Prijava

Vaša prijava

Velikogoričanka otkriva zamke kod kupovanja stana: Prvi šok bio je kada sam shvatila da su novi manji stanovi u Gorici rasprodani do 2025.

[]

APN

Imala sam plan kupiti stan od oko 50 četvornih metara. Da sam znala što me čeka na tržištu, konkretnije na tržištu stanova u Velikoj Gorici, ne bih se baš veselila traženju stana. Tako počinje priču Velikogoričanka koja je u svom i našem gradu početkom godine odlučila kupiti stan.

To, na prvi pogled, i ne bi trebala biti tako zahtjevna zadaća jer svi vidimo da oko nas svakoga dana niču stambene zgrade kao gljive poslije kiše. Ali to je, očito, zabluda nas koji ne tražimo niti kupujemo stan.

Pomama za manjim stanovima u Velikoj Gorici 

– Koliko god mislili da stanova ima, nema ih, barem ih nema dostupnih za ljude s prosječnom hrvatskom plaćom. Netko vas u kupovini jednostavno pretekne i to obično oni koji kupuju stan za iznajmljivanje – priča nam naša sugrađanka i nastavlja:

– Najprije u potrazi nazovete sve ove silne brojeve koji vrište na reklamnim pločama ispred novoizgrađenih zgrada. Za mene osobno bila je prva šokantna informacija da nema slobodnih manjih stanova do 2025. godine, tako da htjeli ne htjeli morate početi tražiti stan u tzv. postojećim zgradama ili starogradnji.

stanogradnja vg
U našem gradu je teško doći do manjeg stana u novogradnjama / Foto: Gorica.info

Traženje stana po oglasnicima počinje u zoru

Nastavlja kako se od stresa više niti ne sjeća koliko su joj tjedana, pa i mjeseci dani počinjali ranom zorom otvaranjem oglasa na internetu, traženjem odgovarajućeg stana i pokušavanjem dogovaranja termina za razgledavanje.

– Drugi šok bila je činjenica da je cijena kvadrata baš tih tjedana doslovno rasla iz dana u dan. Tada je u tijeku bio i natječaj APN-a, pa je lako procijeniti je li negativno utjecao na cijenu nekretnina ili nije. Treći šok je da je stan koji pokušavate pogledati najčešće već bio prodan. Svaki dan sam se pitala tko kupuje tolike stanove po Gorici, tko su ti silni kupci. Svašta se zapitate tih dana, jer ja ne poznajem nikoga tko kupuje stan, eto kao špeceraj u nekom lokalnom marketu. Ali da, silne stanove netko kupuje – priča naša sugovornica.

Gotovina je jača od bilo kojeg kredita 

“Najjača“ valuta kod kupnje stana je – gotovina.

– Gotovina uvijek ima prednost i stan dobijete odmah. Ako ste “nesretnik” koji kupuje stan na kredit kao ja, jedina prednost je da imate barem kaparu. Imala sam sreću jer sam imala “barem” to od svih koji su taj dan došli vidjeti, danas moj stan. Tako da je moj savjet svima koji planiraju kupiti stan da svakako skupljate za kaparu ako je ikako moguće, upravo to je bio ključan detalj jer drugi koji su dolazili vidjeti stan nisu imali ni kaparu, nego su ju mislili namiriti iz kredita kojom se osigurava kupovninu, što prodavatelju nije bilo po volji – savjetuje naša sugovornica one koji će se tek upustiti u avanturu kupnje stana. 

Agencijska provizija – dodatni trošak

– Nakon toga dolazi plaćanje agencijske provizije i poreza, što je meni osobno najteže palo pa se cijena mog stana popela, uz kupovninu od 100.000 eura na 107.000 eura. Usporedbe radi, na katu iznad su istu kvadraturu kupci prije samo pola godine platili 80.000 eura. Kad napokon dobijete vlasnički list, počinje ludnica zvana adaptacija, jer ako ste pomislili da sam kupila adaptiran stan za te novce gadno ste se prevarili jer će u konačnici cijena stana biti znatno veća.

Adaptiran si nisam mogla priuštiti jer su cijene tih stanova bile potpuno neprihvatljive za moju hrvatsku plaću – zaključuje naša sugovornica koja je sada u završnoj fazi renoviranja stana i pripreme za konačno useljenje.

Cijene stanova u Gorici – više od 2,5 prosječne plaće za kvadrat

Reklamirane cijene novih stanova u Velikoj Gorici kreću se oko 2500 eura za kvadrat. No, kada se tome doda obavezna kupnja parkirališnog mjesta (nekada i dva), ili spremišta, cijena po kvadratu isključivo stambenog prostora raste prema 3000. 

Istodobno je teško naći rabljeni stan (do cca 60 četvornih metara) na Njuškalu po cijeni manjoj od 2100 eura. A, kao i u slučaju naše sugovornice, to nije kraj troškovima jer u pravilu slijedi renoviranje i adaptacija stana za vaše potrebe.

kuća - zgrada u vg
U Velikoj Gorici stanogradnja buja: Ovo je jedna od najčudnijih nadogradnji kuće – ugao Zagrebačke i Matoševe (lijevo – nekada, desno – danas)

Gorica.info već godinama prati stanje na tržištu nekretnina u našem gradu. Može se činiti nemogućim, ali prije samo dvije godine kvadrat u novogradnji nudio se od 1700 eura, a godinu dana prije toga bio je 200 eura jeftiniji. Rabljeni stanovi te 2020. godine u našem su se gradu prodavali već za 1200 eura po četvornom metru.

Kada će to nekretninsko ludilo u Hrvatskoj, pa tako i Velikoj Gorici, stati nitko zasad ne zna. Već se najavljivao kraj tom navodnom nekretninskom balonu, ali još, očito, nismo došli do te točke. Iako i sada su sve glasnije priče da stanogradnja i kupoprodaja stanova usporava…

Objava Velikogoričanka otkriva zamke kod kupovanja stana: Prvi šok bio je kada sam shvatila da su novi manji stanovi u Gorici rasprodani do 2025. pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.