Prijava

Vaša prijava

U Velikoj Gorici dočekani hodači koji su krenuli iz Zagreba prema Petrinji: Cilj je sakupiti novac za uređenje laboratorija

[]

Hrvatska udruga za bolesti štitnjače organizirala je akcijuKorak po korak zajedno: Zagreb – Petrinja“. U nedjelju ranom zorom skupina hodača na čelu s predsjednicom udruge Vericom Mašić krenula je pješice iz Zagreba prema Petrinji.

Cilj akcije je prikupljanje sredstava za uređenje laboratorija i psihološku pomoć oboljelima od raka štitnjače u Petrinji. Akciju je organizirala predsjednica udruge Verica Mašić, a članovima udruge pridružio se maratonac Branko Šubić.

Hodači su prošli i kroz Veliku Goricu gdje im je u Centru za posjetitelje priređen doručak, a dočekali su ih zamjenik gradonačelnika Neven Karas i pročelnica za društvene djelatnosti Lana Krunić Lukinić.

hodači

U Petrinju, točnije u Brest, stigli su oko 18 sati, gdje ju je dočekala gradonačelnica Magdalena Komes sa suradnicama i predsjednikom Petrinjskog sportskog saveza Markom Badrićem. Svečani doček hodača organiziran je na Trgu matice hrvatske gdje su nastupali KUD Seljačka sloga, Pjevački zbor Lira, Petrinjske mažoretkinje i DJ “Dno”.

hodači

hodači
Foto: Grad Petrinja

Gradonačelnica Komes čestitala je Verici Mašić i ostalim hodačima na ovom velikom podvigu te zahvalila što na ovaj način pomažu Petrinji, gradu koji je stvarno puno propatio. I ravnateljica Doma zdravlja Petrinja Renata Stanešić zahvalila je Hrvatskoj udruzi za bolesti štitnjače i svim sudionicima što su prepoznali potrebu i organizirali akciju.

Svjetski dan štitnjače obilježava se diljem svijeta svake godine 25. svibnja s ciljem podizanja društvene svijesti o bolestima štitnjače, s posebnim naglaskom na pravovremenu dijagnostiku, liječenje i prevenciju. Posvećen je svim ljudima s bolestima štitnjače te svim istraživačima i liječnicima koji proučavaju i liječe bolesti štitnjače.

Od raka štitnjače češće obolijevaju žene

Prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2019. godini od raka štitnjače oboljela je 831 osoba, od čega 78% žena. Incidencija je u stalnom porastu, oko 5 posto godišnje u posljednjih 20 godina.

Uzrok tome su sve češći ultrazvučni pregledi štitnjače, koji u velikom broju slučajeva otkriju lokalizirane karcinome.

Prosječno godišnje od raka štitnjače umire 35 osoba, od čega oko 60 posto žena. U usporedbi s većinom drugih čestih sijela raka, rak štitnjače ima vrlo visoko petogodišnje preživljenje, oko 85% kod muškaraca i 90% kod žena Ova se bolest može pojaviti u bilo kojoj dobi; kod žena se češće javlja u četrdesetim i pedesetim godinama života, dok je u muškaraca češća u pedesetim i šezdesetim.

 

 

 

 

 

Objava U Velikoj Gorici dočekani hodači koji su krenuli iz Zagreba prema Petrinji: Cilj je sakupiti novac za uređenje laboratorija pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.