Prijava

Vaša prijava

Noć muzeja u Velikoj Gorici: Bogat program u Muzeju, izložba Mladena Mikulina u Galežnici i posjet Spomen parku 153. brigade

[]

Tradicionalna manifestacija Noć muzeja obilježit će se u petak, 27. siječnja. Muzej Turopolja i ove godine organizira prigodan program. Ovogodišnja tema je „Muzeji su važni!“.

Službeni dio programa manifestacije u Muzeju Turopolja počinje u 18 sati, a završava u 23 sata.

Uz slobodan razgled stalnog postava, Muzej Turopolja svojim posjetiteljima nudi i koncert učenika Umjetničke škole Franje Lučića, likovne radionice logopedskog kabineta „Jezičak“ i predstavu Ane Katulić i Anite Pukanić „Lektira na oko“. Puštat će se projekcije etno filmova i glazbenih spotova, a predviđen je i koncert Ansambla JANE.

U Galeriji Galženica u 18 sati bit će predstavljena monografija kipara Mladena Mikulina. Nakon toga od 19 sati slijedi otvorenje izložbe “Mladen Mikulin: kipar skulpture otvorenog prostora“. Potom će se, pod stručnim vodstvom umjetnice Tare Stanić, posjetitelji moći uključiti u izradu skupnog umjetničkog djela nadahnutog radom iz fundusa Galerije Galženica.

Mikulin je široj javnosti poznat po javnoj skulpturi. Ovaj umjetnik autor je više javnih skulptura i u Velikoj Gorici  (Ptica, na zemlji (1988.), Stjepan Radić (1999.), Kalvarija (2002.), Franjo Tuđman (2005.), Golubica, spomenik palim braniteljima Velike Gorice (2008.), Franjo pl. Lučić (2009.).

Ovom izložbom pružiti će se presjek Mikulinovog opusa, od ranijih radova nastalih u drugoj polovici 1980-ih, pa sve do onih novijeg datuma.

Mladen Mikulin isključivi je izvođač svojih kipova, te ih stvara od ideje do konačne izvedbe. Zbog suženog izbora motiva, te većih dimenzija skulptura, radovi mu odišu monumentalnošću.

Na izložbi će se predstaviti izbor iz Mikulinove dugogodišnje karijere, koji će pružiti odličan uvid u rad ovog kipara.

Svi koji žele večeras mogu posjetiti i Spomen park 153. brigade Hrvatske vojske u Velikoj Buni.

Muzej je kroz siječanj i veljaču zatvoren za pojedinačne posjete pa je ovo jedinstvena prilika da obiđete park i čujete zanimljive priče koje se kriju iza izloženih eksponata.

Obiđite Spomen park 153. brigade uz pratnju branitelja

Spomen park bit će otvoren u Noći muzeja od 17 do 22 sata, moći će se obići samostalno ili uz pratnju branitelja, sudionika Domovinskog rata, pripadnika 153. brigade, a dokumentarni film o ratnom putu bit će prikazivan svaki puni sat.

Spomen park 153. brigade prostire se na površini od 27.893 m 2 , veličine četiri nogometna igrališta. Izgrađen je inicijativom i zalaganjem članova Udruge pripadnika 153. brigade, suradnjom i sredstvima Grada Velike Gorice uz potporu Ministarstva obrane.

Spomen park sastoji se od dva dijela. Na vanjskom postavu nalaze se ratni izlošci, borbena sredstava koja povezuje šetnica dužine 600 m, noću osvjetljena, a u zatvorenom prostoru Spomen doma površine 260 m 2 smješteni su dokumenti, ratne karte, fotografije s različitih bojišta brigade te pješačko naoružanje.

U Spomen domu nalazi se i soba pijeteta s fotografijama poginulih velikogoričkih branitelja i prostorija za prikazivanje dokumentarnih filmova iz ratnog puta 153. brigade.

Objava Noć muzeja u Velikoj Gorici: Bogat program u Muzeju, izložba Mladena Mikulina u Galežnici i posjet Spomen parku 153. brigade pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Obavijest kandidatima

Izložba „Hrvatski Andersen“ u školskoj knjižnici