Prijava

Vaša prijava

Vlada darovala zemljište HNS-u: Što sve Velika Gorica može dobiti gradnjom kampa nacionalnog nogometnog saveza?

[]

kampa

Vlada je darovala Hrvatskom nogometnom savezu zemljište u Velikoj Gorici i time je otvoren put gradnji nogometnog kampa u našem gradu. Radi se, podsjetimo, o oko 92 tisuće četvornih metara zemljišta uz Aveniju Ivana Pavla II. (preko puta Zrakoplovno-tehničkog zavoda) čija se vrijednost procjenjuje na više od 4 milijuna eura.

Dan ranije, u četvrtak, Gradsko vijeće Velike Gorice prihvatilo je izmjene i dopune urbanističkog plana čime je na toj nekretnini i omogućena gradnja nogometnog kampa.

Time je, čini se, dovršena višegodišnja saga oko reprezentativnog nogometnog kampa. Prije točno 15 godina tvrdilo se da će kamp biti u Tuheljskim Toplicama, a za to je čak položen i kamen temeljac. I na tome je sve ostalo. Poslije se počelo ozbiljnije dogovarati s Gradom Zagrebom, navodile su se razne lokacije u metropoli da bi se na kraju kamp “smjestio“ u Veslačku ulicu.

No dok je administracija Milana Bandića bila sklona gradnji kampa, njegov nasljednik Tomislav Tomašević u tome nije vidio baš nešto zanimljivo. HNS je do početka ove godine čekao Tomaševića koji se nije oglašavao, pa je u fokus došla Velika Gorica.

Nije to bila nova ideja. Gradnja reprezentativnog kampa u Velikoj Gorici stara je godinama. Prvi puta se o njoj pisalo još 2015. godine dok je gradonačelnik bio Dražen Barišić. Tada se radilo o projektu koji bi obuhvatio Gradski stadion i okolna igrališta kojima se služi HNK Gorica.

Kasnije se projekt “preselio“ malo istočnije i zaključen je u mandatu gradonačelnika Krešimira Ačkara.

Sada “samo“ treba zatražiti građevinsku dozvolu, dobiti je i radovi mogu početi. Čini se da bi to moglo biti već do kraja ovog ljeta. Gradnja bi trebala trajati do dvije godine.

Radi se, dakle, o četiri nogometna terena od kojih bi jedan bio mali stadion, popratna potrebna infrastruktura poput svlačionica, teretana, spavaonica, zgrade za potrebe administracije Hrvatskog nogometnog saveza… Bit će to, dakle, središte svih hrvatskih reprezentativnih selekcija. Procjenjivalo se kako će čitav projekt vrijediti 15 milijuna eura, a iz HNS-a su potvrdili da su sredstva osigurana.

Reprezentativni kamp velika je šansa za Veliku Goricu. Tu je činjenicu više puta isticao i Nenad Črnko, dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza i predsjednik HNK Gorice. On je uz projekt nogometnog kampa u našem gradu od samih početaka.

Jasno je da će Velika Gorica s reprezentativnim kampom dobiti na tzv. medijskoj vidljivosti. U našem gradu pripremat će se hrvatske nogometne zvijezde, a službene utakmice će na stadionu novog kampa igrati mlađe selekcije. Reprezentativni seniori, A reprezentacija, moći će na tom stadionu igrati prijateljske utakmice. To znači da ćemo u Velikoj Gorici gledati i inozemne nogometne zvijezde.

U kampu bi se mogli igrati i razni turniri što bi u naš grad na više dana privuklo na stotine ljudi. Već je sad jasno da će postojeći gradski turistički kapaciteti biti nedovoljni. Gotovo je sigurno da će u blizini kampa niknuti barem jedan veliki visokokvalitetni hotel.

– Svima će biti u interesu biti blizu reprezentacije, blizu kampa. Hoće li to biti Fortenova grupa, neka pivovara ili netko treći, manje je važno, ali interesa će sigurno biti. Kad samo pogledamo slučaj novog Wembleya… Neću uspoređivati, jer nije to usporedivo, ali dobar je pokazatelj. Kad su ga Englezi 2007. izgradili, bio je 40 kilometara od centra Londona i najviša kuća oko njega imala je dva kata. To vam je izgledalo otprilike kao Velika Mlaka. Danas je tamo stotinjak zgrada od 50 katova, velika skladišta, međunarodne tvrtke… Sve se okupilo oko centra engleske reprezentacije, a osobno očekujem da će se nešto slično u sljedećih desetak godina dogoditi i u Velikoj Gorici – kazao je nedavno Nenad Črnko gostujući na City radiju.

Kamp bi, dakle, mogao ozbiljno utjecati na ubrzani gospodarski i turistički razvoj Velike Gorice. Šansa je to koju se ne bi trebalo niti smjelo prokockati…

Objava Vlada darovala zemljište HNS-u: Što sve Velika Gorica može dobiti gradnjom kampa nacionalnog nogometnog saveza? pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.