Prijava

Vaša prijava

Službeno počelo 14. Zborovanje izviđača Hrvatske koje se održava u Velikoj Gorici: Vještine koje nauče mogu koristiti cijeli život

[]

zborovanje

Brojni izviđači iz cijele Hrvatske stigli su u Veliku Goricu na 14. Zborovanje izviđača koje je otvoreno u subotu. Izvršni organizator Zborovanja je Turopoljska udruga skauta „Tur“, koja slavi 30 godina rada s djecom i mladima.

Izviđači su se u subotu postrojili ispred Pučkog otvorenog učilišta gdje ih je pozdravio gradonačelnik Krešimir Ačkar. Pohvalio je Turopoljsku udrugu skauta koja 30 godina okuplja djecu i mlade. Brojne generacije svladale su različite vještine u udruzi Tur, sve te vještine kasnije se mogu koristiti kroz život – rekao je Ačkar.

Izviđače je pozdravila predsjednica Saveza izviđača Hrvatske Lidija Pozaić Frketić čestitavši svima Dan izviđača, koji je obilježen u petak. Zaželjela im je da se dobro zabave, uživaju i pokažu što sve znaju.

Zborovanje traje do nedjelje, a izviđače čekaju brojna natjecanja. Organizirana je Državna izviđačka olimpijada te Izviđački-olimpijski višeboj, dva državna natjecanja za ekipe srednjoškolaca i osnovnoškolaca iz cijele Hrvatske, kao i druge prigodne programske aktivnosti za sve dobne kategorije.

Discipline dva natjecanja vezane su uz vještine boravka u prirodi i kriznog postupanja – brzinsko dizanje šatora, vezanje korisnih čvorova u primjeni, prenošenje poruke na daljinu zastavicama i Morseovim kodom, paljenje vatre i orijentacijski kros.

Većina programskih aktivnosti odvijat će se u Park dr. Franje Tuđmana i u okruženju Osnovne škole Eugena Kumičića, dok će se igre poletaraca odvijati u Parku Plemenite opčine turopoljske.

U pauzama između natjecanja izviđači će posjetiti kulturno-povijesne i lokalne zanimljivosti Velike Gorice i Turopolja: Muzej Turopolja, Etno-selo Novo Čiče, Mraclin – škola narodnog zdravlja, Zrakoplovno-tehnički centar, arheološko nalazište Andautonija (Šćitarjevo) i dr.

Savez izviđača Hrvatske, koji je organizator ove aktivnosti, nacionalna je skautska organizacija i članica Svjetske organizacije skautskog pokreta i najveća organizacija za izvaninstitucionalni odgoj i obrazovanje djece i mladih u Hrvatskoj.

Savez izviđača Hrvatske okuplja 60 izviđačkih udruga i 4000 članova diljem Hrvatske, a baštini 111 godišnju tradiciju izviđaštva u Hrvatskoj.

zborovanje

zborovanje

zborovanje

 

 

Objava Službeno počelo 14. Zborovanje izviđača Hrvatske koje se održava u Velikoj Gorici: Vještine koje nauče mogu koristiti cijeli život pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.