Prijava

Vaša prijava

Mijenjaju se izborne jedinice: Velikogoričani više neće glasati u VI. već u I. izbornoj jedinici

[]

izborne

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenice predstavili su u četvrtak prijedlog Zakona o izbornim jedinicama. Novi zakon o izbornim jedinicama donosi prekrojene izborne jedinice kako bi se uravnotežio broj birača i osigurala jednaka težina glasa. Izbornu jedinicu promijenit će samo 22 posto birača – poručio je premijer Plenković.

I dalje ćemo imati 10 izbornih jedinica u kojima se bira po 14 zastupnika. Velikogoričani više neće glasovati u VI. izbornoj jedinici već su po novom modelu u I. izbornoj jedinici.

Ova jedinica obuhvaća Grad Zagreb (Črnomerec, Donji grad, Gornji grad, Medveščak, Maksimir, Novi Zagreb – istok, Pešćenica, Žitnjak, Podsljeme i Trnje), Veliku Goricu, Orle, Pokupsko, Kravarsko i Pisarovinu.

Za očekivati je da će se novi model donijeti i drugačije rezultate nakon parlamentarnih izbora. Naime, HDZ je u VI. izbornoj jedinici, koja je obuhvaćala jugoistočni dio Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačku županiju i jugoistočni dio Grada Zagreba, tradicionalno dobro prolazio.

Trenutačno u Saboru iz našeg grada sjede bivši gradonačelnik Dražen Barišić i sadašnji Krešimir Ačkar. Hoćemo li imati jake goričke snage i nakon sljedećih parlamentarnih izbora, ostaje nam za vidjeti.

 

 

Objava Mijenjaju se izborne jedinice: Velikogoričani više neće glasati u VI. već u I. izbornoj jedinici pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.