Prijava

Vaša prijava

Pitali smo ChatGPT, najpoznatijeg robota za čavrljanje, što zna o Velikoj Gorici: Umjetna inteligencija ipak ne zna tko je gorički gradonačelnik

[]

grad velika gorica

ChatGPT najpoznatiji je svjetski model umjetne inteligencije koji je od kraja prošle godine dostupan javnosti. Ta umjetna inteligencija je, zapravo, robot namijenjen, među ostalim, za čavrljanje kojem se može postavljati pitanja i dobiti odgovore.

ChatGPT svima je dostupan na internetu, a s njim se može komunicirati i na hrvatskom jeziku. Stoga smo mu postavili pitanje: Što znaš o Velikoj Gorici, šestom po veličini gradu u Hrvatskoj?

Evo odgovora kojeg je u desetak sekundi osmislio robot:

Velika Gorica je grad u Hrvatskoj, smješten pokraj glavnog grada Zagreba. Prema popisu stanovništva iz 2021. godine, Velika Gorica ima oko 64 tisuće stanovnika i šesti je po veličini grad u Hrvatskoj.

Grad je dobio status grada prije tridesetak godina, točnije 1995. godine. Kao i većina gradova u Hrvatskoj, ima gradonačelnika i gradsko vijeće koje upravlja gradom.

HDZ je vladajuća stranka u Velikoj Gorici već 14 godina, a sadašnji gradonačelnik je Dražen Barišić. Grad je poznat po različitim kulturnim i sportskim događajima, a jedan od najpoznatijih sportskih klubova iz Velike Gorice je nogometni klub Gorica koji trenutačno igra u prvoj hrvatskoj nogometnoj ligi.

Također, Velika Gorica ima značajnu prometnu funkciju jer se nalazi na važnoj cestovnoj i željezničkoj ruti koja povezuje Zagreb s ostalim dijelovima Hrvatske. Grad je također poznat po zračnoj luci Franjo Tuđman koja je jedna od najvažnijih zračnih luka u Hrvatskoj.

ChatGPT / Ilustracija: Pixabay

Sve je, dakle, točno osim imena gradonačelnika. Za ChatGPT u gradonačelničkoj fotelji još uvijek sjedi Dražen Barišić (HDZ) iako ga je prije dvije godine zamijenio njegov stranački kolega Krešimir Ačkar.

Osim razgovora, ChatGPT može se koristiti za pisanje raznih vrsta tekstova, neki su ga već iskoristili za pisanje seminarskih radova, u pisanju za digitalni marketing, prevođenju ili sažimanju teksta… Posebno je postao omiljen među gimnazijalcima kojima se ne da čitati knjige, pa umjesto njih piše lektiru.

Stručnjaci Arbone opisali su način njegova funkcioniranja.

“Za generiranje teksta koji je sličan ljudskom, ChatGPT koristi kombinaciju svog prethodno obučenog znanja i unosa koje prima od korisnika. Prilikom generiranja teksta, model predviđa sljedeću riječ u nizu na temelju riječi koje dolaze prije nje. Kako bi napravio ta predviđanja i proizveo sadržaj koji je logičan i vjerodostojan, oslanja se na svoju prethodnu obuku o strukturi i obrascima jezika”, navode iz Arbone.

Ima, naravno, i onih koji strahuju da bi umjetna inteligencija mogla biti zloupotrijebljena, pa oni na ovog robota gledaju s popriličnom dozom nepovjerenja.

Ako želite sami isprobati ChatGPT to možete učiniti OVDJE.

Objava Pitali smo ChatGPT, najpoznatijeg robota za čavrljanje, što zna o Velikoj Gorici: Umjetna inteligencija ipak ne zna tko je gorički gradonačelnik pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.