Prijava

Vaša prijava

Regionalni centar kompetentnosti trebao bi biti završen ove jeseni: Nastavnici se ubrzano educiraju, a obrtnici čekaju buduće radnike

[]

centar

Izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti pored Srednje strukovne škole u Velikoj Gorici odlično napreduje. Očekuje se da će učenici na jesen započeti s edukacijom u novom centru gdje će imati priliku steći vještine potrebne za budući rad. Regionalni centar modernizirat će strukovno obrazovanje u Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji jer će učenici učiti kroz rad što će im omogućiti lakše zapošljavanje.

-Vrlo važan segment ove priče su i poduzetnici koji će dobiti mlade radnike nakon što završe strukovno obrazovanje na ovaj način. Ti će radnici biti puno pripremljeniji i kompetentniji u trenutku prelaska iz strukovnog obrazovanja na tržište rada, a sami će poduzetnici moći koristiti i resurse ovog centra – poručuje Miroslav Antolčić, ravnatelj Srednje strukovne škole.

Foto: Gorica.info

Osim izgradnji Regionalnog centra, potrebno je također educirati i nastavnike koji će raditi u njemu. Tako je ovih dana održana druga edukcija za primjenu interaktivnih metoda na kojoj je sudjelovalo deset djelatnika goričke Srednje strukovne škole.

Kratke zimske praznike nastavnici su iskoristili za dodatnu edukaciju / Foto: FB Srednja strukovna škola Velika Gorica

Na četverodnevnoj edukaciji tijekom drugog dijela zimskih školskih praznika nastavnici su ponovno sjeli u klupe i učili o digitalnim i zelenim vještinama, kreiranju projektne nastave, evaluaciji učenika…

Regionalni centar kompetentnosti predstavljen je i obrtnicima s područja Velike Gorice i Zagrebačke županije na okruglom stolu koji je organiziran u goričkom Udruženju obrtnika. Razgovaralo se o proizvodnom strojarstvu i alatničarstvu.

centar
Foto: Miljenko Milanović / Struka zove

Obrtnici očekuju stručne radnike

– Ovo je jedinstveni regionalni centar kompetentnosti s obzirom da se provodi na tri lokacije, u Velikoj Gorici, Samoboru i Dugom Selu. Oni pokrivaju čak mrežu od devet strukovnih škola i preko 2000 učenika moći će se educirati na vrhunskoj, modernoj opremi koja je u koraku s vremenom – istaknuo je Miroslav Antolčić.

Obrtnicima je prezentirana oprema koja će se nalaziti u centrima izvrsnosti, ali i reforma strukovnog obrazovanja koju donosi RCK-Industrija 4.0.

– Pozvali smo ih na partnerstvo i suradnju kako bi oplemenili cijeli projekt, da ne ostane sve na zgradi i opremi. Cilj nam je povezati se s obrtnicima, da surađuju s nama, kao i to da našim učenicima olakšamo prelazak iz obrazovnog sustava na tržište rada – kazao je Antolčić.

Obrtnici različitih djelatnosti sudjelovali su na panel raspravi, gdje su govorili o problemima s kojima se susreću u radu, od velike inflacije do nedostatka radnika. Od centara izvrsnosti očekuju da će učenike pripremiti za realni sektor koji vapi za stručnom radnom snagom.

centar
Foto: Miljenko Milanović / Struka zove

– Obrtnici će zahvaljujući projektu dobiti kvalitetnijeg radnika, ali i mogućnost da mladi ljudi nakon školovanja otvore obrt. Trenutačno stanje na tržištu je hirovito osobito zbog cijena koje luduju. Jednostavno je teško. Obrtnici inače slove za ljude koji su žilavi, koji opstaju na tržištu i unatoč krizama održavaju svoje obiteljske obrte – izjavio je predsjednik Udruženja obrtnika grada Velike Gorice, Vladimir Birek.

Projektu se veseli i jedan od njegovih partnera – Vlado Rožić, vlasnik tvrtke Alas-info koja konzultantski sudjeluje u sustavu opremanja za potrebe Centra.

– Nove tehnologije na žalost nisu bile popraćene u dosadašnjim školskim sustavima. U Centru je predviđen taj tehnološki dio koji će omogućiti kvalitetno školovanje učenika. Tu je važno i da nastavnici temeljito poznaju tehnologiju. Oni moraju preuzeti odgovornost i ući u dubinu problema – zaključio je Rožić.

Najveće ulaganje u strukovno obrazovanje u našoj županiji

Podsjetimo, izgradnja Regionalnog centra kompetentnosti u našem gradu počela je u srpnju prošle godine.

Trenutačno se u našoj županiji grade tri regionalna centra kompetentnosti. Tako će Centar za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije biti u sklopu Srednje strukovne škole u Samoboru, Centar izvrsnosti za robotiku u Dugom Selu, a Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i 3D tehnologije u Velikoj Gorici. Ovo je najveće ulaganje u strukovno obrazovanje u našoj županiji od osamostaljenja Hrvatske.

Zagrebačka županija za projekt je iz EU fondova i državnog proračuna osigurala 80 milijuna kuna, dok je gotovo 34 milijuna kuna osigurala u vlastitom proračunu.

centar
Foto: Gorica.info

*** Tekst je dio projekta Naša županija ***

Objava Regionalni centar kompetentnosti trebao bi biti završen ove jeseni: Nastavnici se ubrzano educiraju, a obrtnici čekaju buduće radnike pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.