Prijava

Vaša prijava

Stanje na tržištu nekretnina u Velikoj Gorici: Prodano 5,5 posto više nekretnina nego godinu prije, stanovi prosječno poskupjeli 10 posto

[]

APN

Stanje na tržištu nekretnina u Velikoj Gorici i dalje je živo. Dovoljno je pogledati brojne dizalice na gradilištima stambenih zgrada i sve će nam biti jasno. No, to potvrđuju i podaci objavljeni u Izvješću o tržištu nekretnina za 2022. godinu za grad Veliku Goricu.

Prema tom izvještaju lani je na području našeg grada prodano 1129 nekretnina, što je 5,5% više nego 2021. godine, dok je 2020. godine prodana “samo“ 891 nekretnina.

Šarene cijene – najjeftiniji stan 2,5 puta jeftiniji od najskupljeg

Prošle je godine, očekivano, najviše od svih nekretnina prodano stanova – njih 355. Ipak, bilježi se lagani pad od 2,2 posto u odnosu na stanove koji su kupljeni 2021. godine. To, naravno, nije pretjerano značajan pad.

Prosječna cijena tih stanova, uključujući novoizgrađene i rabljene stanove, bila je 1570 eura po četvornom metru. Cijena je to deset posto viša nego godinu dana ranije kada je prosječan kvadrat stana u Velikoj Gorici iznosio 1433 eura. Svi oni koji danas traže i kupuju stanove u našem gradu vjerojatno bi odmah pristali na takvu cijenu. Danas kvadrat stana u novogradnjama u Velikoj Gorici ide sve bliže 2500 eura, a i rabljene stanove je teško pronaći po cijeni ispod 1900 do 2000 eura po kvadratu.

No i tijekom 2022. godine, koja se obrađuje u izvješću, cijene stanova u Velikoj Gorici bile su šarene. Vidljivo je to iz ugovora koji su analizirani za potrebe ovog dokumenta.

Tako je najjeftiniji stan stajao 1007 eura, a najskuplji 2485 eura po četvornom metru. Najskuplji su u prosjeku bili stanovi površine 25 do 39 kvadrata – 1730 eura, a najjeftiniji, logično, oni najveći površine veće od 120 četvornih metara – 1320 eura.

nekretnina
Foto: Gorica.info

Velika potražnja za građevinskim zemljištima

Analizirajući tržište po velikogoričkim naseljima vidljivo je da su najskuplji stanovi bili u Starom Čiču i Velikoj Mlaki po prosječnoj cijeni većoj od 1600 eura po kvadratu. Najjeftinije je bilo Okuje gdje su prodana dva stana po cijeni od 1100 eura po kvadratu. Naravno, od 355 prodanih stanova najviše je prodano u naselju Velika Gorica – njih 317 – po prosječnoj cijeni od 1577 eura za četvorni metar.

Nakon stanova, u Velikoj Gorici se tijekom 2022. godine najviše tržilo građevinskim zemljištima (275 kupoprodaja), stambenim kućama (241 kupoprodaja) i poljoprivrednim zemljištima (154 kupoprodaje).

Prosječna cijena građevinskog zemljišta bila je 23,57 eura po kvadratu, najjeftinije je prodano u ruralnom području za samo 3 eura, a najskuplje u središtu Velike Gorice po cijeni od 234 eura za četvorni metar.

I obiteljske kuće se sve više traže

Obiteljske kuće na našem području prodavale su se po prosječnoj cijeni od 68 eura po četvornom metru. Lani ih je prodano 6,3 posto više nego 2021. godine.

Treba naglasiti da se u površinu kuće računala ukupna površina kuće, eventualnih pomoćnih objekata i zemljišta koji su bili predmet kupoprodajnih ugovora, pa se stoga i cijena na prvi pogled može činiti malom.

Prosječna cijena poljoprivrednog zemljišta bila je tek nešto viša od 5 eura po četvornom metru. Najskuplja zemljišta prodavana su u Bapču (tri zemljišta za prosječnu cijenu od 27,60 eura) i Selnici Ščitarjevskoj (15 zemljišta po 24,77 eura).

Jasno je da će tržište nekretnina u Velikoj Gorici i ove godine biti živo, prosječne cijene će rasti, a potražnja za nekim nekretninama poput stanova bit će velika.

Objava Stanje na tržištu nekretnina u Velikoj Gorici: Prodano 5,5 posto više nekretnina nego godinu prije, stanovi prosječno poskupjeli 10 posto pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


ONLINE PLATFORMA E-MAJSTOR