Prijava

Vaša prijava

Zagrebačka županija sve je omiljenije mjesto za stanovanje: Teško je naći novi kvadrat stana ispod 2000 eura, a jedan se prodaje i za 4000

[]

stanovi

Zagrebačka županija definitivno postaje sve omiljenije mjesto za život. Sve je više onih koji napuštaju grad Zagreb zbog visokih cijena stanova, komunalija i prireza, ali i želje da presele u gradove u kojima je mirnije, ima više zelenila i život je puno ugodniji nego u metropoli. Ako ne žele otići daleko od Zagreba – Zagrebačka županija im je prvi izbor. Tamo je kvadrat stana ipak jeftiniji.

Stoga se i županijski gradovi pretvaraju u prava gradilišta. Gradi se na sve strane, gradovi su prepuni dizalica, teških strojeva, kamiona… Zgrade doslovce niču poput gljiva poslije kiše. Posebno se to odnosi na najveće županijske gradove – Veliku Goricu, Samobor i Zaprešić, ali sve se više gradi i u Dugom Selu.

Trenutačno je za prodaju novih i rabljenih stanova na Njuškalu, najvećem hrvatskom internetskom oglasniku, aktivno oko 1300 oglasa u Zagrebačkoj županiji. Najviše ih je, očekivano, u Velikoj Gorici i okolici (gotovo 500), slijedi Zaprešić sa stotinjak oglasa manje od Gorice, a Samobor i Dugo Selo imaju po nešto manje od 150 oglasa.

Velika Gorica je postala pravo gradilište novih stambenih zgrada

Velika Gorica je definitivno prepuna građevinskih dizalica i praktično nema niti jedne slobodne parcele na gradskom području koju nije zaposjela građevinska mehanizacija. Kvadrat novog stana u Velikoj Gorici kreće se od oko 2300 eura naviše. Prosjek je, dakle, sve bliži 2500 eura, ali ima i projekata čija gradnja počinje a u kojima će četvorni metar stajati 3000 eura.

Takve najviše cijene imaju mali objekti u kojima je dva, tri ili četiri stana koji su kvalitetno opremljeni. A prije samo tri godine novi su se stanovi u najvećem županijskom gradu prodavali za 1600 eura po četvornom metru

U Velikoj Gorici iznimno je živo i tržište rabljenih stanova kojima cijena posljednjih godina također raste. Gotovo svaki rabljeni gorički stan koji ne zahtjeva preveliku investiciju u adaptaciju vrlo kratko “preživi“ na Njuškalu. Stoga su i cijene u pravilu više od 2000 eura. Jeftinije se može proći u goričkoj okolici poput, recimo, Velike Mlake. Jeftiniji su i stanovi u obiteljskim kućama, ali potražnja za njima je relativno slaba.

Zaprešić je malo skuplji od Velike Gorice 

Stanje s novogradnjama slično je i u Zaprešiću. Cijene su oko 2500 eura, posebno za one najtraženije stanove koji imaju između 55 i 70 četvornih metara. Rabljeni stanovi u središtu Zaprešića čak su i skuplji od onih u Velikoj Gorici. Primjerice, za jedan površine 56 kvadrata prodavatelji traže 135.000 eura, odnosno oko 2400 eura za kvadrat.

No, najskuplji rabljeni stan u Zaprešiću kojeg smo našli na Njuškalu stoji gotovo 3000 eura po kvadratu – prodavatelj traži 120.000 eura za 43 četvorna metra. Naravno, u takvim se slučajevima posebno cijeni pregovaračko umijeće koje sigurno može sniziti oglašenu cijenu.

I u Samoboru nema velikih razlika u cijenama stanova. Stanovi u novogradnjama većinom su oko 2300 do 2600 eura po četvornom metru, ali i u tom gradu ima skupljih iznimaka. Tako za stan od 70 kvadrata u jednoj samoborskoj novogradnji treba platiti 217.000 eura. U cijenu su, doduše, uključena i dva parkirna mjesta.

