Prijava

Vaša prijava

Predstavljene izmjene Urbanističkog plana Velike Gorice: Povećavaju se zelene površine oko zgrada, oporba nezadovoljna

[]

urbanističkog

Javno izlaganje i javna rasprava o Prijedlogu Ciljanih izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja naselja Velika Gorica održano je u srijedu u Gradskoj vijećnici. Interes za javnu raspravu bio je velik unatoč terminu u jutarnjim satima i radnom danu, a svi prisutni su mogli postaviti pitanja i dati prijedloge i mišljenja. Predstavnici goričke oporbe aktivno su sudjelovali u raspravi i iskazali nezadovoljstvo današnjim stanjem “urbanizma” u Velikoj Gorici.

U ime Urbanističkog instituta Hrvatske iz Zagreba, stručnog izrađivača prostornog plana, Marta Turk obrazložila je Prijedlog ciljanih izmjena te navela razloge za aktualne izmjene od kojih se ističu revidiranje postotaka minimalnog ozelenjavanja prostora i revidiranje svih iznimaka za gradnju. Postotak minimalnog zelenila povećan je prema mogućnostima određene izgrađenosti u pojedinim zonama.

– Ključno je povećanje s 10 na 20 % i s 20 na 35 % zelene površine, kao i to da na svako peto parkirališno mjesto mora biti posađeno drvo. Određuju se i minimalne mjere parkirališnih mjesta, biciklističkih staza, kao i minimalne površine za kretanje pješaka, koja ne smije biti uža od 1,6 m – kazala je Turk.

urbanističkog

Ozren Robic, potpredsjednik Gradskog vijeća i arhitekt tražio je odgovor na pitanje što se točno izmjenama i dopunama želi postići i zašto su izabrani ti postoci za povećanje zelenila, što je krajnji cilj i tko ih je angažirao? Zanimalo ga je da li su postoci prijedlog Urbanističkog instituta ili je grad koji ih je angažirao sugerirao predloženi postotak? Navodi kako se u zadnjih 12 godina samo ukidaju urbanisticki planovi.

Tamara Mihić Pleše, odgovorna za izradu Prijedloga Ciljanih izmjena kazala je kako su postoci bili predloženi na temelju snimke stanja te da je dosadašnjih 10% zelenila doista mali postotak i iskustvo je pokazalo da se mora povećati.

Gordana Mikulčić Krnjaja iz goričkog Upravnog odjela za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša navela je kao razlog povećanja postotka zelenila klimatske promjene i odvodnje oborinskih voda te da se upravo javnom raspravom želi čuti što misle građani.

Fiolić traži detaljan plan uređenja

Igora Fiolić, predsjednika Vijeća Gradske četvrti Miljenko Granić zanimalo je zašto 20 % zelenila tretirano tako, a radi se o betonskom bloku i očigledno se u gradu tumači i parkirno mjesto pod zelenilo.

– Postotak je potpuno irelevantan na papiru kad ga se tumači kako se hoće! Diskrecijsko pravo u gradskoj upravi je problem, jer je masa izuzetaka i daje se po simpatijama. Primjera nezakonitosti u gradnji ima jako puno u našem gradu upravo zbog diskrecijskog prava koji si neki ljudi dozvoljavaju. Nužan je detaljni plan uređenja. U našem gradu nije jasno što je zelena površina i inicijalno se izdaju takve građevinske dozvole, jer se sve tumači kako se želi i danas imamo betoniranu Goricu. Realnost je da je na terenu samo 1% zelene površine i to je ovaj grad dozvolio – istaknuo je Fiolić.

Ivo Jelušić, gradski vijećnik prigovorio je što gradski vijećnici nisu pozvani te naveo kako je upravo Gradsko vijeće tijelo koje donosi ove planove, a nisu pozvani. Druga razina problema je da li se prostorna dokumentacija primjenjuje i što kad se na terenu evidentno vidi da se ne primjenjuje? Naglašava kako Gorica nije ono što je nekada bila i da je došlo do kaosa u izgradnji.

Arhitekt Oštrić predlaže uvođenje predvrta

Goran Oštrić, arhitekt po struci u svojoj je raspravi naveo kako i dalje postoje kontroverze oko izgradnje i treba preciznije riješiti neke nedorečene stvari u UP-u. Predlaže da se u zoni 1 i 2 obavezno uvede obaveza predvrta, zelena zona, tzv. tampon prema gradu. Drugim riječima, da se parkirani automobili ne nalaze ljudima pod prozom, nego da to bude zelena tampon zona. Posebno napominje da bi se DPU trebao vratiti u zakon i malo preciznije stvari definirati, jer se može izmanipulirati svaka postojeća odredba.

Na dugotrajno čekanje građevinske dozvole požalio se građanin iz Kobilića kazavši kako je procedura u kojoj je upravo sada dok čeka građevinsku dozvolu “da ti pamet stane” i ne zna kako dalje. Ispričao je kako gradi kuću i prije dva tjedna su pozvani susjedi i Hrvatske vode da daju svoju suglasnost. Nezadovoljan jer i time što je sve manje zelenih površina u Velikoj Gorici, a parkirališta su, kaže, posebna priča, jer nema adekvatnih parkirališnih mjesta – ogorčen je stanovnik Kobilića.

Građanima su predstavljene i pete Ciljane izmjene Urbanisitčkog plana koje se odnose na izgradnju sportsko rekreacijskog centra za potrebe razvoja i edukacije sportaša, trenera i sveobuhvatne nužne logistike poznatijeg kao nogometni kamp HNS-a.

Ova izmjena isključivo se odnosi na lokaciju sportsko rekreacijskog centra, točnije građevnu katastarsku česticu 5077/1, k.o. Velika Gorica i pripadajuću komunalnu i prometnu infrastrukturu potrebnu za realizaciju zahvata. Definirani su svi uvjeti gradnje i uređenja prostora budućeg centra, a predviđena je gradnja nogometnih terena s tribinama, upravna zgrada i brojnih drugi sadržaji.

Na javnoj raspravi bili su prisutni i predsjednici vijeća gradskih četvrti Damir Slojšek, Ivana Mlinar, Vedran Zobec, Igor Fiolić i Zoran Šestok kao i gradski vijećnici Ozren Robić, Ivo Jelušić i Anri Targuš.

Građani mogu svoje primjedbe, prijedloge i mišljenja dostaviti Upravnom odjelu za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša do ponedjeljka, 24. travnja 2023. godine i to u knjigu primjedbi (soba 415)  ili online na službenim stranicama Grada Velika Gorica (https://gis.gorica.hr/gis).

urbanističkog

 

 

 

 

Objava Predstavljene izmjene Urbanističkog plana Velike Gorice: Povećavaju se zelene površine oko zgrada, oporba nezadovoljna pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.