Prijava

Vaša prijava

Cijene novoizgrađenih stanova u Velikoj Gorici lete u nebo: Kvadrat novog stana ide prema 2500 eura, a za jedan projekt već je dosegao 3000 eura

[]

zgrade vg

Stanogradnja u Velikoj Gorici ne posustaje. Gradilišta u našem gradu niču kao gljive poslije kiše, sve je puno dizalica, radnika, blata, a cijene novoizgrađenih stanova sve su više. Kvadrat stana u novogradji ide prema granici od 2500 eura (kada se uračuna obavezna kupnja parkirnog mjesta i spremišta), a za jedan projekt koji bi se trebao početi realizirati ovih dana prešao je i dojučer nezamislivih 3000 eura.

Po gradu se mogu vidjeti plakati na gradilištima prema kojima kvadrat novog stana može kupiti već za 2200 eura, što se, kao što smo već prije napisali, penje kako se dodaju kvadrati za spremišta i parking mjesta koje kupac mora kupiti.

No, na Njuškalu je i oglas za projekt zgrade u Velikoj Gorici u kojoj će kvadrati biti 3000 eura i više.

Radi se o dvije zgrade u Gajevoj ulici s ukupno 104 stana. Zgrade će biti gotove u proljeće 2024. godine.

“Stanovi variraju od garsonijera do četverosobnih stanova, kvadratura je u rasponu od 32,14 m2 do 88,02 m2 (penthouse od 101,02 m2 do 129,61 m2), dok se cijene kreću između 110.500 EUR i 374.000 EUR (u cijenu su uključeni spremište u prizemlju prosječne tlocrtne površine 3,50 m2 i dva parkinga po stanu”, navodi se u oglasu.

Prema tome za najmanji stan treba izdvojiti 3438 eura po kvadratu (uključujući i spremište i parkinge).

Je li ovaj projekt najava još viših cijena stanova ili će cijene ipak ostati na nekoj nižoj razini vidjet će se vrlo skoro.

Prije manje od godine i pol cijena stanova u novogradnjama u Velikoj Gorici kretala se od 1700 do 1850 eura po četvornom metru (bez spremišta i parkinga), a godinu dana ranije još 200-300 eura manje. Danas se te svote čine kao davna prošlost…

Slobodne građevinske parcele u Velikoj Gorici tražene su kao suho zlato, građevinski poduzetnici kupuju i stare obiteljske kuće s većim dvorištem i okućnicama kako bi na njihovo mjesto “ugurali” još jednu stambenu zgradu.

Pitanje je kako ovakav građevinski bum može istrpjeti postojeća gradska infrastruktura. Primjetno je da Velika Gorica postaje sve više betonizirana, da nedostaje zelenih površina, parkova, dječjih igrališta, a tko zna što će se sve dogoditi ispod zemlje i može li vodovod i kanalizacija izdržati taj pritisak.

Zelenih površina oko novih zgrada je premalo

Gradonačelnik Krešimir Ačkar najavio je prije devet mjeseci da će oko novih goričkih zgrada biti više zelenih površina.

– Do kraja ove godine planiramo donijeti novi Urbanistički plan kojim ćemo povećati postotak zelene površine oko svake novoizgrađene stambene jedinice u našem gradu. Ponosni smo što mladi ljudi sve više odabiru Veliku Goricu kao mjesto u kojem žele živjeti, ali s druge strane moramo pokazati da vodimo brigu o kvaliteti zraka i okoliša općenito – istaknuo je gradonačelnik Ačkar početkom travnja 2022., a tu je izjavu objavila i Gorica.info.

Prošla godina je završila, a novog urbanističkog plana zasad nema.

Objava Cijene novoizgrađenih stanova u Velikoj Gorici lete u nebo: Kvadrat novog stana ide prema 2500 eura, a za jedan projekt već je dosegao 3000 eura pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.