Prijava

Vaša prijava

Raniji parlamentarni izbori 2023. mogli bi se odraziti i na Veliku Goricu: Krešimir Ačkar gradonačelničku mijenja ministarskom foteljom?

[]

ačkar

Iza nas je još jedna godina. Po čemu ćete pamtiti 2022. godinu? Što vam je ostalo u sjećanju s velikogoričke političke scene? Prvi čovjek Velike Gorice Krešimir Ačkar trebao bi biti zadovoljan tom godinom…

Velika Gorica u posljednjih godinu dana je definitivno napredovala. Pobornici HDZ-a će zbog toga sigurno pljeskati, a kritičari će tvrditi da je moglo i bolje.

Gradonačelnik Krešimir Ačkar bacio je u debelu sjenu sve svoje stranačke kolege iz HDZ-a, ali i one iz ostalih stranaka koalicijskih partnera. Ačkar je sveprisutan, stigne na sve događaje, rukuje se s ljudima, građani se slikaju s njim.

Uspavanka na velikogoričkoj političkoj sceni

Shvatio je Ačkar i da treba biti aktivan u Saboru, pa se povremeno uključuje u rasprave na Markovom trgu. Dobro pazi i na svoju medijsku sliku, ljudima ne priopćava loše vijesti nego samo one dobre, a ima ga i u nacionalnim medijima.

Dobro upućeni kažu da je sve to Ačkarova priprema za sljedeći korak – neku ministarsku fotelju. A ta bi mu se prilika, kako sada stvari stoje, mogla dogoditi već sljedeće ljeto jer Andrej Plenković i vrh HDZ-a, tvrde pouzdani izvori, ozbiljno razmišljaju da već nakon tri godine vlasti krenu u novu parlamentarnu izbornu bitku.

Ni to ne bi trebalo čuditi budući će tada Hrvatska biti pri kraju još jedne uspješne turističke sezone i time potaknutog gospodarskog rasta. S druge strane jesen 2023. mogla bi biti neizvjesnija nastavi li se agresija Rusije na Ukrajinu i s time povezana nesigurnost na tržištima energenata. Rizik poskupljenja plina, struje, benzina i ostalih energenata mogao bi dovesti vladajuće u bitno nepovoljniji položaj nego će biti nakon uspješnog ljeta i kontrole cijene energenata koja traje i ostat će takva do proljeća 2023.

Krešimir Ačkar napunit će tih dana, obistine li se ove prognoze o ranijim izborima, 40 godina života. Iza njega će biti nešto više od dvije godine upravljanja šestim hrvatskim gradom i jedan saborski mandat.

Velikogorička oporba se od prošlih izbora poprilično uljuljkala. Nešto pokušava gorički Most, ali teme koje oni pokušavaju dobaciti do javnosti ponekad ne pogađaju cilj jer zanemaruju neke aktualnije događaje.

Gradski SDP ne može se proglasiti neaktivnim, ali bi se od stranke s takvom reputacijom, koja je, uostalom, ne tako davno bila i na čelu našeg grada, očekivalo puno više.

Što će biti s gradskim prijevozom?

Najvrućija gradska tema je – gradski prijevoz. Iz Zagreba i njihove Možemo! vlasti stiglo je tijekom 2022. više jasnih upozorenja da više neće (su)financirati vožnju Goričana ZET-om u mjeri u kojoj su to činili prije. I već su se rate koje se u goričkom gradskom proračunu izdvajaju za tu svrhu povećale.

Istodobno gužve na autobusnim stanicama u Velikoj Gorici sve su veće jer je autobusnih linija sve manje. U ZET-u uvijek imaju pripremljeno neko općenito opravdanje, ali svima je jasno da je iza svega dodatni pritisak na velikogoričku gradsku vlast. A ona, čini se, još uvijek nema pravi odgovor na ovaj izazov. Gradska oporba sve to kritizira, ali i taj je pritisak mlak budući, čini se, niti oni ne znaju što bi zapravo trebalo napraviti.

Jučer je istekao i posljednji ugovor Velike Gorice i ZET-a, a do javnosti nisu došle informacije je li potpisan novi. Govorilo se, naime, da će postojeći ugovor biti produljen još nekoliko mjeseci do konačne odluke i izbora novog prijevoznika koji bi preuzeo lokalne goričke linije. ZET se linija prema Zagrebu ne želi odreći jer su one, po svemu sudeći, profitabilne.

