Prijava

Vaša prijava

Danas je Svjetski dan pizze: Priča o prvoj pizzi u Velikoj Gorici koju je prije 43 godine nudila legendarna slastičarnica Memy

[]

memy

Danas je Svjetski dan pizze, jela za koje postoje razne teorije kad i gdje je nastalo, ali ono što sa sigurnošću znamo gdje je i kad ispečena prva pizza u Velikoj Gorici i okolici. Vjerujemo da vam nije teško pogoditi, kod svima znanog Memya. Bilo je to sada već davne 1980. godine na Praznik rada, dakle, 1. svibnja.

Dakle, pune 43 godine Goričani uživaju u ovoj deliciji, već je tu smjena generacija, oni koji su tada bili djeca sada već vode svoje unuke na isto kultno mjesto u Zagrebačkoj ulici. Prvu pizzu zamijesio je upravo Memetali Zenuni.

– Tada su pizze bile malo drugačije nego danas. Naravno, od dizanog tijesta, imala je svoje čari i mirodije, a pekla se u limenim tepsijama, a peći su bile drugačije nego danas. Imao sam jednoetažnu peć i bilo je to jedno veliko iznenađenje za Veliku Goricu i okolna naselja jer mnogi u to vrijeme nisu ni čuli za pizzu, pa je bilo svakakvih priča i zgoda – priča Memetali Zenuni.

Foto: Gorica.info

Danas se to možda čini nezamislivo, ali tada je bila velika potražnja za pizzom i, vjerovali ili ne, morali ste imati broj da dobijete svoju.

– Da, bila je velika gužva i morali smo dijeliti brojeve jer inače ne bismo znali tko je kad i koju pizzu naručio. U tom metežu znalo se dogoditi da nam pizza ispadne, da izgori, pa smo morali novu pripremati ispočetka. Bilo je baš zanimljivo, to je bio izazov, a meni je i danas nakon toliko godina izazov zamijesiti i napraviti pizzu – objašnjava Zenuni.

Po šampinjone se tada išlo u Zagreb

Pizza od šunke i sira prva je ispečena pizza, a za onu s gljivama u nabavku se trebalo ići u Zagreb.

– Šampinjoni su se u to vrijeme tek počeli uzgajati, pa smo svaki dan išli u Zagreb na Dolac, morali smo ići rano, tada nije bilo dostave kao danas. Srećom, imali smo privilegiju da nam ih je proizvođač znao i sačuvati – prisjeća se Zenuni.

U 43 godine dosta toga se promijenilo, a Memy ističe kako u posljednje vrijeme često razmišlja da vrati te pizze iz osamdesetih.

– Ako ništa drugo volio bih malo vratiti ljude u to doba. Promijenio se i način pečenja, sad se peče direktno na kamenoj podlozi, a tada smo, kako sam već rekao pekli u limenim tepsijama. No, pizza je pizza – ističe.

memy

Osim puno ljubavi, Memy nam je otkrio što je potrebno za dobru pizzu.

– Sirovina. Bez dobrog sira, bez dobre šunke, bez origana koji je posebna mirodija, sosa od rajčice koji ne smije biti ni prekiseo, ni presladak,  bez dobrog brašna, bez dobre recepture nema dobre pizze.

Ono što je primjetno su i pristupačne cijene.

– Mi smo uvijek povoljni, a moja intencija je da uvijek imamo najkvalitetnije sirovine. Svi mi gledamo da dobijemo dobro i ukusno da nam previše ne podere džep, to tako treba biti.

Osim osnovnih s kojima je krenuo, Memy danas u ponudi ima velik broj različitih pizza, a među njima i onu s ananasom koju je počeo pripremati sasvim slučajno, a danas i sam uživa u njenom okusu.

– Jednoga dana došla je iz Australije jedna gošća, isprva nisam ni znao da je Hrvatica. Na engleskom je naručila pizzu, tražila je „pineapple“, odmah je nisam ni razumio, ali kako smo mi slastičari, ananas imamo i zbog torti i sladoleda, napravio sam i pizzu s ananasom. Kad smo je poslužili, krišom sam gledao kako je sa slatkoćom i guštom jela, a nakon što je zadovoljna otišla, istu sam napravio i sebi. I dan danas je volim ispeći za svoj gušt. Milina. A to je dokaz da se od svega može napraviti pizza, treba imati maštu, no najveća mašta je od osobe koja jede, treba reći što želi, a mi koji proizvodimo trebamo po toj želji napraviti.

memy
Foto: Turistička zajednica VG

Dva puta tjedno pizza po promotivnoj cijeni

U čast prve ispečene pizze kod Memya ovih dana u ovoj deliciji možete uživati po promotivnim cijenama.

– Dva puta tjedno, svakoga utorka i četvrtka imamo jednu doista dobru cijenu pizze, manje od četiri eura. Htjeli smo da se ljudi malo vrate u te dane i da uživaju – kaže Zenuni.

Najprodavanija pizza je šunka-sir, a u posljednje vrijeme, ističe Memy tražena je i slavonska pizza.

– Ona sad nije na akciji, ali nju radimo na poseban način. Ona je sa sušenom govedinom, bez svinjetine. Ima vrhnja, ljutine za one koji to vole, ima svega, jedna baš bogata pizza – zaključuje čovjek koji je ispekao prvu pizzu u Velikoj Gorici.

A ako danas niste raspoloženi za kuhanje, podsjećamo da je četvrtak jedan od dva dana akcijskih cijena, a i uz to Svjetski dan pizze, pa sigurno nema boljeg povoda za uživanje u ovoj ukusnoj deliciji.

 

Objava Danas je Svjetski dan pizze: Priča o prvoj pizzi u Velikoj Gorici koju je prije 43 godine nudila legendarna slastičarnica Memy pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.