Prijava

Vaša prijava

Održano predavanje o Matku Peiću: Pozvani velikogorički pisci da se prijave na natječaj za najbolji putopis

[]

putopise

U Muzeju Turopolja u organizaciji Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad Velika Gorica održano je predavanje o Matku Peiću, njegovim putopisima i nagradi koja nosi njegovo ime. Pozvani su velikogorički pisci da pišu putopise i prijave se na natječaj za najbolji putopis.

Na predavanju su sudjelovali akademik Dario Vretenar, glavni tajnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te hrvatski likovni i književni kritičar i esejist Milan Bešlić. Moderatorica predavanja bila je Katja Matković Mikulčić, upraviteljica Zavoda HAZU Velika Gorica.

putopise

– Predavanja o Matku Peiću održali smo u još nekim gradovima s namjerom da što veći broj pisaca sazna za naš natječaj i prijave svoje radove za ovu nagradu. Ponosni smo što je ovo prva nagrada posvećena Matku Peiću koji je ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj putopisnoj književnosti – rekao je u uvodnoj riječi akademik Vretenar

Osnivanje nagrade pokrenuo je prof. Milan Bešlić, hrvatski likovni i književni kritičar i esejist u suradnji s Društvom hrvatskih književnika i Gradom Požega od kuda potječe Matko Peić.

Nagrada koja nosi Pejićevo ime utemeljena u travnju

Nagrada je utemeljena u Zagrebu u travnju ove godine i bila je dio programa svečanog obilježavanja stote obljetnice njegova rođenja.

putopise

– Matko Peić bio je jedinstvena osoba u hrvatskoj umjetnosti, znanosti i kulturi u drugoj polovici 20. stoljeća. Njegovao je lokalpatriotizam na matoševski način, kao europejac i kozmopolit s nacionalnim osjećajima – rekao je prof. Bešlić. Bešić se tijekom studija i osobno sprijateljio s Peićem te imao priliku bolje upoznati njegovu osobnost, karakter i umjetničko stvaralaštvo.

– Istražujući europska mjesta i snažne stvaralačke osobnosti profesora i umjetnika koji su oblikovali hrvatske umjetnike, Matko Peić je obnavljao sjećanja na njihova djela te aktualizirao i revalorizirao njihovo mjesto u povijesnom pregledu. No, ono što je na jedinstven način oblikovalo osobnost Matka Peića, jest njegov odnos prema rodnom gradu Požegi – gradu koji mu nije bio samo kolijevka djetinjstva nego i zdenac života iz kojeg je crpio radosnu svježinu svoje stvaralačke izvornosti, a to mu građani Požege uzvraćaju na brojne i veoma pohvalne načine – reći će još u svom izlaganju prof. Bešlić.

Na kraju je Bešlić kao i Vretenar, pozvao Velikogoričane na pisanje putopisa i proučavanje lika i djela Matka Peića, izrazivši želju za suradnjom koja će, nada se, biti veoma plodna.

Organizatorica i moderatirica ovog predavanja, Katja Matković Mikulčić osvrnula se i na Peićeve neponovljive putopise nastale prilikom njegovih “šetnji” po Turopolju. Nije krila ni zadovoljstvo ovim predavanjem, uvjerena u dobre putopise koje će velikogorički ljubitelji pisane riječi poslati na natječaj kao zalog za Nagradu za najbolji putopis Matko Pejić.

 

 

 

Objava Održano predavanje o Matku Peiću: Pozvani velikogorički pisci da se prijave na natječaj za najbolji putopis pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.