Prijava

Vaša prijava

Lice s tjeralice: Uz 34 muškaraca hrvatska policija na tjeralici ima samo jednu ženu, ”poduzetnicu” iz Velike Gorice koja je pobjegla u Srbiju

[]

tjeralica milena karan

Na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova (MUP-a) nalaze se i tjeralice za najtraženijim kriminalcima u Hrvatskoj. Ukupno je tamo 35 tjeralica za osobama povezanih s ”običnim” kriminalom, ubojstvima, prijetnjama, prevarama, gospodarskim malverzacijama, najtežim ratnim zločinima iz doba Domovinskog rata…

Tamo su, naravno, braća Zdravko i Zoran Mamić, u njihovu je društvu i još jedan bjegunac iz Hrvatske u BiH Miroslav Kutle, tajkun Josip Gucić, vukovarski krvnici Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić, (ne)časnici bivše JNA Zvonimir Jurjević i Kosta Novaković… U njihovu društvu je i jedna žena, povezana s Velikom Goricom.

Njeno je ime Milena Karan, rođena Klipić. Rođena je 1975. godine u Sisku, a, tjeralica MUP-a svjedoči da se radi o jednoj od najvećih prevarantica u gospodarskom poslovanju. Tjeralicu za njom izdao je Županijski sud u Velikoj Gorici.

Milena Karan osnovala je tvrtku Klipić trgovina sa sjedištem u Velikoj Gorici, u ulici Matije Slatinskog 4. S temeljnim kapitalom od tadašnjih 20.000 kuna, M. Karan bila je sve u toj tvrtki – jedini osnivač i direktorica, odnosno osoba ovlaštena za zastupanje. Osnivački akt nosio je datum 9. travnja 2001., a Klipić trgovina upisana je u Sudski registar 7. svibnja iste godine.

I onda kreće niz prevara u režiji Milene Karan. O tome svjedoči tekst T-portala iz 2010. godine. Pozivajući se na policijski izvještaj iz 2001. godine u tekstu se navodi kako je M. Karan ”od 17. svibnja do 20. lipnja te godine kao odgovorna osoba tvrtke Klipić trgovina iz Velike Gorice naručivala raznovrsnu robu, predočavajući pritom lažnu dokumentaciju iz koje je proizlazilo da je tvrtka solventna, iako je znala da njezino poduzeće nema dovoljno novaca za plaćanje naručenih i isporučenih klima-uređaja, prehrambenih artikla, lovačke, foto i računalne opreme. Time je 21 hrvatsko poduzeće oštetila za ukupno 853.251 kunu.”

Dakle, ponovimo – u samo 35 dana Milena je prevarila 21 poduzeće i oštetila te tvrtke za tada vrlo velik iznos novca. I nije se tu radilo samo o malim ili manje poznatim tvrtkama, Milena je oštetila i koprivnički Belupo i Bilokalnik.

Istraga je otvorena na varaždinskom Županijskom sudu početkom 2002. godine. Zahtijevalo je to Općinsko državno odvjetništvo u Čakovcu budući su dvije tvrtke koje su oštećene bile iz tog grada. Milena je tada već nestala iz Velike Gorice. Pobjegla je u Srbiju, dobila srbijansko državljanstvo i prezime Klipić promijenila u Karan 2009. Zbog toga je kazneni progon prepušten tijelima u Republici Srbiji.

Ništa se od tada nije dogodilo. Jedino je tvrtka Klipić trgovina 10. listopada 2012. godine brisana iz Sudskog registra. Tjeralica je još uvijek na snazi, a gdje je Milena Karan nije poznato…

Objava Lice s tjeralice: Uz 34 muškaraca hrvatska policija na tjeralici ima samo jednu ženu, ”poduzetnicu” iz Velike Gorice koja je pobjegla u Srbiju pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.