Prijava

Vaša prijava

Nove izborne jedinice odrazit će se i na naš kraj: Seljenje Velike Gorice u I. izbornu jedinicu s centrom Zagreba – veliki ispit za gorički HDZ

[]

izborne jedinicie

Sabor je u četvrtak donio novi Zakon o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor. HDZ-ova većina skupila je dovoljnih 77 glasova da bi taj zakon prošao, a oporba je ostala na 56 glasova protiv. Tim zakonom promijenjene su granice izbornih jedinica, pa je čak svaki peti birač promijenio izbornu jedinicu. Među njima su i svi birači iz Velike Gorice, te nama susjednih općina Kravarsko, Pokupsko, Orle i Rugvica.

Nekad je Gorica “nosila“ VI. izbornu jedinicu

Kao što znamo naše je područje pripadalo VI. izbornoj jedinici s dijelovima Novog Zagreba, te većim dijelom Sisačko-moslavačke županije. Na sljedećim parlamentarnim izborima, koji se očekuju sljedećeg proljeća ili ljeta, naći ćemo se u I. izbornoj jedinici sa zagrebačkim gradskim četvrtima Črnomerec, Donji grad, Gornji grad – Medveščak, Maksimir, Novi Zagreb – istok, Peščenica – Žitnjak, Podsljeme i Trnje.

Prva izborna jedinica uvijek je bila najzanimljivija kako političkim strankama tako i političkim analitičarima budući se dosad prostirala na širem središtu Zagreba, pa su se iz podataka o glasovanju u toj jedinici izvlačili zaključci tko stvarno vlada srcem metropole. U toj izbornoj jedinici, sve do posljednjih parlamentarnih izbora 2020. i pobjede HDZ-a, vaga je u pravilu pretezala na lijevu stranu.

S druge strane u VI. izbornoj jedinici HDZ je bio puno uspješniji, u pravilu je dobivao je više glasova (u apsolutnom broju) nego u I. izbornoj jedinici, pa je dobivao i više od konkurentskog SDP-a.

Plenković je promijenio dobitnu kombinaciju ili to baš nije tako? 

Posljednji parlamentarni izbori donijeli su HDZ-u pobjede i u I. i u VI. izbornoj jedinici. U prvoj su dobili nešto više od 28 posto (49.000 glasova), a u šestoj 37 posto (55.000 glasova). Njihovi najveći rivali, SDP s koalicijskim partnerima, u I. jedinici osvojili su 22 posto (38.000), a u šestoj 24 posto (35.000 glasova).

Postavlja se pitanje zašto se onda HDZ odlučio za prekrajanje ovih izbornih jedinica? Jedan od razloga mogao bi biti iznimno mali broj glasača koji je prije nešto više od tri godine izašao na izbore.

Primjerice, HDZ je 2016. bio drugi u prvoj jedinici, ali je ukupno osvojio čak 13.000 glasova nego 2020. godine. Broj glasova kojeg HDZ dobiva u VI. jedinici je, s druge strane, relativno stabilan (2016. godine dobili su 59.000, a 2015. godine 66.000 glasova).

Vjerojatno su HDZ-ovce na prekrajanje ovih jedinica motivirali i podaci o glasovima koje su osvajali SDP-ovci s koalicijskim partnerima na ranijim izborima. Pobijedio je tako SDP u I. jedinici i 2015. godine s čak 91.000 glasova, a isto je uspio i u VI. izbornoj jedinici sa 71.000 glasova.

Milanovićev trijumf 2011. godine

A koliko su tek zabrinjavajući podaci iz 2011. godine kada je SDP-ova Kukuriku koalicija sa sadašnjim predsjednikom Zoranom Milanovićem do koljena potukla dotad vladajući HDZ. Tada je Milanović kao nositelj liste u I. izbornoj jedinici dobio 107.000 glasova, a Kukuriku koalicija je u VI. jedinici osvojila čak 90.000 glasova.

Na žalost, Milanović sa svojom ne baš sposobnom Vladom tu je potporu glasača vrlo brzo prokockao i izgubio izbore 2015. godine.

Jasno je i onima koji promišljaju sve varijante za izbore da je političko klatno i naklonost većine onih koji izlaze na izbore već (pre)dugo na desnom centru. I da će to klatno, prije ili kasnije, opet krenuti prema lijevoj strani.

Na muci se poznaju junaci

Posebno u ovom mandatu HDZ-ove Vlade koji obilježavaju korupcijski skandali koje je doslovce više nemoguće pobrojati i koji se otkrivaju na svim razinama vlasti. Reći će neki da je, ipak, najveća sreća HDZ-a oporba koja nikada u ovom tisućljeću nije izgledala ovako jadno i raštimano. No, sve se to može promijeniti u sljedećim mjesecima do parlamentarnih izbora…

Stoga je i seljenje glasača iz jedne u drugu izbornu jedinicu, posebno sada kada se vladajućima za to ukazala prilika, šansa koju se ne propušta.

Čini se da bi to seljenje u I. izbornu jedinicu veliki teret moglo staviti na HDZ Zagrebačke županije i posebno HDZ Velike Gorice. Od njih će se očekivati veliki zamah koji bi trebao osigurati Andreju Plenkoviću novu pobjedu u elitnoj I. izbornoj jedinici. A to će stvarno biti težak zadatak…

Objava Nove izborne jedinice odrazit će se i na naš kraj: Seljenje Velike Gorice u I. izbornu jedinicu s centrom Zagreba – veliki ispit za gorički HDZ pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.