Prijava

Vaša prijava

Legendarna 153. brigada Hrvatske vojske osnovana je prije 32 godine: Velikogoričani su dali ogroman doprinos pobjedi u Domovinskom ratu

[]

153 brigada

Legendarni general Hrvatske vojske Janko Bobetko jednom je prilikom rekao: 153. brigada Hrvatske vojske spada među najbolje postrojbe u Domovinskom ratu. A ta velikogorička 153. brigada osnovana je prije točno 32 godine. Tog 3. listopada 1991. godine nosila je oznaku 10. brigade Teritorijalne obrane, a u njoj su većinom bili mladići iz Velike Gorice i Novog Zagreba.

Stjepan Bačurin, prvi zapovjednik brigade, zapisao je kako je na početku mobilizirano zapovjedništvo, prvi bataljun i prateći dijelovi brigade. Vojnici su većinom bili u vlastitoj, civilnoj odjeći jer omražene SMB uniforme gotovo nitko nije želio odjenuti. U prva dva dana pripadnici su dobili samo kape s hrvatskim grbom jer novih uniformi jednostavno nije bilo dovoljno. Već 4. listopada brigada zaposjeda položaje na pokupskom ratištu od Štefanki preko Zgurić Brda do Hotnje…

Velikogorička 153. brigada jedna je od postrojbi koja je dala velik doprinos u konačnoj pobjedi. Kroz brigadu je prošlo 5818 branitelja, 452 pripadnika su ranjeni, a 72 je poginulo.

 

Objava Legendarna 153. brigada Hrvatske vojske osnovana je prije 32 godine: Velikogoričani su dali ogroman doprinos pobjedi u Domovinskom ratu pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.


Smotra školskog glazbenog stvaralaštva