Prijava

Vaša prijava

Uvođenje eura otvorilo mogućnost prikrivenim poskupljenjima: VG Komunalac ipak se nije odlučio na muljanje pa je pojeftinio parkiranje u 1. zoni

[]

parking uvođenje eura

Uvođenje eura brojnim je muljatorima otvorilo mogućnost za više ili manje prikrivena poskupljenja. Prvaci u tome su zasigurno trgovački lanci koji nas posljednjih dana u lošim reklamama uvjeravaju kako je kod njih gotovo sve pojeftinilo. Radi se, naravno, o prozirnom marketinškom triku jer svi mi pratimo cijene koje su prošle godine divljale, a i pitanje je koliko je proizvoda stvarno pojeftinilo uvođenjem eura za nekoliko lipa, a koliko ih je, daleko od očiju kupaca, poskupilo.

Uvođenje eura istu će šansu dati i gradskim tvrtkama koje nam pružaju razne usluge. Kako će se one ponijeti prema potrošačima treba provjeriti na računima koje ćemo dobiti u siječnju. No, već s početkom godine u eurima se izračunava cijena parkiranja na gradskim pariknzima.

Tako su cijene ZagrebParkinga većinom skočile. U prvoj zagrebačkoj parkirnoj zoni nova je cijena za sat vremena 1,60 eura, odnosno 12,06 kuna, preciznije 6 lipa više nego do prije nekoliko dana. Druga zona je s 5 kuna skočila na 5,27 kuna, odnosno na 0,70 eura, javla portal Zagreb.info.

Parkiranje u trećoj zagrebačkoj zoni poraslo je čak 13%, iako to u novcu ne izgleda tako strašno. Sat vremena parkinga je s 2 kune skočio na 0,30 eura ili 26 lipa više nego lani. Jedino je parking u četvrtoj zoni nešto jeftiniji.

U Koprivnici, koja je po organizaciji i naplati gradskog parkiranja vrlo slična Velikoj Gorici, cijene su narasle. U drugoj zoni to je poskupljenje zapravo rezultat zaokruživanja cijena pa je sat vremena s tri kune otišao na 0,40 eura, odnosno jednu lipu više. No, parkiranje u prvoj zoni do kraja prošle godine stajalo je četiri kune po satu, a danas je cijena 0,60 eura, odnosno 4,52 kuna. Poskupljenje je to od 13 posto.

Cijena parkiranja u drugoj zoni u Velikoj Gorici bila je ista kao i u Koprivnici, a takva je i ostala, dakle 0,40 eura po satu, odnosno jednu lipu više nego prije. No, za razliku od srca Podravine, parkiranje u srcu Turopolja u prvoj zoni od ove je godine jeftinije nego lani.

VG Komunalac, gradska tvrtka koja se, među ostalim, brine i o gradskim parkinzima, odlučila je s lanjskih 4 kune po satu, parkiranje u prvoj zoni naplaćivati 0,50 eura, odnosno 3,77 kuna. Tih 23 lipa predstavlja nešto više od 5-postotnog pojeftinjenja.

Objava Uvođenje eura otvorilo mogućnost prikrivenim poskupljenjima: VG Komunalac ipak se nije odlučio na muljanje pa je pojeftinio parkiranje u 1. zoni pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.