U Samoboru smo našli najskuplje stanove

U Samoboru smo našli i vjerojatno jedan od najskupljih stanova u Zagrebačkoj županiji. Radi se garsonjeri u novogradnji stambene površine od samo 19,44 četvorna metra plus 24 kvadrata malog vrta. Ukupno je to 21,89 kvadrat stambene površine. Stan se nalazi u prizemlju i ima vlastiti ulaz, objekt će, tvrdi se u oglasu, biti visokokvalitetno opremljen, a grijanje će biti pomoću dizalice topline, odnosno struje. Moguće je kupiti i parkirno mjesto, no ono ne ulazi u cijenu i nije obavezno. Cijena – 87.560 eura, odnosno 4000 eura za kvadrat.

U sličnoj je kategoriji i 60-kvadratni trosobni rabljeni stan u centru Samobora. Stan je moderno i kvalitetno opremljen (u cijenu su uključi svi uređaji i namještaj), ima tri parkirna mjesta i veći vrt od 225 m2 s uređenom terasom. Cijena – 278.000 eura.

Manji rabljeni stanovi u središtu Samobora prodaju se, u pravilu, od 2200 eura naviše, dok se oni veći (od 90 m2 nadalje) mogu naći i za 1800 eura.

Dugo Selo je također postalo zanimljivo onima koji žele kupiti stan

O Dugom Selu posljednjih se mjeseci počinje sve više pričati kao o pravom mjestu za ugodan život, posebno za mlade obitelji. Sve je više i medijskih napisa o toj temi. Tako je nedavno Jutarnji list Dugom Selu posvetio veliku reportažu. U tom gradiću, ističe se u tom tekstu, do prije nekoliko godina stanovi su se prodavali po 700 do 800 eura po kvadratu, a danas se može dobiti i 3000 eura.

Potvrdilo se to i u našoj analizi oglasa za prodaju stanova. U središtu Dugog Sela stanovi najtraženije površine od 60 do 70 m2 u novogradnji stoje od 2250 eura naviše, a dosta je oglasa s onima koji se prodaju za 2500 eura. Može se, doduše naći i objekata u kojima je cijena 1800 eura, no radi se o kućama u nizu površine veće od 100 m2 s dvorištem i parkirnim mjestom.

S većom potražnjom rastu i cijene rabljenih stanova u Dugom Selu. Oni u zgradama iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća, kojima je potrebno dosta preuređenja mogu se naći i za 1300 eura, no za one novouređene prodavatelji traže puno više. Tao smo našli jedan dugoseslski stan renoviran 2020. godine od 35 m2. Za njega prodavatelji traže čak 90.000 eura.

U Svetoj Nedelji cijene stanova također rastu, pa i rabljeni često prelaze 2000 eura po kvadratu. Posebno oni u Hoto Villama, sagrađeni prije dvadesetak godina. Novogradnje, pak, stoje od 2200 eura naviše. Slično je i u Vrbovcu u kojem je ponuda stanova puno slabija. U tom se gradu kvadrat novogradnje kreće od 2100 eura.

Gdje se novo može kupiti za manje od 2000 eura?

U Ivanić Gradu cijene kvadrata u novogradnjama su na rubu 2000 eura. Tako se može naći novi stan od 63 kvadrata za 123.000 eura. Rabljeni stanovi su, naravno, nešto jeftiniji pa renovirani stan slične kvadrature (65 m2) stoji 110.000 eura.

Prema trenutačnoj ponudi novih i rabljenih stanova može se zaključiti da su kvadrati u Zagrebačkoj županiji najjeftiniji u Svetom Ivanu Zelini i Jastrebarskom. No ponuda stanova u tim gradovima je slaba. Tako se u Svetom Ivanu Zelini novi stan od 75 kvadrata s parkirnim mjestom može kupiti za 142.000 eura, dok se rabljeni (ali novijeg godišta) može naći i za 1700 eura ili manje.

U Jastrebarskom i okolici novi stanovi mogu se kupiti već za 1800 eura po četvornom metru. Rabljeni stanovi su još jeftiniji – ovisno o stanju stana i objekta mogu se naći već za 1200 eura.

*** Tekst je dio projekta Moja županija ***

Objava Zagrebačka županija sve je omiljenije mjesto za stanovanje: Teško je naći novi kvadrat stana ispod 2000 eura, a jedan se prodaje i za 4000 pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.