Prijava

Vaša prijava

Uz uvođenje eura i Crkva povećala cijene svojih usluga: Ako cijene nisu mijenjali 21 godinu, jesu li s poskupljenjima ipak mogli pričekati?

[]

svadbe

Uvođenje eura, bez obzira na sva obećanja koja dobijamo, brojni će trgovci i pružatelji usluga iskoristiti za veća ili manja poskupljenja. I dok takvo nešto ne iznenađuje od poduzetnika i “poduzetnika“, javnost je ostala neugodno iznenađena da je poskupljenje pripremila i Katolička Crkva u Hrvatskoj.

Na nekim župnim oglasnim pločama već su istaknuti cjenici, pa su ih novinari prenijeli javnosti. Tako će misa, za koju se plaćalo 50 kuna, skočiti na sedam eura, odnosno za samo tri kune. No, vjenčanje će skočiti za 25%, umjesto dosadašnjih 300 kuna stajat će 50 eura. Krsni, vjenčani i smrtni list poskupjet će 100 posto, sa 30 kuna njihova je cijena otišla na osam eura.

Sprovod od Nove godine košta 50 eura

Za sprovod iz mrtvačnice trebat će izdvojiti 50 eura, a deset eura više stajat će sprovod iz kuće pokojnika.

Otpusnica za vjenčanje izvan vlastite župe s obavljenim postupkom za ženidbu i pokupom sada stoji 40 eura, dopuštenje za sklapanje ženidbe izvan vlastite župe (bez pouke i postupka za ženidbu) je 10 eura, dok će vjenčanje zaručnika iz druge župe stajati 20 eura.

Ponaša li se ovim poskupljenjima Crkva poput poduzetnika? U Hrvatskoj biskupskoj konferenciji ne misle tako. Zvonimir Ancić, glasnogovornik HBK-a, ističe da se ništa nije mijenjalo od uvođenja novog financijskog sustava Katoličke Crkve u Hrvatskoj početkom 2001. godine, prenosi Index.

Oni koji ne mogu plaćati usluge ni do sada ih nisu plaćali, pojasnio je Ancić, pa se povećanje cijena odnosi na one koji te usluge mogu plaćati. No, inflacija i povećanje životnih troškoga utjecali su na korigiranje cijena na više, zaključio je.

Javnost je ovo pitanje, očekivano u Hrvatskoj, podijelilo. S jedne su strane kritičari takve odluke Crkve, dok je dosta i onih koji smatraju da je Crkva morala tako postupiti.

Crkvene financije nisu transparentne 

Crkvene financije nisu javno dostupne niti transparentne. Crkva se kod nas financira i iz budžeta, odnosno od poreza kojeg plaćaju svi bez obzira jesu li vjernici ili nisu. Katolici su i dalje najveća vjerska skupina u našoj državi, ali njihov je broj u posljednjih deset godina znatno pao. Prema popisu 2011. imali smo gotovo 3,7 milijuna katolika (86,28% od ukupnog stanovništva), a prema popisu 2021. tek nešto više od tri milijuna (79 posto ukupnog stanovništva).

I u Velikoj Gorici, prema posljednjem popisu stanovništva, najveći je udio katolika. Njih je 50.291, odnosno 82,34 posto, slijede muslimani (810 pripadnika te vjere, odnosno 1,33 posto) i pravoslavci (746 vjernika odnosno 1,22 posto). Udio ateista, agnostika i onih koji nisu vjernici u našem je nešto veći od pet posto, odnosno ima ih oko 3300.

Objava Uz uvođenje eura i Crkva povećala cijene svojih usluga: Ako cijene nisu mijenjali 21 godinu, jesu li s poskupljenjima ipak mogli pričekati? pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.