezultati su iz godine u godinu sve bolji. Svaka kuna, odnosno svaki euro uložen u tom smjeru, u konačnici će se višestruko vratiti – istaknuo je potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Dodijeljeno 10 nagrada u pet kategorija

Potom je uslijedio i onaj najsvečaniji dio – dodjela samih priznanja. Nakon pristiglih prijedloga kroz javni poziv, Povjerenstvo je odlučilo dodijeliti ukupno deset nagrada u pet kategorija.

Nagradu Grada Velike Gorice Zlatna turopoljska podgutnica zaslužili su Kulturno umjetničko društvo Dučec iz Mraclina te Dražen Lučan.

Cijelo jedno stoljeće traje tradicija kulturno umjetničkog amaterizma u Mraclinu – od crkvenog zbora Vjenčić, osnovanog u lipnju 1922. godine, pa sve do današnjeg KUD-a. Dučec nije samo škrinja s folklornim blagom, već stoljetna osnova mraclinskog društvenog života. Ime svojega mjesta pronosili su iz samoga srca Turopolja u sve krajeve Lijepe Naše, a i šire: od Makedonije, Češke i Švedske sve do Kanade.

Dražen Lučan više je od 40 godina amaterskog rada posvetio Šiljakovini. Time je pridonio unaprjeđenju ne samo kulturnog, već i vjerskog i sportskog života, dobrovoljnog vatrogastva i mjesne samouprave.

Nagrada Grada Velike Gorice Turopoljsko srce dodijeljena je Udruzi Buvljakuše i Društvu žena Buševec.

Udruga Buvljakuše djeluje službeno od 10. svibnja 2019. godine, a neslužbeno još i tri godine ranije. Organiziranjem brojnih humanitarnih akcija pomažu drugima u potrebi, a najposvećeniji su najosjetljivijoj skupini – djeci.

Društvo žena Buševec svojim radom već dugi niz godina pomaže potrebitima s naglaskom na osobe starije životne dobi, samohrane roditelje, udovice ili udovce, te djecu s teškoćama u razvoju. Aktivno sudjeluju u društvenim događanjima svoga mjesta, promičući lokalnu kulturnu baštinu i tradiciju. Ono što ovo Društvo čini posebno vrijednim jesu mlađe članice kojih je svake godine sve više. Na taj se način promiče svjesnost o humanitarnom djelovanju, volontiranju i ljubavi koja nam je svima potrebna.

Nagrada Krčka vrata otišla je u ruke Iliji Juriću, mladom poljoprivredniku iz Velike Kosnice. Ovom se nagradom odaje priznanje velikom uspjehu kojeg je Ilija Jurić svojim brandom Tukan greens postigao u vrlo kratkom vremenu. Kruna poslovanja svakako je ovogodišnja nagrada za najboljeg mladog poljoprivrednika, čime je dobio i priliku predstavljati Hrvatsku u Bruxellesu na izboru za najboljeg europskog poljoprivrednika.

Nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića zaslužili su Turopoljska udruga skauta TUR, Silva Golemac-Mihanović, Krunoslav Milatović i Željko Mihalj.

Turopoljska udruga skauta TUR osnovana je prije točno 30 godina, a članstvo najvećim dijelom čine djeca u dobi od 8 do 15 godina. Od osnutka je kroz udrugu u izvođački program bilo uključeno više od dvije tisuće djece i mladih s područja našega grada. Najveći broj izviđačkih aktivnosti organizira se i provodi u prirodi na čistom zraku te obuhvaća kretanje, natjecanje, igru i zabavu.

Gospođa Silva Golemac-Mihanović u svom profesionalnom radu posvetila se unaprjeđenju socijalnog rada kod odraslih osoba, žrtava obiteljskog nasilja, a posebno je značajan njen doprinos u radu s osobama ovisnima o alkoholu. Godinama pomiče granice i dokazuje snagu i vrijednost profesije socijalnog rada u kreiranju zajednice osjetljive na potrebe običnog čovjeka. Posljednjih 30 godina djeluje i kao voditeljica kluba liječenih alkoholičara August Šenoa, kroz kojeg je prošlo više stotina korisnika.

Krunoslav Milatović nagradu je zaslužio aktivnim djelovanjem u dobrovoljnom vatrogastvu od 2006. godine, a od 2013. godine predsjednik je DVD-a Kuče. Svojim angažmanom značajno je pokrenuo rad društva. DVD Kuče danas broji 62 člana, od kojih je 19 operativnih, a tu je i oko 70 članova vatrogasne mladeži. Ne smijemo zaboraviti i njegov osobni doprinos izgradnji novog vatrogasnog doma. Prijateljskom suradnjom s DVD-ima iz Njemačke, ove je godine osigurao donaciju od preko 50 tisuća eura, čime je DVD Kuče potpuno opremljeno. Svojim je angažmanom inicirao i organizirao četiri Kupa DVD-a Kuče za djecu i mladež te tri Memorijalna kupa za seniorske ekipe, koje nose naziv po Srećku Samboleku, prerano preminulom dugogodišnjem članu i dozapovjedniku DVD-a Kuče.

Željko Mihalj aktivni je djelatnik Nogometnog saveza Zagrebačke županije i predsjednik Nogometnog saveza Velike Gorice. Uz brojne funkcije i aktivnosti koje obavlja unutar županijskog i gradskog nogometnog saveza, stalni je član natjecateljske komisije Hrvatskog nogometnog saveza. Na mjestu predsjednika NS Velike Gorice je od 1997. godine, tj. od samog njegovog osnivanja, a u turopoljskom nogometu je više od pola stoljeća. Zahvaljujući njemu naš se grad i Županijski savez po broju nogometnih klubova nalazi u samom vrhu hrvatskog nogometa.

Povelja Grada Velike Gorice za životno djelo dodijeljena je Katici (Katji) Matković Mikulčić, koja je ostavila neizbrisivi trag kao promotor kulture u javnom prostoru te brojnim pisanim publikacijama i izdavačkim projektima. Kao kreativna osoba dala je osobni autorski doprinos velikogoričkom kulturnom krugu, objavila je autorske knjige s turopoljskom tematikom, uređivala monografije, leksikone te objavljivala tekstove u lokalnim i nacionalnim publikacijama i časopisima. U Veliku Goricu dovodila je i promovirala umjetnike i kulturne djelatnike iz drugih sredina te okupljala i umreživala ustanove, pojedince i udruge u kulturi na lokalnom i nacionalnom nivou. Dugogodišnjim kulturnim djelovanjem sudjelovala je, inicirala, osmislila i vodila veliki broj kulturnih projekata kojima je prezentirala i promovirala kulturnu baštinu Turopolja i Velike Gorice.

U ime nagrađenih akademiji se obratila Katja Matković Mikulčić te zahvalila u svoje osobno, kao i u ime svih ovogodišnjih laureata.

– Zahvalnost prvenstveno dugujemo našim obiteljima koje su nam pomogle u odrastanju i učenju životnih vrijednosti. Hvala i Povjerenstvu koje je prepoznalo naš rad. Vjerujem da nitko od nagrađenih nije to radio zbog same nagrade, već iz altruizma i želje da učini nešto za javno dobro, stavljajući interes zajednice ispred vlastitih interesa. Ova nagrada ispunjava naše živote smislom, dajući nam podstrek i za budućnost – izjavila je Katja Matković Mikulčić.

 

 

grada

grada

grada

grada
 
grada
 
grada

Objava Galerija fotografija s proslave Dana grada: Uručene nagrade zaslužnim Goričankama i Goričanima pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.