Prijava

Vaša prijava

Betlehemsko svjetlo podijeljeno po goričkim župama: Vjernici ga mogu preuzeti i dalje dijeliti sa svojim bližnjima

[]

svjetlo

Betlehemsko svjetlo, kao i prethodnih godina, u naš grad donijeli su članovi Turopoljske udruge skauta „Tur“. Do sada su ga već podijelili po goričkim župama, kaže nam Alen Konjević  Turopoljske udruge skauta „Tur“. 

 – Poruka mira, dobrote i ljubavi koju nosi Betlehemsko svjetlo stigla je u Veliku Goricu u nedjelju 11. prosinca, kada je Betlehemsko svjetlo prethodilo Povorku svjetla te je istoga dana doneseno u župnu crkvu Navještenja Blažene djevice Marije.

Na blagdan svete Lucije članovi Turopoljske udruge skauta „Tur“ Betlehemsko svjetlo su 13. prosinca donijeli na Svečanu akademiju povodom Dana Grada Velike Gorice, a potom i na Lucijsko spravišće Plemnite opčine turopoljske – opisuje nam Konjević.

Širenje njegove poruke kojom u vremenu priprave za Božić podsjeća na samo Svjetlo svijeta, nastavljeno je prošle nedjelje, 18. prosinca, kada su ga velikogorički skauti podijelili sa župljanima u Pokupskom, Ščitarjevu, Vukovini i Novom Čiču, a istog je dana Betlehemsko svjetlo doneseno na svete mise i u župu Blaženog Alojzija Stepinaca te župu Svetih Petra i Pavla u Velikoj Gorici.

Od tada Velikogoričani ga imaju mogućnost preuzeti i dalje dijeliti sa svojim bližnjima, kako bi njegova poruka, toliko potrebna svima u ova nemirna vremena, a osobito u vremenu Došašća, doprla do što većeg broja duša.

Do Božića će turopoljski skauti Betlehemsko svjetlo donijeti i u Veliku Mlaku, na misu zornicu u petak, 23. prosinca u župnu crkvu Presvetog Srca Isusova.

O Betlehemskom svjetlu

Izviđači-skauti Austrije koji su 1988. godine prvi puta donijeli Betlehemsko svjetlo iz špilje Isusova rođenja u Betlehemu su donošenje Svjetla pretvorili u tradicionalnu programsku aktivnost. Ideja i realizacija prihvaćena je u skautskim organizacijama mnogih zemalja Europe kao ideja Betlehemskog svjetla mira. Program je prerastao u veliku međunarodnu skautsku  aktivnost i to ne samo u Europi.

Betlehemsko svjetlo postala je planetarno popularna izviđačka aktivnost, lijepo prihvačena od Crkve i u mnogim nacionalnim i lokalnim zajednicama. Pokrenuli su je austrijski izviđači nakon što je na Božićnu večer 1986. godine u televizijskoj emisiji u kojoj si gledatelji međusobno pomažu, jedna gledateljica u znak zahvale za pomoć odlučila darovati svjetiljke umjesto uobičajenih božićnih darova.

Tako se razvila divna ideja, prihvaćena u mnogim Europskim zemljama – ideja Betlehemskog svjetla mira.

Svjetlo je apsolutni simbol Božića i u Bibliji simbolizira dolazak Isusa Krista, sina Božjega i Svjetla svijeta. Njegovim rođenjem obećan je mir svim ljudima dobre volje.

Od 1988. godine austrijski izviđači redovito u Europu donose svjetlo upaljeno u špilji Isusova rođenja u Betlehemu. Pali se tradicionalno prvu nedjelju došašća na mjestu Kristova rođenja i avionom dovozi u Austriju. Tu ga izviđači iz brojnih europskih i zemalja svijeta preuzimaju i nose u svoju domovinu. Hrvatski izviđači ga tradicionalno, odmah po dolasku u domovinu, donose u zagrebačku prvostolnicu. Odatle Betlehemsko svjetlo kreće u pohod po Hrvatskoj. Izviđači ga donose u svoje gradove, mjesta, biskupije, župa i ustanove širom Hrvatske, u mnoge domove, škole i bolnice.

Pokrovitelj akcije u Hrvatskoj je Sabor

Pokrovitelj ove akcije je Sabor Republike Hrvatske čiji predstavnik sudjeluje pri unosu Svjetla te na misi u Zagrebačkoj katedrali.

Osim u brojne župe, ustanove i institucije u lokalnim zajednicama hrvatski izviđači redovito Betlehemako svjetlo donose u Hrvatski Sabor, Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, danas Ravnateljstvo Civilne zaštite MUP-a RH, Hrvatsku vatrogasnu zajednicu, Hrvatski crveni križ, Hrvatsku gorsku službu spašavanja i mnoge druge ustanove.

Savez izviđača Hrvatske Betlehemsko svjetlo donosi u Hrvatsku od 1992. i to je jedna od najvećih izviđačkih aktivnosti tijekom godine gdje se spontano okuplja velik broj članova, roditelja, prijatelja izviđača i građana Hrvatske.

Zanimljivo je da je Betlehemsko svjetlo jedini otvoreni plamen koji se smije prevoziti zrakoplovom. Za prijenos svjetla dizajniran je poseban fenjer u kojem se čuva Svjetlo tijekom putovanja između Betlehema i Austrije, a tako u Europu dolazi od samih početaka.

Jedan od prvih ručno izračenih drvenih lampaša, koji je za prihvat Betlehemskog svjetla izrađen u Hrvatskoj, nalazi se u Etnografskom muzeju u Zagrebu kao dio fundusa tradicijskih obilježja Božićnih blagdana u našim krajevima, a jedan je u riznici Zagrebačke katedrale.

  
 
svjetlo
 
svjetlo

svjetlo

Objava Betlehemsko svjetlo podijeljeno po goričkim župama: Vjernici ga mogu preuzeti i dalje dijeliti sa svojim bližnjima pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.