Afera Elektrocentar Petek i dalje s vremena na vrijeme zatrese goričku političku scenu. Bivši gradonačelnik Dražen Barišić zbog navodnog namještanja poslova tvrtki Kreše Peteka proveo je tri mjeseca u Remetincu krajem 2020. godine, a u srpnju prošle godine rekativirao je saborski mandat kao član HDZ-a.

Da bi te teme moglo nauditi HDZ-u i Krešimiru Ačkaru svjesni su i gradski oporbenjaci pa ih povremeno aktualiziraju u javnom prostoru.

Distanciranje goričkog HDZ-a od bivšeg šefa

Iako velikogorički HDZ sve radi kako bi se što više udaljio od Barišića (koji je bio i na čelu gradske organizacije dok je bio gradonačelnik), to im povremeno ne uspjeva. To se posebno odnosi na projekt aglomeracije i gradnju goričkog pročistača otpadnih voda.

Istražitelji tvrde da je i taj posao Barišić uz pomoć tadašnjeg šefa VG Vodoopskrbe Tomislava Jelisavca pokušao namjestiti Peteku. Natječaj za gradnju pročistača zbog toga je 2020. godine poništen, a 2021. raspisan je novi. No i taj je natječaj prije desetak dana poništen nakon što se na odabir austrijskog Strabaga žalila svima poznata tvrtka – Elektrocentar Petek. Uz to je VG Vodoopsrkba morala, po nalogu Državne komisije, isplatiti Elektrocentru Petek 100.000 kuna za naknadu troškova žalbenog postupka jer je njihova žalba bila osnovana.

A iza aglomeracije još uvijek nisu asfaltirane sve ulice i ceste u Velikoj Gorici i gradskoj okolici. To može stvoriti probleme aktualnoj gradskoj vlasti, odnosno vladajućoj stranci u našem gradu, u slučaju ranijih izbora pa bili oni i parlamentarni.

Krešimir Ačkar je, dakle, uspio umiriti i oporbu. Na svoju je stranu dobio nekoliko ruku Domovinskog pokreta, pa niti jedna od HDZ-u bitnih odluka na Gradskom vijeću niti u jednom trenutku nije dolazila u pitanje. Sjednice Gradskog vijeća postale su, budimo iskreni, dosadne, bez prave političke borbe, rasprava, argumenata i protuargumenata.

Slijedi zanimljivija politička godina u Velikoj Gorici?

Premjesti li se Ačkar iz gradonačelničke u neku ministarsku fotelju u Velikoj Gorici se ne bi trebalo ništa promijeniti. Prijevremenih gradskih izbora ne bi trebalo biti, a gradonačelnik bi postao sadašnji zamjenik Neven Karas.

Karas, međutim, nije član HDZ-a i teško je vjerovati da bi on bio njihov kandidat na sljedećim lokalnim izborima. Tada bi stoga vjerojatno krenula nova bitka unutar goričkog HDZ-a za izbor nasljednika Krešimira Ačkara. A takve su borbe u goričkom HDZ-u, pokazala je prošlost, žestoke, bez rukavica i milosti prema dojučerašnjim stranačkim prijateljima.

Krešimir Ačkar je trenutačno jedina poznatija velikogorička politička osoba na nacionalnoj razini. Nikada naš grad nije imao tako malo “jačih igrača“ na hrvatskoj političkoj pozornici. Velika Gorica je, unatoč povremenim dolascima premijera Plenkovića i vrha HDZ-a u naš grad, gotovo nestala s nacionalne političke pozornice.

Hoće li se to promijeniti ove godine s navodnim parlamentarnim izborima i mogućem lansiranju Ačkara u neku ministarsku fotelju? Vidjet ćemo, ali bude li stvarno tako, to bi ovu godinu politički moglo učiniti puno zanimljivijom u našem gradu nego je to bila politička uspavanka 2022.

A obistine li se nagađanja o ranijim parlamentarnim izborima, sigurno će se naglo probuditi i gradska oporba koja bi političku 2023. mogla dodatno začiniti raznim pikanterijama i učiniti je tako puno zanimljivijom.

Objava Raniji parlamentarni izbori 2023. mogli bi se odraziti i na Veliku Goricu: Krešimir Ačkar gradonačelničku mijenja ministarskom foteljom? pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.