Prijava

Vaša prijava

U Velikoj Gorici održan drugi Festival vještina za život: Brojne institucije i udruge podučavale djecu i mlade različitim vještinama

[]

vještina

Među raznim zanimljivim događanjima koji su se ovog vikenda održavali u Parku dr. Franje Tuđmana u okviru VG FEST-a, istodobno se održavao i drugi Festival vještina za život. Festival je ponudio brojne programe i aktivnosti namijenjene djeci i mladima te je privukao pažnju više stotina građana.

Javnosti su svoje programe i aktivnosti, koje potiču i razvijaju samostalnost, snalažljivost, životno važne vještine, uz izviđače predstavile brojne institucije i udruge. Područni ured Civilne zaštite Zagreb i Sektor za smanjenje rizika od katastrofa Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a djeci i građanima su pokazali makete i modele djelovanja potresa, kakve posljedice ostavlja, odnosno kako treba postupiti u slučaju potresa, poplave i katastrofa.

vještina

Djelatnice i volonterke Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica djecu su poučile kako pružiti prvu pomoć unesrećenoj osobi bez svijesti ili rada srca. Brojni mališani, ali i mladi ljudi, koji će ovom vještinom morati ovladati kao budući vozači, iskoristili su priliku isprobati davanje umjetnog disanja i masaže srca na lutki, dok su tehniku postavljanja unesrećene osobe bez svijesti u bočni položaj isprobavali međusobno.

Pažnju mladih privukli su i aktivisti Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Zagreb koji su im prenijeli svoja iskustva u spašavanju unesrećenih u teško pristupačnim područjima i situacijama koje traže izuzetnu brzinu, kondiciju i vještinu. Djeca su i sama pokušala izvlačiti unesrećenog te su upoznali opremu koju HGSS-ovci koriste pri intervencijama.

vještina

Zanimljive prezentacije i radionice za djecu priredili su i Geocaching Hrvatska koji je djeci omogućio potragu za skrivenim predmetima, Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica najavio je i pozvao djecu na besplatne ljetne radionice.

vještina

Predstavile su se i članice Hrvatske zajednice tehničke kulture: Hrvatski radioamaterski savez koji je prezentirao rad sa uređajima za komunikaciju na daljinu, dok su na radionici Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza djeca imala priliku izraditi i lansirati vlastitu raketu.

vještina

U organizaciji pomogli brojni partneri

Organizatori Festivala vještina za život zadovoljni su posjećenošću radionica i interesom Velikogoričana.

– Mnogo je roditelja s djecom sa zanimanjem pristupilo radionicama, a naši poletarci nisu htjeli kući koliko im je bilo zanimljivo. Ipak, žao mi je što Festival, zbog očekivane kiše, nije održan istodobno sa Zborovanjem izviđača Hrvatske prije petnaest dana, jer tada bi posjećenost radionica bila još bolja. U program Festivala uključili bi se i svi sudionici Zborovanja – zaključuje Alen Konjević, predsjednik velikogoričkih skauta.

Zahvalnost za pomoć u provedbi Festivala iskazao je suorganizatorima i partnerima, te udrugama koje su pomogle ili uključile svoje članove u program Festivala vještina za život. Isto tako i Općini Orle te DVD-u Ribnica koji su im pomogli opremom.

Treba reći da su u samo dva tjedna izviđači u Velikoj Gorici priredili dva velika i javnosti otvorena događanja. Nakon 14. Zborovanja izviđača na kojem ih se okupilo tisuću iz cijele Hrvatske, u subotu je održan Festival vještina za život – Putokaz za bolji svijet.

Uz potporu i suorganizaciju Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a, Grada Velike Gorice i gradske Turističke zajednice, organizator Festivala vještina za život bio je Savez izviđača Hrvatske. Izvršni organizator događanja bila je Turopoljska udruga skauta “Tur” uz pomoć brojnih volontera, izviđača iz drugih izviđačkih udruga.

vještina

vještina
 
vještina

vještina

vještina

Objava U Velikoj Gorici održan drugi Festival vještina za život: Brojne institucije i udruge podučavale djecu i mlade različitim vještinama pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.