Prijava

Vaša prijava

Počinju istraživanja geotermalnih izvora za grijanje šest hrvatskih gradova: Među njima je i Velika Gorica

[]

geotermalnih

Velika Gorica jedna je od šest lokacija na kojima će krajem sljedeće godine krenuti istraživanje geotermalnih izvora. Projekt se provodi još na prostoru Zaprešića, Siska, Osijeka, Vinkovaca i Vukovara. Potpisom ugovora, u vrijednosti od gotovo 30 milijuna eura između ministra Davora Filipovića i čelnika Agencije za ugljikovodike Marijana Krpana započinje izvedba projekta.

Na području Velike Gorice istražno polje Odra proteže se s gradskog na područja općina Rugvica i Orle.

Foto: Ministarstvo gospodarstva

Odabrano je šest lokacija na kojima je izvjestan geotermalni potencijal i koje imaju postojeće sustave centralnih toplinskih sustava.

Na svim navedenim prostorima početkom ove godine provedena su geofizička snimanja –2D seizmika i magnetotelurika te će se na osnovu dobivenih podataka izabrati dva područja na kojima će se izbušiti po jedna geotermalna bušotina.

– Nakon završetka natječaja za istraživanje geotermalnog potencijala na šest istražnih polja, nastavljamo s projektima koji idu u smjeru korištenja obnovljivih izvora, veće proizvodnje energije na hrvatskom tlu i time smanjivanju ovisnosti o vanjskim izvorima energije. Ovim projektom otvaramo mogućnost grijanja gradova putem geotermalne energije, ali i korištenja geotermalne energije za poljoprivredu – kazao je ministar Filipović.

Natječaj za ovaj projekt je pripremio i proveo Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a projekte vodi Agencija za ugljikovodike.

Marijan Krpan, čelnik Agencije za ugljikovodike naveo je da ovaj projekt ima višestruke koristi za Hrvatsku.

– Lokalnoj zajednici pomaže se u realizaciji projekata primjene geotermalnih voda budući da bi u dva slučaja na istražnim prostorima bila postojeća istražna bušotina koja bi se mogla upotrijebiti pri daljnjem razvoju projekta. Isto tako, na četiri istražna prostora postojat će detaljna dokumentacija o geotermalnom potencijalu s mogućim lokacijama budućih bušotina te bi time bio uklonjen velik dio rizika istraživanja, a time i olakšavanja donošenja odluka o budućim investicijama – rekao je Krpan.

Objava Počinju istraživanja geotermalnih izvora za grijanje šest hrvatskih gradova: Među njima je i Velika Gorica pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.