Prijava

Vaša prijava

Stanovništvo je u stalnom padu: Broj Velikogoričana lani je smanjen za 205, imali smo 564 rođenih i 769 umrlih sugrađana

[]

rođenje

Državni zavod za statistiku već nas je naviknuo na loše vijesti kada objavljuje godišnje izvještaje o broju umrlih i rođenih. Hrvatsko stanovništvo smanjuje se iz godine u godinu. Ništa se nije promijenilo niti ovih dana kada je objavljen izvještaj za 2022. godinu. U Hrvatskoj je lani ukupno bilo 33.833 živorođene djece, a istodobno je umrlo 56.979 ljudi.

Lani smo, dakle, izgubili stanovništvo koje bi naselilo grad od 23.000 stanovnika. Nestalo je naselje poput Koprivnice ili Vukovara…

Negativno prirodno kretanje pokazuje i vitalni indeks (broj živorođenih na 100 umrlih), koji je na državnoj razini  iznosio 59,5. U svim županijama prirodni prirast bio je negativan, a najveći negativni prirodni prirast bio je u Primorsko-goranskoj županiji, i to -2186 ljudi, uz vitalni indeks od 46,4. To znači da je na jednog rođenog dolazilo više od dvoje umrlih.

Pozitivan prirodni prirast bio je u samo  24 grada ili općine, a negativan u 527 gradova ili općina i Gradu Zagrebu, dok su četiri općine imale nulti prirodni prirast.

Iznimka nije niti Velika Gorica. Demografska slika sve je lošija, stanovništvo je u konstantnom padu. Tijekom 2022. godine, prema podacima DZS-a, u našem je gradu živorođeno 564 djece, dok je istodobno 769 umrlo naših sugrađana. Jednostavna matematika kaže da smo lani izgubili 205 Velikogoričana i Velikogoričanki.

Vitalni indeks za Veliku Goricu lani je iznosio 73,3. To je nešto bolje nego 2021. godine kada je taj indeks bio 71,2. Ne treba, međutim, zaboraviti da je te godine bio povećan broj umrlih od posljedica koronavirusa.

Kada se sjetimo našeg teksta od prije dvije godine, u kojem smo analizirali podatke o rođenim i umrlima u 2020. godini, činilo nam se da ne može biti lošije. U toj, prvoj pandemijskoj godini vitalni indeks bio je 81,6 i Velika Gorica je tada izgubila 136 stanovnika. A demografska slika našeg grada sve je lošija.

Kada bi vitalni indeks bio 100 značilo bi da je broj stanovnika ostao isti, odnosno da je broj rođenih beba isti kao broj umrlih. A Velika Gorica je daleko od te brojke.

Ako se vratimo u 2015. godinu tada smo u Velikoj Gorici imali indeks 87,5. Potom 2016. znatno narastao na 96, a potom se ustabilio na vrijednostima nešto višim od 90. A onda je krenuo novi pad.

Stanovništvo Velike Gorice neće se oporaviti samo od sebe. Na njegov broj utječe čiitav niz faktora koje sve možemo podvesti pod nazivnik kvalitete življenja. I nije Gorica otok, nego na naše brojke utječe i stanje u čitavoj državi. A kako stvari stoje negativne brojke i loše vijesti zbog sve tamnije demografske slike nastavit će se i iduće godine…

Objava Stanovništvo je u stalnom padu: Broj Velikogoričana lani je smanjen za 205, imali smo 564 rođenih i 769 umrlih sugrađana pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.