Prijava

Vaša prijava

Institut za javne financije objavio: Velikoj Gorici petica za transparentnost proračuna

[]

transparentnost

Velika Gorica i ove godine dobila je priznanje Instituta za javne financije za transparentnost proračuna. Naš grad dobio je najvišu ocjenu jer je objavio sve tražene dokumente. Pokazalo je to veliko istraživanje transparentnosti proračuna koje provodi Institut za javne financije (IJF).

Priznanje za transparentnost proračuna dobila je i Zagrebačka županija koja je osmu godinu zaredom dobitnica priznanja.

Prosječna proračunska transparentnost svih lokalnih jedinica, izražena brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na njihovim mrežnim stranicama, od mogućih 5 iznosi 4,6. Devetnaest županija objavilo je svih 5, gradovi prosječno 4,83, a općine prosječno 4,55 dokumenta. To je znatno poboljšanje u odnosu na 2015. kada je iznosila prosječnih 1,8, kazali su iz Instituta za javne financije.

Premda se prosječna razina proračunske transparentnosti tijekom godina povećavala, zabrinjava što se u ovom ciklusu bilježi pad transparentnosti u nekim jedinicama te što se veliki broj jedinica iz godine u godinu ne pridržava čak ni zakona, odnosno ne objavljuje niti one dokumente koje su po zakonu obvezne objavljivati.

Usprkos dobrim prosjecima, u ovom ciklusu jedna županija, 19 gradova i 99 općina nije objavilo ni sva četiri dokumenta koje su po zakonu obvezni objavljivati, dok jedan grad i 51 općina nije objavilo dokument koje je Ministarstvo financija preporučilo objavljivati. Jedna općina nije objavila baš nijedan od traženih dokumenata.

– Proračunska transparentnost se od 2015. znatno popravila. Međutim ona je samo neophodan, ali ne i dovoljan uvjet za kvalitetno upravljanje javnim sredstvima. Nakon niza godina, budući da najveći dio jedinica objavljuje svih pet ključnih dokumenata, što je bio naš cilj, završavamo ovo istraživanje u ovom obliku i s ovom metodologijom vjerujući da će se transparentnost i dalje poboljšavati i omogućavati građanima ne samo da razumiju, već i da odlučuju o svojim proračunima – naglasila je Mihaela Bronić, voditeljica istraživanja.

 

 

Objava Institut za javne financije objavio: Velikoj Gorici petica za transparentnost proračuna pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.