Prijava

Vaša prijava

Ljudi, pa je li to moguće?: ZET-ovi autobusi na linijama od Zagreba do Velike Gorice napokon voze prema voznom redu

[]

zet

Ljudi, pa je li to moguće, danas je poštapalica koja izražava čudenje nakon nečega gotovo nemogućeg što se ipak ostvari. Nju je u televizijski eter prije gotovo 40 godina izgovorio legendarni sportski reporter Mladen Delić nakon gola kojeg je reprezentacija države u kojoj smo nekada živjeli postigla doslovce u zadnjim trenucima utakmice protiv Bugarske, kada to više nitko nije očekivao.

Slična je sada i situacija sa ZET-ovim autobusima na liniji Zagreb – Velika Gorica. Teško da smo mislili da je i to moguće, ali nakon toliko negativnih članaka napisanih na temu autobusnih linija na relaciji Zagreb – Velika Gorica moramo napisati i nešto posve suprotno kritici – ovaj put pohvalu! 

Naime, čiitatelji Gorice.info javljaju da se stanje od početka nove godine znatno popravilo. Kako navode putnici, autobusne linije 268, 330 i 290 gotovo svaki dan dolaze na vrijeme navedeno na voznom redu. To je svakako za pohvalu, jer radnici, učenici i studenti na vrijeme dolaze na svoja radna mjesta, škole i fakultete. Putnici navode kako su i autobusi koji ih voze posljednjih desetak dana u boljem stanju nego ranije.

Kako smo prošle godine pisali o stalnim sukobima putnika, vozača i kontrolora, ovih dana vlada posve druga slika. Čak se čuju i pohvale vozačima na profesionalno odrađenom poslu, odnosno vožnji.

Možda na ovo pridržavanje ugovornih obaveza ZET-a prema Velikogoričanima utječe i sustavno praćenje poštivanja voznog reda. Goričke gradske službe to su počele raditi koristeći sustav javnih kamera na kojima je jednostavno provjeriti kada voze autobusi i preskače li ZET neku liniju, o čemu je prvi pisao gorički Cityportal. O potencijalnim problemima odmah se obavještava ZET.

Ne treba zaboraviti ni da je vrijeme za novi ugovor ZET-a i Velike Gorice. Zagrebački gradski prijevoznik ne želi se odreći najunosnijih linija 268, 330 i 290, dok će vrlo rado nekom drugom prepustiti linije koje vode do mjesta oko Velike Gorice.

U tijeku je javni natječaj za izbor autobusnog prijevoznika koji će voziti prema okolnim mjestima. Natječaj je otvoren do 31. siječnja, a vrijedan je 114 milijuna kuna bez PDV-a. Ugovor će se potpisati na razdoblje od sedam godina.

Novi prijevoznik trebao bi voziti 16 linija, među njima je i kružnu gradska linija, zatim linija koja bi povezala Autobusni i Željeznički kolodvor te linija od Željezničkog kolodvora do Meridijana 16.

Podsjetimo, subvencije iz goričkog gradskog proračuna za ZET-ove usluge dosegnule su lani gotovo 500.000 eura, odnosno četiri puta više nego prije tri godine.

 

 

 



Objava Ljudi, pa je li to moguće?: ZET-ovi autobusi na linijama od Zagreba do Velike Gorice napokon voze prema voznom redu pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.